Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Prezentări remarcabile la ARA 2015


Al 39-lea Congres anual al Academiei Româno-Americane de Arte si Stiinte, Frascati, Italia, 28-31 iulie, 2015

© Autoarea retine drepturile de copyright pentru acest material. Foto: Ileana Costea si Dorin Stoica.

Într-o seară la sfârsitul lunii iulie-“cuptor” (nume care nu a fost dezis de valul de căldură înăbusitoare venit peste Europa vara aceasta), pe terasa unui hotel din mica localitate Frascati, se aude vorbind înflăcărat româneste. Un grup de români din diverse colturi ale lumii ciocnesc un pahar de vin alb, rece, sec, foarte fin la gust, celebrul vin italienesc Frascati. Plini de voie bună si antren, povestesc, glumesc. Din când în când mai si traduc în engleză pentru cei doi care nu stiu limba română, cunoscutul pictor american (Jerry W. McDaniel, profesor la FIT/SUNY, SUA) si matematiciana elvetiană, Dna. Ratiu; împărtăsesc impresii despre sesiunile ce au avut loc în timpul acelei zile. Căci toti au venit pentru a participa la Congresul Academiei Româno-Americane de Arte si Stiinte (ARA). Sunt binecuvântati de briza plăcută care răcoreste aerul seara în frumoasa regiune Tuscolana, la numai 20 km de centrul Romei, Italia. Este vorba de cel de al 39-lea congres anual ARA, organizat pe campusul Institutului National de Fizică Nucleară de la Frascati, LNF-INFN (Laboratori Nazionali di Frascati Instituto Nazionale di Fisica Nucleare).

Congresul si Organizatorii
La Congresul anual ARA se întâlnesc intelectuali de origine română de pretutindeni, si prieteni ai României de diverse nationalităti pentru a prezenta si discuta contributii recente în domeniile artei si stiintei; participă unii dintre cele mai recunoscute si respectate personalităti din domeniul academic.
Anul acesta congresul a fost organizat de Dr. Cătălina Oana Curceanu, Congress Chair, în colaborare cu Ruxandra Vidu, Presedinta ARA si membrii de conducere ai Academiei ARA. Un rol important în invitarea “speaker-ilor” l-a avut Dna. Dr. Oana Leonte, una din consilierii congresului.

La deschiderea oficială a Congresului Ambasadoarea României în Italia, Dna. Dana Constantinescu, a adresat participantilor de origine română în limba lor un îndemn: "Vă încurajez si vă doresc din tot sufletul să simtiti în continuare româneste, să continuati să faceti lucrurile minunate pe care le faceti si să puneti suflet românesc în tot ceea ce faceti.”

Spicuiri din program
La Congres au avut loc numeroase prezentări despre idei inovatoare în tehnologie, medicină, educatie, sociologie, filozofie, artă, arhitectură. Articolul de fată prezintă doar câteva spicuiri din program (http://www.americanromanianacademy.org).
Keynote Speakers si Invitati de Onoare
Speech-ul Keynote al Doinei Uricariu (Director al Institutului Cultural Român din New York) “Poezia si Politica Memoriei” a atins un punct important: fiecare din noi avem “o masină a timpului” a noastră, memoria umană fiind cea care ne construieste si ne defineste, devenind adevărata noastră carte de identitate, putând reprezenta “carnetul nostru de condus” către viitor. Memoriile, poezia, istoria sunt influentate de politică si fortele culturale. Politicile memoriei dau formă memoriei colective, felului în care istoria este scrisă si transmisă următoarelor generatii.

Dr. Oana Leonte introducând-o pe Dr. Doina Uricariu ca keynote speaker.
Un lucru deosebit a fost prezentarea video-ului despre Memorialul Sighet si un fragment din filmul regizorului Andrei Zincă, Proiecte din Trecut, după romanul Anei Blandiana despre deportările în Bărăgan. Participantii de la Congres au apreciat aceste “documente” importante ale istoriei recente a României sub comunism.

Unele prezentări au fost în domeniul stiintei: ingineria polimerilor si arhitectura complexă a materialelor hibride (Acad. Bogdan C. Simionescu, Academia Română din România), al sintezelor organice enantio-selective (Prof. Sorin I. Rosca, Sectia de Chimie Organică ''C.D.Nenitescu'', Universitatea “Politehnica'' din Bucuresti), “Tehnici de mecanică geometrică în înregistrarea imaginii” (Prof. Tudor Ratiu, Departamentul de Matematica, Scoala Politehnica Federala din Lausanne), “Microcircuite prefrontale corticale” (Dr. Ioan Opris, Departmentul de Fiziologie si Farmacologie, Universitatea Wake Forest, Scoala de Medicină, NC, SUA).
Arhitectul Livio Dimitriu (Professor la Scoala de Arhitectură a Institutului Pratt din Brooklyn, New York) a abordat o temă inedită: ”Probleme de traducere în arhitectură”. Cu numeroase exemplificări sustinute de imagini edificatoare el a prezentat audientei modul în care arhitectii studiază cultura în complexitatea ei si introduc în opera lor: geometrie, biologie, artă de toate formele, filosofie, sociologie, etc. Transformarea acestei uriase varietăti de interese în forma construită ce urmează a fi locuită implică un proces de traducere dintr-o “limbă” într-alta. Metodologia traducerii între poezie, pictură, sunet, sculptura si arhitectură Livio Dimitriu a prezentat-o cu exemple de creatie la poeti ca Rimbaud si Appolinaire, la pictori ca Juan Gris, si în complexul de la Târgul Jiu al lui Brâncusi.

În domeniul artei Prof. Mihaela D. Leonida (Universitatea Fairleigh Dickinson University, Teaneck, NJ, SUA) a prezentat un subiect drag românilor, traditia icoanelor pe sticlă: materiale, tehnici si secrete. Dânsa a animat prezentarea cu numeroase exemple de icoane românesti din diverse regiuni ale tării.

Mese rotunde
La Congresul Academiei ARA de anul acesta au avut loc trei mese rotunde.
Prof. Dr. Ruxandra Vidu (Unversity of California at Davis) a condus Masa Rotundă “ARA – o platformă de networking pentru cercetare si diseminare intr-o lume sustenabilă” despre un obiectiv care o preocupă: de a crea o platformă ARA de network puternică si mai largă de comunicare pentru comunitatea Româno-Americană de cercetători din toată lumea, oameni de stiintă si din domeniul artistic, pentru a face schimburi de informatii si a spori vizibilitatea si impactul ARA si a membrilor ei. S-au discutat diversele posibilităti de finantare existente, destul de numeroase si variate, care trebuie însă explorate.

Prof. Dr. Ileana Costea (California State University, Northridge) a condus Masa Rotundă “Spatiul Mioritic al Românului din Exil”. Dânsa a prezentat spectrul larg al atitudinii românului exilat fată de tot ce este românesc, fată de limba maternă si de România: de la dor si nostalgie, la actiuni de promovare a culturii românesti, de implicare în politica sau economia din tară, până la atitudinea opusă, de totală negare a lui “a fi român”. Si totusi, constient sau nu, indiferent unde se pozitionează un român exilat pe acest spectru, el poartă în sine, oriunde s-ar afla, “spatiul Mioritic”.

Dr. Doina Uricariu (poetă, scriitoare, editoare) a prezentat situatia scriitorilor din exil din experienta anilor cât a locuit la New York. Ion Lazu (scriitor din Bucuresti) a vorbit despre nefericita neglijare în tară a scriitorilor din exil, omiterea acestora din diverse dictionare, istorii literare si antologii importante, si despre modul în care el personal a scris despre ei si le-a prezentat opera de-a lungul anilor în blogul lui literar si în Calendarul Scriitorilor (publicat recent). Dânsul le-a pus si lor, scriitorilor români din afara tarii, plăci memoriale pe casele unde au locuit acestia în Bucuresti, în cadrul proiectului de care s-a ocupat si care a fost descris în cartea lui “Odisea plăcilor memoriale”. Ben Todica (creator de emisiuni la sectia română de radio si TV din Melbourne, scriitor si cineast) a vorbit despre despre “cordonul ombilical cultural”. Petra Vlah (poetă) a intervenit printr-o pre-înregistrare video explicând cum, dupa 36 ani de trai în Los Angeles, dorul, niciodată stins, o face să se întoarcă în tară.

Ileana Costea conducând masa rotundă “Spatiul Mioritic al Românului din Exil”, Doina Uricariu si cei doi participanti pe Skype, Ben Todica – din Melbourne si Ion Lazu din Bucuresti.

A treia masă rotundă, foarte interesantă si aceasta, pe tema “Micro expresii si grafologie in Educatie. Un model psiho-educational.” a fost organizată si tinută de Antoneta Firuta-Tacea si Maria Mion Pop de la Universitea din Bucuresti, România.
Din Sesiunile la Congres
În domeniul artei interesante au fost prezentările: Dr. Carmen Sabău despre opera pictorului Lucian Grigorescu; Dr. Isabella Sabău despre “Visual Literacy” în epoca digitală si cea a pictorului american Jerry W. McDaniel, despre lucrarile lui de inspiratie româneasca (Lucian Blaga, Ana Blandiana, Ion Tuculescu) illustrate cu diapozitive si videouri cu numeroase imagini viu colorate.

În fata standului cu ilustratii pentru poezii de Blandiana si Blaga create de Jerry W. McDaniel. De la stânga la dreapta, din SUA: Oana Leonte, Jerry W. McDaniel, Ileana Costea, si din Canada: Dorin Stoica.
Două lucrari pe temă de poezie au fost: “Paradis sau neant” (Dinu Leonte) si “Textul epic al poeziei lui Arghezi” (Raluca Boca).
Personal m-a fascinat studiul Angelei Stoica (Universitatea din Montreal) despre valorificarea limbii si culturii materne la copiii care trebuie să învete franceza ca a doua limbă, ceea ce îi ajută atât în relatiile cu familia cât si în performanta scolară.
Prezentările au fost de mare tinută; cele tehnice au atins profunzimi uneori greu de înteles pentru cei din afara domeniului. Pentru audienta ARA o prezentare de gen TED, de stiintă popularizată ar fi fost de mai larg interes.
Anul acesta volumul de Proceedings a fost publicat într-un format frumos, cu o imagine de pictură abstractă viu colorată pentru coperta donată Academiei de artista Luminita Gliga din România. Toate lucrarile din Proceedings au atribuite numere DOI (Digital Object Identifier) pentru identificare si accesarea lor online. Ruxandra Vidu încearcă să introducă Proceedingul ARA în circuitul ISI (International Scientific Indexing) în speranta de a atrage un cât mai mare numar de participanti de elită. De-a lungul existentei ei ARA a avut ca membri personalităti de elită precum scriitorii Eugen Ionesco si Virgil Gheorghiu, filozoful Mircea Eliade, prof. George Emil Palade, premiat Nobel în fiziologie si medicină în 1999, si mai recent, astronautul Dr. Dumitru-Dorin Prunariu.
La congres s-a tinut si o expozitie de carte cu vanzare de: Doina Uricariu, Ana Blandiana (cu ilustratii de Jerry W. McDaniel), Paul D. Quilian, Aspazia Otel Petrescu, si Ileana Costea. Cartea Ilenei, “Exercitii de Neuitare - publicată de editura Reflection Publishing Co. a fost lansată anul acesta la ARA Frascati.
În zilele congresului, după sesiuni, s-au făcut mici excursii: in centrul vechi al orasului Frascati, la vilele-palate din zona Castelli Romani, Lazio, la orăselul papal Castel Gandolfo, si o vizită la Accademia di Romania unde participantii ARA au fost primiti de Daniela Crăsnaru, Director Adjunct.

Activitatea “turistică” culminantă a fost vizitarea acceleratorului nuclear în după amiaza ultimei zile a congresului ghidată de Dr. Mihail Iliescu (cercetător în fizică experimentală nucleară la LNF) care, cu istetime de povestitor fascinant si adâncă cunostere a domeniului lui, a explicat pe întelesul tuturor termeni si concepte ultra-savante despre experimentul DAΦNE. O frumoasă încheiere a celor câteva zile de schimburi intelectuale intense.

La banchetul organizat la un restaurant tipic din Frascati, Zarazŕ s-au înmânat premiile de anul acesta ale Academiei ARA. Premiile pentru lucrări exceptionale prezentate la congres următorilor: Acad. Sorin Rosca, Acad. Prof. Bogdan Simionescu, si Prof. Dr. Tudor Ratiu, Doina Uricariu si Mihaela D. Leonida; Premiul pentru deosebita organizare a congresului: Dr. Cătălina Curceanu; Premiul pentru suportul continuu acordat academiei ARA si excelentă profesională: Dr. Carmen Sabău; Premiul ARA pentru Excelentă în Artă: Dr. Luminita Gliga; si Premiul ARA "Prof. Dr. Mircea Sabău" pentru Excelentă în Fizică si Chimie”: Prof. Dr. Ioana Ionel.

În comparatie cu situatia din trecut, când la congresul anual participau 300-400 de persoane, în ultimii ani prezenta a fost mult mai redusă (40-60) fapt ce se poate datora schimbării situatiei politice după 1989 si crizei economice mondiale. “ARA este o Academie care se bazează pe ‘membership’, nu este sustinută de nici un guvern, de nici un partid si atunci e greu să organizezi ceva de mare amploare fără sustinerea puternică a membrilor ei." a afirmat prof. Dr. Ruxandra Vidu. Pasiunea si convingerea celor din conducerea ARA nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor necesare. Prezenta unor “speakers” de mare valoare se datorează contributiei meritorii a numerosi sponsori.

O chemare trebuie adresată institutiilor universitare si de cercetare din România spre a realiza importanta Academiei Româno-Americane de Arte si Stiinte si a considera importantă trimiterea de reprezentanti (studenti, cercetători, profesori) la congresele viitoare, a anunta pe scară largă congresul anual ARA, a informa asupra prezentărilor si sesiunilor interesante făcute în anii trecuti. Profesorii care au studenti la masterat sau doctorat ar fi indicat sa definească proiecte la care studentii să poată să-si aducă contributia la ARA, fie prin a participa în actiunea de promovare a academiei si congresului anual, fie la mentinerea bazelor de date necesare, sau la dezvoltarea si mentionarea paginii de web ARA si a congreselor. Cei interesati sunt invitati să comunice prin email cu Presedinta ARA scriind la info@americanromanianacademy.org.

Două lucruri care ar aduce ARA în secolul XXI sunt: crearea unei platforme de comunicare pe Internet între membrii actuali si potentiali ARA în intervalul dintre congrese si extinderea sesiunilor congresului prin video-conferinte la distantă. In acest mod cei ce nu vor putea fi fizic prezenti vor beneficia de o taxă de participare redusă, acesta făcând posibilă o participare mult mai numeroasă. O dovadă că participarea online functionează cu success a fost făcută anul acesta la ARA 2015 Frascati la masa rotundă “Spatiul Mioritic al Românului din Exil”, organizată de Prof. Dr. Ileana Costea, la care s-a facut legatura între Frascati, Melbourne si Bucuresti.

Următorul Congres ARA se va tine la Montreal, 28-31 iulie, 2016. “Sper ca anul viitor, când Congresul ARA aniversează 40 de ani, să avem o cifră record de participanti, mai ales pentru că există o comunitate foarte mare de români în zona Montreal.” (Ruxandra Vidu)


Referinte:

http://www.americanromanianacademy.org
American-Romanian Academy of Arts and Sciences (ARA)

http://www.americanromanianacademy.org/#!39th-congress-2015/c1vxd
The 39th ARA Congress, National Institute of Nuclear Physics, Frascati, Roma, July 28-31, 2015

http://www.ara-conf.org/arochure.pdf
Brosura programului - 38th Annual Congress of the American Romanian Academy of Arts and Sciences, Pasadena, California, July 23 - 26, 2014

acum.tv/articol/71515
Ileana Costea, Stiinta si arta românească minunat reprezentată la CalTech, Pasadena, California de Sud; Al 38-lea Congres ARA, 23-26 Iulie 2014.

http://www.americanromanianacademy.org/#!congresses/c6zc
ARA - poze din anii trecuti

http://w3.lnf.infn.it
Laboratori Nazionali di Frascati Istituto Nazionale di Fisica Nucleare








Prof. Dr. Ileana Costea    9/7/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian