Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Hydro One aprinde spiritele politice

Premierul ontarian Kathleen Wynne a pus recent în miscare vânzarea – sau privatizarea – celui mai important furnizor de energie din provincie : colosul Hydro One. În pofida faptului că Mrs. Wynne se autoproclamă frecvent drept premierul dialogului si al consensului, privatizarea partială a acestui gigant energetic s-a făcut fără nici un fel de consultare parlamentară sau dialog public. Cu o grabă suspectă - profitând de confortul majoritătii - liberalii au initiat vânzarea fără consultarea opozitiei si în ciuda criticilor ditirambice ale acesteia. Mai mult, spun diferite voci, ei au folosit strategic scandalul mediatic generat de greva din învătământul secundar pentru a muta atentia publicului de la o chestiune majoră cum este Hydro One. Pe scurt, teamă pentru consumatorul din Ontario fată de această privatizarea este că va însemna o notă de plată la energie mai mare. Pentru consumatorii de energie există un element linistitor însă : costurile la electricitate sunt strict controlate de lege si numai Ontario Board Energy are puterea de a mări costurile; acest « board » a refuzat deja cereri de mărire de preturi.

Cu alte cuvinte, problema cea mai mare nu va fi neapărat costul energiei pe cap de consumator. Pretul real al acestei privatizări este greu de anticipat acum si este în mod intentionat scris de liberali cu « small print ». Chestiunea reală este legată doar de felul în care profitul privat va prevala în fată interesului public.

Pe scurt, privatizarea Hydro One a debutat cu un proiect initiat de guvern, anul trecut în noiembrie. La acea vreme, guvernul liberal a numit o comisie de privatizare condusă de fostul director executiv al TD, Ed Clark, ca să analizeze oportunitatea privatizării acestui obiectiv. Raportul Clark a concluzionat atunci: Hydro One trebuie să rămână în gestionare publică drept propietare de valoare esentială. În mod curios însă, acelasi Clark a schimbat decizia initială si a declarat în mai anul acesta că Hydro One poate fi privatizat până la 60%. Este evident că schimbarea acestei decizii aduce multe controverse si va deschide o adevărată cutie a pandorei parlamentare. În apărarea deciziei, premierul a promis că nu va repetă greseală făcut de PC în 1999 (n.r. – vânzarea Hwy. 407 în care practic provincia a pierdut dublu, atât prin vânzarea la pret neavantajos cât si prin pierderea totală a controlului asupra acestei autostrăzi). Cu 40% din actiuni, guvernul rămâne cel mai mare actionar Hydro One si, după cum sustin liberalii, va continua să aibă control asupra lui. Mai mult, guvernul a încheiat recent un aranjament cu membrii « Union Workers » – angajati ai Hydro One – si peste 5,000 vor primi actiuni ca parte a sistemului de plată începând cu 2017.

În principal, Kathleen Wynne a ales să privatizeze Hydro One pentru a suplimenta bugetul public deficitar si a continua investitiile în tranzit. Cu un deficit bugetar de 2 miliarde, guvernul din Ontario nu are foarte mari sanse să investească în proiecte noi. Această vânzare aduce un buget de criză. Wynne ar fi putut alege o altă cale: introducerea de taxe. A ales însă privatizarea Hydro pentru că, pe termen scurt, privatizarea este mai putin nepopulară decât introducerea de noi taxe. Pe termen lung însă, rezultatele pot fi cu mult mai neplăcute.






Luiza Mureseanu    6/10/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian