Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sa nu-l uitam pe Amza Pellea

Repetitia era pe terminate.
Mai era de citit o pagină, pe care n-am mai apucat să o parcurgem pentru că usa dela intrare s-a deschis brusc si în cadrul ei a apărut AMZA !
Plecase dintre noi, tot atât de neasteptat ,în urmă cu doi,ca să filmeze în pelicula lui Sergiu Nicolaescu, Mihai Viteazul, rolul nebiruitului voievod a cărui imagine va rămânea multi ani,de aici încolo, legată de chipul si statura lui Amza .
Aflasem însă, că se războieste neobosit pe cal si pedestru cu turcii,cu tătarii, cu lesii,cu cei din familia Bathory, pe câmpuri sau pe platourile dela Buftea si deodată, iată-l în fata noastră viu, nevătămat, surâzător si…fără barbă !

-Amzule am strigat toti în cor ce e cu tine ce ti s-a întâmplat,unde ti-e barba ?
-Barba o lăsai la garderobă, răspunse el hâtru ,cum îi era felul…se întâmplă că terminai filmul ăla cu barbă si începui repede altul, fără barbă, dar ne oprirăm, că fiind un film cu „probleme” mai trebuie luate niste aprobări , peste alea care s-au luat, că acu e cam nasulie.. se suflă si-n iaurt de frică …de nu mai poti scoate daravela afară de smecheri….
Dintr-o dată ne dăm seama că dincolo de jovialitatea lui arăta palid si obosit.
O vreme tăcu si nu mai spuse nimic,cum nu îi era felul.
Apoi trecându-si mâna dreaptă de câteva ori peste locul unde fusese altădată barba,într-un gest reflex, spuse ceva mai vioi :
„Nu dormii toată noaptea…toată noaptea nu dormii,că veniră pe capul meu un fel de rude dela Băileti. Aflaseră că mă mutasem într-o casă nouă si ăstia hop si ei ,chipurile că li se făcuseră dor de mine…si mă tinură cu povesti de ale lor până-n zori. Până dimineta mă tinură cu povesti.
Ascultati si voi :

Ăsta de veni ,îi zice Gheorghe a lui Dămijeană si îi văr de frate cu Dumitru Ţoi, de-o tâne pe Gherghita lu’ Stan a lu’Vadră, nepotu’ lu’Stăncel a lu’ Căldare,de-i zice lumea Fluerici si-l cunună nasu’ Pantelică a lu’ Marin Juvete…ăsta de-l luai eu ca model pentru drăciile alea ce le fac la televiziune”…

În timp ce vorbea se întâmpla un fel de năzdrăvănie. Colegul nostru Amza Pellea,pe care toti il stiam atât de bine, care dăduse măretie si prestantă atâtor eroi ,devenea treptat,treptat,sub privirile noaste, un tăran oltean autentic, smecher si hazos ,nevoie mare.

-Ei..si Gheorghe ăsta a lu’ Dămijeană, fiind răsponzabil la Bufet,tot chefuind, băgase mâna până la cot în banii statului,reluă el mai alert povestirea, si-l apucă deodată frica…frica il apucă si venii la o gâcitoare vestită de prin Dămăroaia ce o chiamă Venera Covete, dar ea îsi zice Afrodita Galiturcii, ca să-i spuie ce-l asteaptă . Si ca să-si facă coraj nu veni singur, il luă si pe văr-su, Gigel dela Craiova, de ie frate cu Georgeta a lu’ Misu avocatu’…si pe Dumitrică a lu’ Trifoi ,de o tâne pe a lu’ Ciuciu Stan a lu’ Stirbu , care e văr de frat cu cuscra , mânsa, cu a lu’Dumitru Pătâtu, care a ţinut-o pi a lu’ Cocosel ,de ie vară cu Veta a lu’ Marin Juvete…ăsta de-l luai eu ca model, cum vă mai spusei…si ie văr de frate cu a lu’ Ciuciulete, de-o ţâne pi a lu’ Conovăţ, frate de soră cu Tache Pecingine, de-i zice lumea Vitriol si măsa Otravă….ei si gâcitoarea asta îi zâsă să stea linistit, că nu vede în ghiocul ei decât un câmp cu verdeaţă, dar musai să nu dea pe acasă trei zile, asa că plecă omu’ fericit.
Dar unde să se ducă ? Au vrut , mai întâi, să-l calce pe unu Dumitrică a lu’ Spânu, care făcuse armata la călărasi cu schimbu’ cu Stănică a lu’ Spânzuratu, care stă cu fiesa în Balta Albă si ie măritată cu unu’ a lu’ Giubegea care lucrase la administraţia financiară, dar acu se pensionase, dar nu-l găsiră acasă, că taman atunci, adică ieri , plecaseră la Băilesti, la nunta lu’ Marin a lu’ Ciupitu cu Mariţa lu’ Porunghelu, fata lu’ Petrică a lu Stănoagă si a Ioanei lu’ Căcărează , asa că se gândiră să vină la mine

-Auzi nenică,a mai rămas cineva în satul acela pe care să nu-l pomenesti ,că ne-ai ameţit cu atâtea nume,il luă peste picior Stefan Tapalagă,căruia mai toţi îi ziceam Fane Duru pentru că îi cam plăcea să împungă,obicei pe care il deprinsese de pe vremea când era campion la floretă.
-Sigur că da ,mă cârlanule ,răspunse Amza făcându-se că nu observă ironia.Păi să-i luăm pe rând ca la moară. Mai întâi bărbaţii : Gheorghe a lu’ Smucitu , Dumitru a lu’ Căpistere , Marin a lu’ Gâliceanu , Tănăsică a lu’ Colan a lu’ Miron , Ion a lu’ Zbangă , Stan a lu’ Plămădeală , Dumitru a lu’ Tătoiu , Gogu a lu’ Vârlan , Costel a lu’ Gogu lu’ Neacă , Fănică a lu’ Majuru ,Popa Vârlan , de îi iesi numele de Soni , ai lu’ Cocoşel , care sunt trei ,Radu , Ion si Vasile…Florică a lu’ Tăgălan , Sile a lu’ Măcelaru, Bobică a lu’ Mazăre , Petrică a lu’ Stănoagă , Gogu a lu’ Tămâie, Petrică a lu’ Mercea , care stătu o vreme la Cărbunesti…iar cu fomeile ar fi cam asa : Ioana a lu’ Floarea a lu’ Cătană , Mitra lu’ Sobolanu , Dumitriţa lu’ Curmei , Catariţa lu’ Pătrunjel , Domnica a lu’ văru’ Stan, Dada Floarea a lu’ Cocoşel , naşa Reta a lu’ naşu’ Pantelică , Stana lu’ Cal Alb , Stana lu’ Pecingine , aia care după ce şi-a cumpărat pantofi cu tocuri ’nalte, i-a rămas numele de Stana Toace…Mitra lu’ solomon aia care ducându-se odată la un la doctor şi acest întrebând-o,ca orice doctor,unde te doare femeie, ea arătat cu mâna un loc,ce i se părea ei ruşinos dacă-i rosteşte numele.Adică mitra a spus doctorul. Nu Mitra sunt eu , pe mine mă doare p…
Deodată se opreste brusc,parcă speriat de ceva si întreabă cu falsă naivitate :

„Măi fratilor,acu vin si vă întreb ,ca si vestitul rabin din Buhusi :
Voi timp mai aveti,că eu rude mai am cacalau
--Ne dăm bătuti oltene. Ni s-a făcut foame si ni s-a uscat gura ascultându-ti povestile, il sicanează iar Fane Duru - -- - - Au,au, parcă-mi lua-si vorba din gură…Vă invit la „Carul cu bere”. Fac cinste cu câte o halbă dă om.

Am plecat toţi în grup . Dela teatru până la „Carul cu Bere” e doar o aruncătură de băt. Mergeam după el ca oile după cioban , iar lumea se tinea după noi ca după urs. Copii ,femei ,bărbaţi,oameni în toată firea,se înveseleau deodată când il vedeau si începeau să strige după el :

„Nea Marine ti s-au aprins tălpile la ţară si venisi la oras ? O lăsasi pe Veta acasă? Vezi că vine Sucă cu racheta. Alti scandau :
„Foaie verde foi de crin, să trăiască nea Mărin !”

El trecea printre ei si părea fericit. Cu unii chiar se îmbrăţisa. Din când în când se uita stânjenit la noi.Si noi eram actori, dar pentru ceilalţi parcă nu existam.

Inghitind în sec am intrat toti în restaurant si comandând bere ne-am asezat tăcuti în jurul unei mese si deodată, pe nesimtite se strecură printre noi o stinghereală.
Asteptam posomorâţi ca el să reinceapă discutia ,dar el nu prea se înghesuia la vorbă Ne-am gândit că obosise .Si fericirea oboseste câteodată. Atunci unul dintre noi îi spuse în semn de încurajare :

„Te-ai cam flescăit oltene !”
-Nu,mă îngândurai o târă .Doar o târă mă îngândurai când văzui pe oamenii ăia de afară cum tăbărâră pe mine….si-mi amintii , că-mi spusese Domnica deunăzii , că o cronicăreasă la care tineam foarte mult ,că părea o femeie mintoasă,scrisese într-un ziar ,că nu cumva să public bazaconiile astea cu Nea Mărin,că ar fi ceva foarte rău ,zicea ea, ori pe mine tocmai gândul ăsta mă munceste de multă vreme….Dar dă-o-n măsa….mai bine să continuăm discutia că-mi adusei aminte că-l uitasem să-i pomenesc la catastif pe Radu a lu’ Zbangă si pe Tache a lu’ Smucitu…

-Nu,nu ,pe ăstia i-ai mai pomenit odată . Ce, faci ca Pristanda când numără steagurile în „Scrisoarea Pierdută” ?, sărirăm noi toţi cu harţag nejustificat de mare.
-Nu copchii lu’ neica,sunteţi în greseală ,zâmbii el sugubăt.L-am pomenit Pe Ion a lu’ Zbangă si pe Gheorghe a lu’ Smucitu, or în sâtuatia asta pe care v-o spusei , Smucitu avu doi fii…pe Gheorghe pe care vi-l spusei mai înainte si pe Saiche de care pomenii acu. Iar cu Zbangă acesta e o daraveră mai coplicată,că el avu cu Floarea a lu’Clont trei fii…pe Stan ,Ion si Vasile ,dar o părăsi si se încurcă cu Catariţa lu’ Făsui, cu care nu se însură si cu care avu iar alţi trei copchii,că asa e la tară, f…lumea nu se-ncurcă,să mă ierte doamnele,cărora lumea le zicea tot a Zbangă , că trăiau tot în grădina lui , iar Zbangă ăsta , să stiti si voi, a fost nebun mare la viaţa lui .Nu vă spusei nimic de iel ? Cum se întânplă ? Zbangă ăsta e ala care-si bătu nevasta…c-a mâncat porcu’ cătaua, care mâncase gâsca…si a vrut să omoare cătaua, dar n-a mai apucat, că n-a avut grijă muiera…si-a rupt-o porcu’…si atunci el bătu nevasta, care plecă si acu iel o ţâne pi a doua, că aia cu porcu’ s-a măritat cu altu’ ! N-ati aflat ? Si stati ca muti si beliti ochii la mine ca mâta la calendar.Păi ascultaţi ce vă spun, că e tărăsenie mare…
N-a mai putut scoate nimeni o vorbuliţă.

Pe timp ce trecea povestirile lui deveneau tot mai personale tot mai sincere, mai socante .
A povestit de exemplu, ce osândă a păţit el la filmările dela filmul „Osânda” când s-a îndrăgostit de o tânără si frumoasă colegă si orbit de pasiune si-a părăsit sotia si copilul, si cum frumoasa lui iubită i-a cerut să-i dăruiască de ziua ei , o blană de vizon si cum el ,nenorocitul,ca să intre în graţiile ei ,că era tare frumoasă si lipicioasă si avea niste picioare de porneau direct din gât ( zicea el si sunt nevoit să-l cred, că verificase la faţa locului ) a făcut pe dracu’n paispe si i-a cumpărat-o,dar când ea, tânăra lui iubită ,peste putin timp,i-a mai cerut un vizon si cum el, săracu’, n-a mai putut să il cumpere , atunci ea,netrebnica, l-a părăsit, iar el ,văzând-o asa de materialistă si fără inimă ,desi o iubea a renunţat la ea si s-a întors acasă pocăit ,învins si cu coada între picioare…..

Aici colegele au suspinat si chelneri desi au lăcrimat au strigat din toti bojocii : „Ora inchideriiii” ,
O parte dintre noi l-au însoţit acasă si am aflat mai târziu că au dus „discuţia” în continuare acolo.
Eu m-am dus acasă si m-am apucat să astern pe hârtie ce auzisem având tot timpul ideia fixă de a scrie cât mai fidel ce auzisem,.dar ametit de fum de băutură si de atâta vorbărie nu mă dumiream deloc cine a mâncat porcu’ si cine gâsca si ce s-a ales cu cătaua,dar mai ales dacă pe Dumitra lu’ Vătrai o durea mitra sau dacă nu cumva cea cu durerea era chiar Mitra lu’ Sobolanu.

I-am telefonat a doua zi ca să mă lămuresc, dar nu l-am mai găsit . Domnica, nevastă-sa, mi-a spus că în zori a venit o masină cu doi gealati care l-au luat asa cum era,neras,nebărbierit si în pijama si l-au dus la o filmare,ca să interpreteze o scenă cu Lucretiu Pătrăscanu în închisoare.
Probabil că de aia l-au luat asa,ca din oală,ca să pară mai autentic,s-a gândit ea.
Cât despre vizita celor din Băilesti mi-a spus ceva ce m-a lăsat cu gura căscată si anume că nu trebuie să punem bază pe tot ce povesteste Amza,că nu i-a vizitat nimeni de când s-au mutat în casă nouă.
Asa că am rămas în continuare cu gura căscată si cu povestirea neteminată si până la urmă m-am gândit că ce-l mai bine e să las lucrurile asa cum mi se pare mie că le-am auzit.

pentru Observatorul de la Candid Stoica





















Candid Stoica 5/24/2007


Contact:










Informatii Utile despre Canada si emigrare.

Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!

Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online






Home / Articles | Despre noi / Contacte | Romanian Business | Evenimente | Publicitate | Informatii Utile |



created by Iulia Stoian







Candid Stoica    6/2/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian