Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Romanian-American Forum - punct de vedere

Forumul Romano-American se alatura altor organizatii si persoane din tara si din strainatate si isi exprima nedumerirea fata de promulgarea unei legi arbitrare referitoare la anumite “activitati extremiste.” Redam mai jos un fragment care in opinia noastra exprima confuzia noii legi:
“…Fapta de a promova, în public, idei, concepţii cu doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi…“
Cum se definesc faptele de mai sus? Prin ce miracol lipsesc comunistii din aceasta lista? Cum se explica toleranta fata de hortisti in mijlocul tarii? Si la ce se refera legea? La ceace gandesc si exprima oamenii ori la faptele lor? Numai Dumnezeu judeca ce este in sufletul omului; Legea judeca doar faptele!
Legea seamana cu legile comuniste in care toate organizatiile erau libere afara de… si urmau toate organizatiile nedorite de regim. Stalin ar fi fost mandru de o asemenea lege!
*Votand si promulgand noua lege, autorii au dovedit ca nu inteleg democratia.
*Sublinimem ca un stat democrat trebue sa aiba curajul sa accepte toate opiniile, toate organizatiile si toate orientarile politice care respecta ordinea sociala. In America, de exemplu, sunt recunoscute toate organizatiile, inclusiv partidul comunist, si acest lucru nu slabeste democratia tarii.
* Romania trebue sa-si asume istoria si sa invete din experientele anterioare. Acolo unde s-au comis greseli sau abuzuri acestea trebue tratate individual, nu intr-un bloc nebulos in care pe langa cei vinovati pot fi adaugati in mod arbitrar mii si mii de cetateni onesti.
*In vederea refacerii tarii statul are datoria sa angajeze toate fortele natiunii, inclusiv cele cu sentimente nationaliste. Legionarii au fost nationalisti, dar nu s-au confundat cu fascistii. Cu exceptia unui numar regretabil de indivizi care au comis crime, majoritatea lor au fost victime. Inchisorile au fost pline cu Romani etichetati drept legionari. Se doreste cumva repetarea istoriei? Reamintim ca Miscarea Legionara nu a fost trimisa in judecata ca organizatie fascista la sfarsitul razboiului. In realitate, legionarii aflati in Germania erau toti internati de Hitler in lagare de concentrare si au fost eliberati de Aliati.
*Noua lege pune semnul egalitatii intre fascism, legionarism si nationalism. Atentie insa! Prin suprimarea nationalismului se poate ajunge la dizolvarea cimentului national si chiar la lichidarea natiunii. Unele puteri straine doresc distrugerea Romaniei. Vor si legislatorii nostri acest lucru?
*Romanii demni si constienti au datoria sa ia atitudine. Altfel ne vor condamna generatiile viitoare si ne va acuza toata lumea de lasitate. Vor fi condamnati nu numai cei vii, dar vor fi scosi din istorie toate marile noastre personalitati de la Mihai Eminescu la Mircea Eliade si pana la parintele Niculae Steinhardt si parintele Gheorghe Calciu.
*Dezbaterile pe seama noii legi dovedesc totusi ca multi romani isi dau seama de gravitatea ei. Legea a fost déjŕ criticata de mai multe personalitati si institutii importante. Daca aceasta lege anti-romaneasca nu va fi abrogata, ea trebue supusa judecatii Curtii Constitutionale si in ultim caz Tribunalului International pentru Drepturile Omului. Altfel, ne meritam soarta!
Nota Bene: Istoria e in continua miscare si nu poate fi sugrumata! Autorii noii legi si-au imaginat probabil ca istoria se incheie odata cu ei! Ar fi bine sa nu-si faca nimeni iluzii! Iar noi autorii acestei declaratii, semnam mai jos ca sa nu ne acuze istoria ca toti Romanii au fost lasi!
In numele Forumului: Cristian Balan, Grigore Culian, Nicholas Dima, Corneliu Florea, Rev. Remus Grama, Ion Manta, Nicolae Moisidis, Serban Olaru, Gabriel Plesea, Anca Popa, Neculai Popa, Napoleon Savescu, Vlad Spanu, Valentin Tepordei, Alexandru Tomescu…
Declaratie deschisa; Noi aderenti: Petru Marzea, Geo Stroe, Mihai Pascutiu, Nicholas Buda,
August 2015
Anexa
Declaratia de Constituire a Forumului- Decembrie 2014
Preambul. La 16 noembrie 2014 Romanii de acasa si de peste hotare au ales un nou presedinte in persoana d-lui Klaus Iohannis. Prin aceasta optiune speram ca se incheie perioada de tranzitie si se pune capat erei comuniste. Romanii au acum de luptat cu oportunistii si profitorii care au fraudat si infeudat tara. Noua situatie le cere Romanilor din occident sa adopte si ei o noua atitudine. In acest scop, un grup de Romani din SUA am aderat la un Forum deschis celor cu vederi asemanatoare. Majoritatea noastra, indiferent daca am parasit tara de cativa ani sau de zeci de ani, am plecat pentru ca am detestat comunismul si am dorit sa traim si sa muncim in libertate. Am dovedit acest lucru prin fapte!
Premize si Precizari. Pentru Romania comunismul a fost o tragedie internationala care a urmarit distrugerea tarii si anihilarea constiintei nationale. Tragedia a inceput imediat dupa revolutia bolsevica, dar si-a manifestat din plin brutalitatea prin invadarea Basarabiei si Bucovinei in 1940 si prin ocuparea intregii tari in 1944. La procesul de distrugere au participat numerosi membri ai unor minoritati care nu s-au identificat cu tara, dar si elemente din randurile etnicilor Romani. Comunismul a creiat astfel un climat imoral in care elementele de valoare au fost distruse sau marginalizate in timp ce oportunistii au fost promovati in functii de conducere. In acele conditii, sufletele multor oameni au fost pervertite si multi Romani au luat calea exilului.
Evenimentele din decembrie 1989 au marcat o noua cotitura in istoria tarii. Populatia s-a revoltat impotriva tiraniei sperand in libertate si renastere nationala. Numerosi tineri si-au jertfit viata pentru un ideal ramas insa neimplinit. Mormintele martirilor de langa cimitirul Belu din Bucuresti stau marturie si inca asteapta ziua dreptatii. Revolutia pentru care s-au sacrificat Romanii a fost deturnata de KGB, de securitate si de nomenclaturisti. Au urmat 25 de ani de jaf si de minciuni. Daca nu luam atitudine nici acum riscam sa ne pierdem tara!
Exista insa si semne incurajatoare. Tinerii au inceput sa se framante si sa-si puna probleme existentiale. Ei vor sa-si cunoasca trecutul si sa faureasca tarii un viitor mai bun; Vor onestitate in politica, echitate in economie si dreptate in societate; Vor renasterea morala si economica a tarii. Sunt semne de bun augur! Si de data aceasta istoria nu mai poate fi oprita. Tinerii de azi traesc aceleasi sentimente cu tinerii din trecut care si-au irosit viata prin inchisori sau au plecat din tara visand la libertate...
Multi din cosemnatarii acestei declaratii am parasit de mult timp Romania. Noi am fost si ramanem in ‘exil’ pentru ca am plecat din motive de constiinta. Aceiasi constiinta ne face sa condamnam si astazi ceace se petrece in tara de peste 25 de ani. Ne punem insa speranta in noul presedinte si noua conducere. Vrem dreptate chiar si in ceasul al 24-lea! Acelasi lucru il vor si milioanele de tineri constransi sa-si caute destinul printre straini. Cine e vinovat de distrugerea tarii? Cine vrea ca Romania sa ramana o tara infeudata? Exista doar o solutie: Sa redevenim stapanii propriei noastre tari!
Instrainarea ne-a invatat: Ca exista o singura Romanie! Ca Romania trebue aparata si promovata cu orice pret! Ca solutia este integrarea in Uniunea Europeana si cooperarea cu SUA, dar in conditii de demnitate si de respect reciproc.
Cerem noii conduceri Romane: Sa promoveze in posturi de raspundere elemente necompromise; Sa elimine si sa evite elementele corupte si sicofante; Sa controleze masinatiile politice si economice ale fostei nomenclaturi; Sa cultive si sa mentina identitatea natiunii Romane; Sa-i reprezentinte pe toti Romanii indiferent unde s-ar afla in lume; Sa militeze pentru readucerea acasa a provinciilor strabune aflate dincolo de Prut; Sa sprijine minoritatile etnice Romanesti din tarile vecine; Sa controleze tendintele iredentiste si centrifuge din mijlocul tarii; Sa identifice liderii Romani din strainatate si sa colaboreze cu ei in probleme de reprezentare si de interes comun!
In aceste idei: Vom oferi tot sprijinul autoritatilor si confratilor nostri din tara; In masura posibilitatilor vom facilita legaturile tarii cu cancelariile si institutiile occidentale; Vom continua sa militam pentru o imagine pozitiva a Romaniei in lume; Fiecare semnatar isi poate pune cunostintele si relatiile la dispozitia confratilor din tara; Si vom depune orice efort pentru a contribui la renasterea morala, social-politica si economica a tarii…
Sugeram autoritatilor sa formulize un plan strategic de lunga durata pentru refacerea economica a Romaniei si le sugeram tinerilor sa se pregateasca pentru a prelua conducerea tarii in viitor.
Evenimentele sunt tulburi in Europa si sunt oarecum asemanatoare cu cele din anii 1916 si 1940. Romania trebue sa-si consolideze capacitatea de aparare si de mentinere a ordinei. Sa nu ne culcam pe lauri si sa nu fim mai catolici decat Papa. Fiecare tara este etno-centrica si asa trebue sa fie si Romania!
Refacerea tarii va fi un proces dificil si va dura mult! Jocurile sunt aparent facute la nivel inalt, dar se vor zgudui si colosii. Presedintele Klaus Iohannis nu are un partid puternic in jurul lui care sa-i asigure o majoritate parlamentara. El va trebui sprijinit masiv de Romani, si avem convingerea ca se va identifica cu destinele tarii. Sa fim alaturi de el! Cu dragoste de tara, Romania isi poate gasi un fagas propriu in noua ordine mondiala. Impreuna putem asigura tarii un destin mai bun!
Nicholas Dima, Coordinator, Decembrie 2014
Text redactat prin consultari multiple de Dr. Dima (Autor, fost detinut politic, fost Redactor la Vocea Americii, fost profesor la scoala militara Americana “J.F.Kennedy Special Warfare Center and School” din Fort Bragg, NC.)
PS: Subliniem ca in prezent nici o organizatie nu poate sustine ca reprezinta Exilul sau Diaspora, dar va trebui gasita o formula in acest scop. Solicitam deci sprijin, idei, sugestii, si propuneri de organizare si de reprezentare! Propunem o dezbatere democrata si responsabila. Nu ne asumam pozitii de conducere! Majoritatea semnatarilor fac parte din vechiul exil. Incurajem tineretul sa se organizeze pentru a prelua faclia aspiratiilor romanesti. Ideal ar fi ca fiecare tara sa se organizeze separat si apoi de comun acord sa formam un Forum International. In viitorul apropiat actualul grup de initiativa va numi un consiliu director pentru SUA. Lideri vor trebui sa fie Activi si Integri si in acelasi timp sa dea dovada de Flexibilitate si Respect reciproc pentru a face posibila Cooperarea.


Nicholas Dima    8/23/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian