Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Remeber Maria Tanase

25 septembrie 1913 – 22 iunie 1963

Mare sansa ai in viata cand intalnesti, cand cunosti , un om de exceptie, cum a fost Maria Tanase.
Abia intrasem in noua Institutie care se numea atunci Radio Televiziunea Romana cand am intalnit-o pe marea artista. Era la machiaj, se pregatea sa inceapa un recital. Cand am intrat in sala respectiva , am ramas in prag uimita, pentru ca Maria Tanase, imbracata intr-o rochie superba, isi tinea picioarele intr-un lighean cu apa. Am salutat-o si am iesit repede, fara a-i vorbi.
Pe coridor m-am intalnit cu regizorul Ion Barnea [D.zeu sa-l odihneasca ] care m-a intrebat daca i-am spus Mariei Tanase sa se grabeasca ,sa vina in studio mai repede, pentru ca incepe emisiunea in l0 minute. Am raspuns “ balbait…” ca n-am putut sa-i vorbesc pentru ca m-am jenat cand am vazut-o cu picioarele intr-un lighean. Zambind,el mi-a spus : “Adica, n-ai auzit ca sufera de picioare,.. ca nu suporta pantofii ?”… De unde sa stiu eu asemenea lucruri ? Pe mine nu ma interesau barfele legate de artisti. Totusi, considerand ca este vorba de o boala am vorbit cu dl Stefanescu,seful sectiei machiaj, care mi-a spus ca este adevarat si ca el are grija sa-i pregateasca apa calda si ligheanul atunci cand stie ca vine la televiziune . Asa se relaxa Maria Tanase si uita de durerile pe care le avea, mai ales, la picioare.…

Lucrasem pana atunci la Radio, numai in sectorul muzical clasic, dar ii stiam pe cei mai cunoscuti interpreti ai muzicii populare si usoare,deci stiam ca Maria Tanase isi facuse debutul in 1937 printr-o emisiune de radio si ca-i uluise chiar si pe specialisti. Colabora, mai ales, cu dirijorii : Nicu Stanescu,care era un excelent violinist si conducator al orchestrei “Barbu Lautaru”, cu Ionel Banu si altii. A fost solista teatrului ”C. Tanase”, dar a colaborat cu toate formatiile din tara. Popularitatea ei a crescut an, dupa an.
Doamne, cat era de luminoasa si cu cata simtire canta.. Avea o inteligenta in interpretare atat de deosebita,o forta in expresivitate atat de mare, ca-i atragea pe toti cei care o ascultau,
Ce mirata am fost cand am aflat ca nu se uita la bani atunci cand se pregatea sa se prezinte in fata publicului sau pe micul ecran, cumparandu-si rochii care costau de 4-5 ori mai mult decat onorariul ce primea. De unde are resurse intrebam ?.. O fi renuntand chiar la mancare mi se raspundea. Asta insemna pentru ea respectul fata de cei care veneau s-o asculte ,si s-o vada.
Avea un repertoriu imens.Sute de cantece din toate regiunile tarii, fiecare cantec pastrand culoarea regiunii de unde provenea.

Era cunoscuta si apreciata si in strainatate. Ea era “ Edith Piaf “ a Romaniei.. Maria Tanase a fost singura interpreta de muzica populara cu care am dorit sa colaborez. Am cunoscut- o mai bine prin 1961 cand am dorit sa realizez un documentar cu cantece din toate tinuturile tarii, pentru ca aflasem ca va face un turneu cu excelenta orchestra din Caransebes .Am sunat-o la telefon si cand i-am spus ce proiect am m-a invitat acasa la dansa sa “ vorbim in liniste”
Locuinta dumneaei nu era departe de a mea.Sedea pe strada Traian foarte aproape de Foisorul de Foc.Era un bloc de 4 etaje in care locuiau numai artisti de teatru si muzicieni.Apartamentul dansii era chiar langa al renumitului compozitor Paul Constantinescu

Asa s-a intamplat ca intr-o dumineca dimineata ma aflam in fata usii locuintei sale cu un buchet de micsunele. Am trait atunci emotii pe care nu le-am uitat nici acum. Avea cea mai frumoasa casa dintre cele pe care le cunosteam. Salonul imens avea peretii plini de tablouri cu semnaturi ale celor mai mari pictori romani precum si un bust al dumneaiei creat de Irimescu . In camera alaturata erau biblioteci pline de carti… De cum am intrat, am auzit vorbindu-se frantuzeste. Erau cativa greci [ refugiati din tara lor ] care se comportau ca niste vechi prieteni ai frumoasei gazde .
Cand am auzit ca au aparut in limba franceza versurile unora dintre cantecele sale si prezentate la Paris ,nu m-am mirat pentru ca o auzisem cu cata fluienta vorbea cu prietenii greci.
De la dansa stiu ca l-a cunoscut pe Constantin Brancusi si chiar au fost prieteni. El ii spunea, cand in gluma ,cand serios.. “ De ce nu renunti sa te jelesti ? N-ar fi mai bine sa joci ? “ Se referea la celebrul bocet-blestem “ Cine iubeste si lasa, Dumnezeu sa-I dea pedeapsa”.Lui Brancusi ii placea : “ Marie si Marioara, ia un par si ma omoara “…

Proiectul cu documentarul a cazut, pentru ca turneul cu orchestra din Caransebes n-a mai avut loc.Maria Tanase s-a inbolnavit si i-a fost din ce in ce mai rau, pana cand a plecat la Dumnezeu.Avea doar 50 de ani. Inmormantarea ei a atras asa de multa lume,cum n-a vazut Bucurestiul niciodata … I s-a respectat dorinta si a fost inmormantata in picioarele goale, sicriul fiind purtat de un car cu boi..
Datorita regizorului Liviu Ciulei, Maria Tanase a ramas in arhivele nationale, prin filmul “Ciulinii Baraganului” in care a jucat..si cantat.
Ma intreb de multe ori daca vom mai avea vreodata o artista atat de talentata si atat de frumoasa…


Toronto CA

Nota Observator;
In aceste zile are loc la Craiova traditionalul Concurs si Festival al muzici populare " Maria Tanase ".

Florica Gheorghescu    10/1/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian