Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Drapele canadiene si culorile lor (6) - Drapelele provinciilor Alberta si Saskatchewan

Aceste douǎ provincii îsi aniverseazǎ în aceastǎ lunǎ 110 ani de când au intrat in Confederatia Canadianǎ, la data de 1 septembrie 1905.

Alberta are o suprafață de 661.190 km˛, fiind a patra provincie canadianǎ dupǎ mǎrime și o populație totală de 3 645 257 de locuitori, consideratǎ una dintre cele mai populate provincii de preerie ale Canadei. Actualul premier al provinciei este d-na Rachel Notley investită în functie la data de 24 mai 2015. Capitala este orasul Edmonton – capitala de provincie cea mai nordică din Canada, însă cel mai mare oras este Calgary, important centru economic, aflat în sudul teritoriului. Provincia se întinde între Muntii Stâncosi, aflati în vest si preeria canadiană din est, respectiv o zona subarctică a taigalei la nord si Statele Unite la sud. Cu zece mii de ani în urmă locuitorii aceste zone erau amerindienii; regiunea a fost în timp atrasă de vânătorii de bizoni si negustori care, în schimbul blănurilor, îi răsplăteau pe locuitori cu... whisky. În această provincie se află cele mai spectaculoase rezervatii naturale din Nord America, parcurile nationale Banff si Jasper din Muntii Stâncosi. Rezervele de petrol sunt comparabile cu cele ale Arabiei Saudite, Calgary fiind centrul industriei petroliere. Alberta este locul cu cea mai mare crestere economică anuală din America de Nord precum si locul cu cea mai educată fortă de muncă din Canada! Populatia este un amestec de neamuri din toate colturile lumii, anglo-saxoni, ucraineni, chinezi, indieni, sudanezi, arabi. În Alberta se află si o minoritate de români; în localitatea Boian se află Biserica Sfânta Maria (monument istoric al provinciei) construită în 1902, această fiind că vechime, a două biserica ortodoxă română din America de Nord.
Drapelul Provinciei Alberta a fost adoptat la 1 iunie 1968 si este format dintr-un fundal albastru, având în centru stema provinciei. În partea de jos a stemei se reprezintă lanurile de grâu tipice ale provinciei, preeria si Muntii Stâncosi sub un cer albastru. În partea superioară a stemei se află Crucea rosie a Sfântului Gheorghe, reamintind de asezările englezesti din regiune. Autorul stemei este doamna H. MacCully.


Saskatchewan se află în preeria din centrul Canadei, se întinde pe o suprafată de 651.900 km˛ si are 1.010.146 de locuitori. Provincia este mărginită la vest de Alberta, la nord de Teritoriile de Nord, la est de Manitoba, iar la sud de Statele Unite. Capitala provinciei este Regina, iar cel mai mare oras este Saskatoon. Premierul provinciei este dl Brad Wall, ministrul afacerilor inter-guvernamentale, ales în anul 2007, iar locotenet-guvernator este Vaughan Solomon Schofield. Provincia Saskatchewan a fost locuită de mii de ani de diferite grupuri indigene din America de Nord, si explorat de europeni în special pentru blănuri. Numele provincieie este derivat din numele râului Saskatchewan, cunoscut în limba Cree sub numele de kisiskāciwani-sīpiy ("rapid curge râu"). Economia provinciei se bazează pe agricultură, minerit, si energie.
Drapelul actual al Provinciei Saskatchewan a fost creat de profesorul Anthony Drake, în urma unui concurs cu peste 4.000 de propuneri si a fost adoptat în mod oficial la 22 septembrie 1969. Este compus din două dungi orizontale, cea de sus fiind de culoare verde si cea de jos având culoarea auriu; verdele sugerează pădurile din nordul provinciei iar auriul reprezintă domeniile de grâu si preerii din sud. Pe dunga verde în partea stânga se află stema provinciei formată din două părti, partea de jos cuprinzând trei snopi galbeni de grâu pe un câmp verde, reprezentând bogătiile agricole ale provinciei, iar în partea de sus se află un leu rosu ce se referă la Anglia. În partea dreaptă a drapelului se află un crin rosu mare cu tulpină si sase frunze, specific preeriilor provinciei, desenat peste ambele dungi.






arh. Ion Constantinescu    9/15/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian