Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Câstigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură pe 2015 - Svetlana Alexievich


Câstigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură pe 2015, scriitoarea Svetlana Alexievich din Belarus, în vârstă de 67 de ani, era favorita cercurilor literare si a caselor de pariuri pentru acest premiu. Ea a fost jurnalist corespondent la Minsk, unde a colaborat cu cele mai importante ziare.

Cărtile sale sunt descrise drept o cronică literară a istoriei emotionale a omului sovietic si post-sovietic. Ea îsi descrie astfel temele abordate: "Dacă privim înapoi, la întreaga noastră istorie, atât din era sovietică cât si post-sovietică, este o uriasă groapă comună si o baie de sânge. Un dialog etern între călăi si victime. Blestematele întrebări rusesti: ce e de făcut si cine e de vină. Revolutia, Gulagul, Al Doilea Război Mondial, războiul din Afganistan, ce a fost ascuns poporului, prăbusirea marelui imperiu, destrămarea marii patrii socialiste, utopia pământului si acum o nouă provocare de dimensiuni cosmice — Cernobîl. Aceasta este o provocare pentru toate fiintele vii de pe Pământ. Aceasta este istoria noastră. Si aceasta este tema cărtilor mele, aceasta este drumul meu, cercurile iadului meu, de la om la om".

Stilul ei literar polifonic, care propune un colaj de voci umane compus cu atentie, este evidentiat de cărti de proză precum "Černobyl'skaja molitva" — 1997 (Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster), "Cinkovye mal'čiki" — 1990 (Zinky Boys — Soviet voices from a forgotten war), un portret al războiului dus de URSS în Afganistan între 1979 si 1989 sau "Vremja second chend" — 2013 ('Second-hand Time: The Demise of the Red (Wo)man').

De-a lungul carierei sale, Svetlana Alexievich a primit numeroase premii si distinctii literare, printre care Premiul Andrei Sinyavsky (1997), Leipziger Book Prize on European Understanding (1998), Premiul Herder (1999), National Book Critics Circle Award pentru "Voices from Chernobyl" în 2005 sau Peace Prize of the German Book Trade (2013).

De asemenea, scriitoarea belarusă este membră a comitetului consultativ pentru decernarea Premiului Lettre Ulysses.

Svetlana Alexievich s-a născut la 31 mai 1948 în orasul ucrainean Ivano-Frankivsk, dintr-un tată belarus si o mamă ucraineană. După ce tatăl său si-a încheiat serviciul militar, familia s-a mutat în Belarus, unde ambii părinti au lucrat ca profesori. După ce si-a terminat studiile, Svetlana Alexievich a lucrat ca profesoară si jurnalistă. Ea a studiat jurnalismul la Universitatea din Minsk, între 1967 si 1972.

După absolvirea facultătii, Svetlana Alexievich s-a angajat la un ziar local din Brest, în apropierea granitei cu Polonia. Ulterior a revenit la Minsk unde a lucrat pentru Sel'skaja Gazeta. Timp de mai multi ani a strâns materiale pentru prima sa carte, "U vojny ne ?enskoe lico" — 1985 (War's Unwomanly Face), construită pe baza unor interviuri cu sute de femei care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta este prima carte din marele său ciclu literar 'Voices of Utopia', în care prezintă viata din Uniunea Sovietică din perspectiva individului.

O influentă importantă în universul literar al Svetlanei Alexievich este reprezentată de notele asistentei medicale si scriitoarei Sofia Fedorchenko (1888-1959) cu privire la experientele soldatilor de pe fronturile Primului Război Mondial. De asemenea, ea a fost influentată si de materialele document ale autorului belarus Ales Adamovich (1927-1994) din cel de-al Doilea Război Mondial.

Odată cu diploma si medalia aferente Nobelului pentru Literatură, Svetlana Alexievich va intra si în posesia unui premiu de un milion de coroane suedeze (aproximativ 855.000 de euro).

Pentru că a avut adesea o perspectivă critică asupra regimului, Svetlana Alexievich a trăit mult timp în străinătate - în Italia, Franta, Germania si Suedia.

Mitel POPA    10/8/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian