Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Canadiana - Vestigii istorice in Toronto

Nostalgia toamnei deja inscăunate ca anotimp oficial imi poartă pasii către o aria rezidentială linistită, aflată aproape de intersectia străzilor Lawrence si Bellamy (Scarborough). Copacii ce străjuiesc soseaua poartă culorile de sezon, nuantele blânde ale frunzelor lor – rosietice, gălbui sau maronii – ajutându-mă să mă cufund si mai mult in starea de spirit potrivită vizitei pe care o voi face.

Destinatia mea finală este Taber (Tabor) Hill Park, o mică zonă inverzită aflata chiar la stradă si inconjurată de o altă stradă semicirculară, ce poartă numele de Indian Mound Crescent. La extremitatea estică a acestei zone, poate impropriu numită parc, se află o ridicatură de pământ - o movilă - in vârful căreia se distinge un bloc de piatră. Putini bănuie poate că această ridicătură de pământ nu este rezultatul unor cauze naturale, ci este lucrarea mâinilor omului, fiind de fapt un tumul, o movilă artificală ridicată desupra unui mormânt.

Intr-adevăr, Taber Hill este un tumul, un osuar – unde se află ingropati aproximativ cinci sute de strămosi apartinând populatiei native irocheze. Acum aproape saizeci de ani (mai precis la data de 17 august 1956), intâmplarea – sub forma unei lucrări de constructie ce se desfăsura in zonă, si care avea ca misiune desfiintarea dealului inalt de 30 de metri in scopul construirii de case – a făcut ca fălcile de metal ale excavatoarelor să dezvăluie o grămadă de oseminte, ce, in urma cercetărilor stiintifice, s-au dovedit a fi un osuar, adică un loc colectiv de depozitare a unor oseminte (osemintele de la Taber Hill au fost datate ca fiind din anul 1250 AD si ocupă o suprafată de aproximativ 0.34 hectare, terenul având dimensiunile 15,24 m lungime, 2,13 m lătime and 0,3 m adâncime).

Dimensiunea acestei descoperiri a făcut ca, aproape imediat, arheologii implicati in investigatie să sugereze declararea acestui loc ca sit istoric. Reprezentanti ai comunitătii irocheze au fost contactati in vederea efectuării ceremoniei rituale de reingropare a osemintelor găsite, ceremonie ce a avut loc intre 19-21 octombrie ale acelui an, si la care au participat peste două sute de reprezentati ai populatiei irocheze. Unul dintre aspectele acestei ceremonii a fost arderea tutunului sacru, traditia irocheză fiind aceea că fumul astfel rezultat va purta un mesaj către Marele Spirit. Osemintele au fost apoi reingropate, fiind acoperite cu un strat de piei de lup. Mai apoi, studiile făcute au părut să confirme că, de fapt, osemintele apartin populatiei Huron Wendat.

Acest cimitir este străjuit astăzi, asa cum am spus, de un bloc de piatră pe care se află doua plăci – una identificând acest loc ca un străvechi osuar apartinând populatiei irocheze, iar cealaltă fiind o rugă irocheză, atribuită lui White Cloud, un sef de trib din secolul 18, adresată Marelui Spirit, si pe care o redăm, intr-o traducere aproximativă, mai jos:

O Mare Spirit, a cărui voce o aud in suspinarea vântului, si a cărui rasuflare dă viată intregii lumi, ascultă-mă. Sunt un om in fata Ta, unul dintre nenumăratii Tăi copii. Sunt slab si neinsemnat. Am nevoie de tăria si intelepciunea Ta. Ingăduie-mi să păsesc in frumusete si ochii mei să privească de-a pururea asfintiturile rosietice si purpurii. Fă ca mâinile mele să respecte lucrurile pe care Tu le-ai făcut, fă ca urechile mele să fie agere ca să asculte vocea Ta. Dă-mi intelepciune ca să cunosc lucrurile pe care le-ai dezvăluit poporului meu, invătăturile pe care le-ai ascuns in fiece frunză sau piatră. Caut puterea Ta, O, Creatorule, nu ca să mă fălesc in fata fratilor mei, ci ca să mă pot lupta cu cel mai mare dusman al meu – eu insumi. Fă-mă să fiu pregătit in fiecare ceas să vin la Tine, cu mâinile curate si capul sus, astfel ca, atunci când viata va păli ca si soarele la asfintit, spiritul meu să vină la Tine fără să fie rusinat.

{n anul 1974, Taber Hill a intrat in Patrimoniul Ontario, fiind desemnat ca atare prin Ontario Heritage Act.

Conform informatiilor ce pot fi găsite online, metropola Toronto si zonele sale aferente ascund si alte asemenea locuri de reculegere, ce apartin trecutului – tumulul din High Park (desi astăzi contestat din punct de vedere al autenticitătii), tumulul din Magwood Park (Humber River), cu o vechime estimată de peste 6,000 de ani, si rămăsitele unui sat Huron-Wendat descoperite in aria Whitchurch–Stouffville.







rubrică de Eliza Ghinea    10/28/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian