Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Usi deschise - African Lion Safari din Hamilton ON

Am constatat cu uimire cᾰ toatᾰ lumea vizitase African Lion Safari ῐn afarᾰ de noi. Pentru cei care încᾰ nu au vᾰzut acest loc minunat vi-l recomandam. Este la 80 km de Toronto.

Parcul a fost înfiintat în 1969 de cᾰtre colonelul G. D. Dailley care dorea sᾰ existe un parc prin care sa mergi cu masina si sᾰ vezi animalele sᾰlbatice, dar mai ales un parc în care animalele pe cale de disparities sᾰ fie prezervate pentru viitor. “African Lion Safari” este recunoscut international pentru programele de înmultire si pentru faptul cᾰ au programe de îngrijire a animalelor sᾰlbatice în toatᾰ lumea. Ḯn acest parc se aflᾰ 20 de specii considerate în pericol iar 30 care sunt amenintate cu disparitia.

Desi parcul seamᾰnᾰ cu un parc de distractii a la Disneyland, cu toate acestea este cu mult mai mult decᾰt acesta. Ḯn primul rand prin reprezentatiile zilnice sunt un mijloc de educare a copiilor mai mari si mai mici, legat de conservarea naturii si legat de aceasta lume minunatᾰ a animalelor si pᾰsᾰrilor.
Parcul este foarte potrivit pentru copii pᾰnᾰ la 14 ani dat fiind cᾰ are o zonᾰ de balᾰcealᾰ în care poti sᾰ fii stropit din toate pᾰrtile ca sᾰ te rᾰcoresti. Li se spune “splashpads”. Inginerii s-au distrat si au inventat tot felul de mecanisme de stropire care pe lᾰngᾰ ca sunt utile, sunt si simpatice, cum este gᾰleata care seamᾰnᾰ cu un elefant si care se varsᾰ peste tine cᾰnd se umple cu apᾰ sau galetusele care se varsᾰ din cand în cand peste copii.

Sunt patru spectacole la care trebuie sᾰ asisti. Primul este cel dedicat pᾰsᾰrilor “Parrot paradise- paradisul papagalilor”. Fiecare pasare dᾰ o reprezentatie în fata spectatorilor. Un fel de cioarᾰ culege cutiile de metal si le pune într-o cutie de material reciclabil. Acesta este pentru educarea copiilor, care trebuie sᾰ stie cᾰ trebuie sᾰ recicleze întotdeauna. Ratele vin sᾰ se scalde în micul elesteu de pe asa zisa scenᾰ, papagalii se întrec unul cu altul, iar unul la sfᾰrsit începe sᾰ vorbeascᾰ. Sigur cᾰ totul este concertat si presᾰrat cu faimoasele glume canadiene. Papagalul chiar cᾰnta imnul canadian. Dar cel mai impresionant este penajul atᾰt de colorat. De fapt una dintre reprezentatii prezintᾰ o pasᾰre care recunoaste culorile dat fiind cᾰ este capabilᾰ sᾰ aleagᾰ cercuri albastre care au fost amestecate în prealabil de un copil care este rugat sᾰ ajute. La sfᾰrsitul spectacolului esti lᾰsat sᾰ adimiri mai indeaproape pᾰsᾰrile si sᾰ pui întrebᾰri. Una dintre întrebᾰri a fost cᾰt costᾰ un papagal care vorbeste ca sᾰ aflam cᾰ 2000 dolari. Pentru banii ᾰstia eu vorbesc pe gratis.

Desi nu este pasᾰre este prezentat si un liliac, care este mamifer si care dᾰ o reprezentatie de zbor spre deliciul spectatorilor. Una din pᾰsᾰri ataca prada care poate sᾰ fie chiar un sarpe.
Al doilea spectacol este “Birds of prey flying demonstrations” – Pᾰsᾰri de pradᾰ si zborul lor. Desi mai vᾰzusem la Kortright Conservation Area demonstratii de zbor cu peregrine falcon ( soim) aici totul este mult mai impresionant dat fiind cᾰ sunt prezentate pᾰsᾰri de mai mare calibru cum sunt vulturii. Puterea acestor pᾰsᾰri este impresionantᾰ dat fiind cᾰ sunt capabile sᾰ atace chiar caprioare si sunt folosite la vᾰnᾰtorile de lupi. Este demostrat în fata noastrᾰ cu un dinamometru cᾰ puterea de strᾰngere a unei femei cu ambele mᾰini este 85 lbs iar a vulturului este de 700 de lbs.
Ṣoimii prezentati zboarᾰ pe deasupra spectatorilor si se aseazᾰ în locuri prestabilite unde sunt hrᾰnite. Este un adevarat miracol sᾰ vezi cum soimul zboarᾰ deasupra capului tᾰu. Mai apoi acelasi soim prinde din zbor prada. Ne gᾰndim cᾰte ore de antrenament au trebuit ca sᾰ se ajungᾰ la asa o perfectiune în fata spectatorilor.

Un alt soim aterizeazᾰ pe mᾰna unei fete din audientᾰ. Ḯntrebarea prezentatoarei este cᾰt cᾰntᾰreste acest soim ca sᾰ aflᾰm ca numai un kilogram. Oasele pᾰsᾰrilor sunt usoare pentru a le ajuta la zbor.
Si barza chealᾰ zboarᾰ în fata noastrᾰ. Barza este ceva mai grea are 8 kilograme si dacᾰ îsi rasfirᾰ aripile ajunge la 3 metri. Este o pasᾰre foarte folositoare pentru cᾰ curᾰtᾰ toate carcasele si animalele moarte (scavenger).
Bufnitele sunt cele mai interesante. Desi se crede cᾰ sunt inteligente se pare cᾰ nu este asa, creierul lor este foarte mic. Au ochii foarte mari si urechile nu sunt simetrice, fapt care le ajutᾰ sᾰ vaneze foarte bine si sᾰ aibᾰ simturi foarte ascutite ca de exemplu pot sᾰ audᾰ la 100 de metrii distantᾰ.
Vulturul chel prinde prada deasupra apei. Iar alti vulturi se întrec cu o trupᾰ de copii unde toti se distreazᾰ de mama focului.
La sfᾰrsitul reprezentatiei poti s
ᾰ vezi mai de aproape pᾰsᾰrile si poti pune întrebᾰri. De exemplu cineva a întrebat cum de pᾰsarile nu fug în timpul spectacolului. Mᾰncarea foarte buna si radio emitᾰtoarele ajuta foarte mult în a tine pᾰsᾰrile pe lᾰngᾰ casa omului.
Cele mai importante spectacole sunt legate de elefanti. Ḯn primul rᾰnd baia elefantilor, este ceva atat de unic încᾰt nu se poate fii uitat cu usurintᾰ. De fapt nu am vᾰzut decᾰt în filme ceea ce aici poti sᾰ vezi în realitate. Elefantilor le face mare plᾰcere sᾰ se îmbaieze si nu se supᾰrᾰ cᾰ mii de spectatori îi privesc.

Al doilea se numeste “Elephant Round up” unde se prezintᾰ dresurᾰ de elefanti în care se aratᾰ muncile la care sunt folositi elefantii care împing trunchiuri de copaci. Prezentatoarea mentioneazᾰ cᾰ elefantii sunt vᾰnati pentru fildesul din coltii lui. 1000 de elefanti sunt vᾰnati annual, iar pretul fildesului s-a triplat în ultimii ani.
Unul din elefanti poate sᾰ culeagᾰ un ban de pe jos cu trompa, fapt care aratᾰ dexteritatea animalului. Demonstratii de urcare si coborᾰre de pe elefant sunt prezentate si aflᾰm cᾰ se poate face print trei pᾰrti, partea din fatᾰ lateral, spate lateral si frontal. Ḯn final elefantul devine artist si picteazᾰ o bluza care dupa aceea este vᾰndutᾰ în magazin de unde poate fii cumpᾰratᾰ de catre cei care vor sᾰ se grozᾰveascᾰ ca au un tricou pictat de un elefant. Nu e de mirare cᾰ unul dintre artistii celebri îsi punea mᾰgarul sᾰ picteze. La sfᾰrsitul reprezentatiei poti sᾰ mᾰngᾰi elefantii. Pielea lor groasᾰ se aseamᾰnᾰ cu pielea porcului. Unii smulgeau pᾰr de pe corpul elefantilor dat fiind cᾰ sunt venerati în India.
Dupᾰ atᾰta muncᾰ este timpul ca elefantii sᾰ facᾰ o pauzᾰ si sᾰ mᾰnᾰnce. La Elephant Look Out poti sᾰ îi vezi cᾰnd mᾰnᾰnca baloti de paie ei si puii lor.

Ḯn plus pentru încᾰ 8 dolari poti sᾰ cᾰlᾰresti un elefant. Noi am fᾰcut o poza cu ei.

Dupᾰ aceste spectacole mai avem si safari-ul unde ne asteapta alte animale.
Suntem plimbati la lei, gheparzi (cheetah ), lei albi, babuini, rinoceri, girafe, caprioare cu pete albe si bizoni.

Toate animalele sunt în aer liber iar masinile se plimbᾰ printre ele si le admirᾰ. Vᾰ recomandᾰm sᾰ luati autobuzul dat fiind cᾰ maimutelele vᾰ pot zgᾰria masina.









rubricᾰ de Dana Mateescu    11/1/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian