Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Papa Francisc în Statele Unite

„Credinta face ceea ce omul si legea nu pot face.” – Sfântul Ioan Gură de Aur


Cu câtiva ani în urmă am citit cartea politicianului francez Jean-Bernard Raimond, intitulată „Ioan –Paul II – Un Papă în inima istoriei”. Autorul îi conferea expresia de „profet înarmat”, desigur fiind vorba de arme despre care vorbea Sfântul Pavel efesenilor (cf. Ef 6, 14-17) : „Stati deci tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul si îmbrăcându-vă cu palosul dreptătii; Si încăltati picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii; În toate luati pavăza credintei, cu care veti putea să stingeti toate săgetile cele arzătoare ale vicleanului; Luati si coiful mântuirii si sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu.”
Trebuie să recunoastem că face parte din dreptul si puterea unui Papă de a veghea asupra ordinii internationale, neavând nimic comun cu armatele natiunilor, fiind o diplomatie pontificală legată de statele si organizatiile internationale.
Personalitatea de exceptie a lui Ioan-Paul II a fost plămădită din simplitate, verticalitate, coerentă spirituală si filosofică. A fost un Apostol al libertătii si al adevărului, pătruns de o credintă profundă, aproape mistică, a fost cel care a izbutit să schimbe cursul istoriei la răscrucea a doua milenii. Ierarhul polonez a ajutat eficient pe cei care au luptat pentru libertate, iar „Solidaritatea” a reusit în final să cucerească libertatea mult dorită, să înfrângă comunismul.
Să ne amintim câteva din rostirile de început ale cuvântărilor sale, rostite la sosirea în tara noastră – România -, în anul 1999: „Tară-punte între Orient si Occident, în pragul unui nou mileniu, întemeiază-ti viitorul mai departe pe stânca Evangheliei”; „O crescândă întelegere între ortodocsi, catolici si protestanti să fie fermentul de unitate si de concordie în interiorul patriei voastre”; „După patruzeci de ani de comunism ateu sunteti chemati să făuriti o artă de a trăi împreună”; „Tineri, intrati în noul mileniu cu « visul » lui Dumnezeu!”.
Iată că si în zilele noastre lumea se confruntă cu situatii care o amenintă, iar înaltii prelati nu pot rămâne în afara politicii, asa cum ne imaginam cândva, unii dintre noi, că ar fi normal, întrucât cele ce se întâmplă pe planetă afectează vietile a milioane de oameni. Linistea fragilă, asa cum era ea, ne dădea totusi o sigurantă, până la tulburarea acestei linisti, provocate de dorinta de expansionism, politică aplicată de către conducători cu manifestări tiranice, în plus terorismul islamist ivit, războaiele civile, exoduri ale populatiei terorizate, disperate, indiferenta fată de natura înconjurătoare de pe planeta noastră care ne influentează viata.
Papa Francisc, al 266-lea episcop al Romei si papă al Bisericii Catolice din data alegerii sale în 2013 de către conclavul cardinalilor, primul papă originar de pe continentul american (născut la Buenos Aires), se află într-o vizită de sase zile în Statele Unite ale Americii. Se mentionează că este a cincea vizită la New York a unui papă, vizita din 1965 considerată a fi prima, când Papa Paul al VI-a, devenit primul Vicar al lui Hristos, a vizitat New York.
Miercuri 23 septembrie 2015 Papa Francisc a aterizat pe Aeroportul International John F. Kennedy, a fost asteptat de lideri ai Bisericii, precum si de presedintele Statelor Unite Barack Obama, însotit de sotia sa. Multimea s-a bucurat. A parcurs lungul drum pe Fifth Avenue, în picioare, în partea din spate a automobilului special construit pentru deplasarea Papei (Papamobil). A doua zi dimineata a avut loc adevărata si deosebita ceremonie oficială de primire la Casa Albă, la care au tinut discursuri presedintele Obama si Papa Francisc. Ziua următoare Papa a vizitat Congresul Statelor Unite, unde a tinut un discurs. „Lumea noastră a devenit din ce în ce mai mult un spatiu al conflictelor, al urii si atrocitătilor brutale comise în numele religiei. Lumea noastră se confruntă cu o criză a refugiatilor de o magnitudine care nu a mai fost de la al II-lea Război Mondial (...) Astăzi vă întreb ce trebuie să facem unii pentru altii. Idealul acestei organizatii este să trăim în pace si în spiritul justitiei”, a rostit Papa.
Joi seara a fost asteptat de credinciosi în Biserica Sfântului Patrick (St. Patrick’s Cathedral) situată pe bulevardul Fifth Avenue, pentru a participa la slujba de seară. Papa a primit un buchet de flori pe care l-a asezat la icoana Maicii Domnului –Pieta - din fata Altarului.
Întrucât am vizitat această Biserică, clădire impunătoare, cu câtiva ani în urmă si am scris despre ea, reamintesc că este decorată în stil gotic, din marmură de culoare deschisă, construită între anii 1858-1878 si renovată între anii 1927 si 1931; este una dintre cele mai mari catedrale, a doua ca mărime după Biserica Sfântul Petru din Roma. Verticalitatea liniilor este accentuată de contraforturile laterale, terminate cu turnulete sculptate. Bolta cu ogivă si nervuri dă frumusetea caracteristică acestor biserici. Stilul gotic al catedralei se dezvăluie vădit prin liniile verticale - arhitectii gotici fiind cei îndrăgostiti de verticalitate -, boltile cu nervuri si formele ascutite fiind create în scopul echilibrării tensiunilor constructiei, problemele care tin de rationalitate fiind încununate cu cele estetice. În interior catedralele gotice corespund planului bisericii romane, cu trei nave, deosebindu-se în constructie prin folosirea boltii pe arcuri ogivale si însumând mai multe stiluri, predominând totusi cel gotic. Spre deosebire de acesta, stilul romanic se relevă prin bolta semicirculară, ziduri groase si stâlpi masivi, ferestre înguste, linii orizontale, contraforturi. De fapt, toate stilurile arhitecturale cunosc exceptii; de cele mai multe ori oamenii care au construit n-au respectat întru totul planurile si au pus câte ceva din imaginatia lor proprie, fiind oameni iubitori de frumos, plini de idei si credintă în Dumnezeu. Aici pot fi admirate picturi italiene, sculpturi, tapiserii, icoane, candelabre din cristal de Boemia. De jur-împrejurul scaunelor se află nise iluminate în interior; în fiecare dintre aceste nise (capele separate) este asezată câte o statuie a unui sfânt venerat (sunt peste douăzeci de statui), despre a cărui viată poti citi pe o placă fixată în stânga nisei. În fată, în partea dreaptă, este fixat un panou în trepte cu lăcasuri pentru lumânări. Orga catedralei are peste 9000 de tuburi. Vitraliile sunt foarte frumoase. Întotdeauna acestea bucură. Lumina colorată revărsată în biserici, în timpul zilei emotionează. Această artă a sticlei colorate cunoscută din Antichitate, s-a născut din remarcile oamenilor privind splendoarea razelor de soare care intrau prin ferestrele multicolore. Pe atunci vopseaua era doar aplicată pe sticlă, mai târziu au fost topite împreună.
Slujba a început cu vocea minunată a unui tenor, acompaniat de cor si orgă. Timp de închinăciune, momente de comunicare cu cei de sus, din lumea nevăzută... Papa cu suita clericilor s-a aflat în naosul Bisericii - partea principală a bisericii, dintre altar si pronaos, a cărei denumire vine de la arcadele ce se curbau pentru a se încrucisa pe bolta plafonului si care semănau cu coca unui vapor răsturnat, de unde numele de „navă“.
Am ascultat frumoasa slujbă, gândind că fiecare biserică din lume are destinul său, personalitatea sa. Iar noi avem nevoie de Biserică, pentru că avem nevoie de credintă si de rugăciune.
Mai târziu Papa a vorbit în fata plenului reunit al Adunării Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, folosindu-si pozitia sa de lider al unei institutii vechi de 2.000 de ani, cu peste un miliard de adepti, pentru a ajuta la schimbarea la nivel mondial a politicii, spre binele omenirii. Papa Francisc a vorbit despre ceea ce va rămâne în urma noastră având în vedere că trăim într-o lume „a conflictelor”, dar si despre criza imigrantilor, urmând ca după discursul de la Adunarea Generală ONU, la care participau 154 de lideri mondiali, printre care si presedintele Tării noastre – România -, să meargă la „Ground Zero”, locul turnurilor prăbusite pe 11 septembrie 2001. „Lumea noastră a devenit din ce în ce mai mult un spatiu al conflictelor, al urii si atrocitătilor brutale comise în numele religiei. Lumea noastră se confruntă cu o criză a refugiatilor de o magnitudine care nu a mai fost de la al II-lea Război Mondial (...) Astăzi vă întreb ce trebuie să facem unii pentru altii. Idealul acestei organizatii este să trăim în pace si în spiritul justitiei”, a declarat Papa.
M-am gândit în acea clipă la spusele unui scriitor, cum oamenii au înăltat răutatea, spiritul de răzbunare la rang de sentiment legitim, călcând legile Divinitătii, fără a le fi teamă de consecinte.
În încheierea discursului a binecuvântat adunarea si i-a rugat pe participanti să se roage pentru el : „Pentru cei care nu au credintă, îi rog să îmi dorească tot binele. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toti. Vă multumesc!”, a mai adăugat suveranul pontif.
La ora când scriu acest scurt articol, vizita Papei continuă. În această seară s-a încheiat Mesa în Madison Square Garden, Pontiful exclamând, în spaniolă: „Dumnezeu este viu în orasele noastre!” si cei 24.000 de credinciosi participanti, profund emotionati, au izbucnit în aplauze, gest, se pare, neobisnuit la Mese.
Am rămas pe gânduri… Licăreau cuvintele părintelui ortodox Iustin Miron, de la Mănăstirea Oasa din Ardealul tării noastre: „Prin credintă poti să întorci totul în favoarea ta. Răul vine numai din interior. Răul exterior nu poate să te afecteze decât dacă are corespondent în interior”.


Vavila Popovici – Carolina de Nord





Vavila Popovici    9/26/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian