Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Los Angeles-ul pulsează cu evenimente românesti

În acest articol fac o trecere în revistă a evenimentelor românesti recente din Los Angeles.
Nu este de mirare că LA-ul pulsează cu evenimente românesti de cultură, căci este vorba de un oras în care există: un foarte mare număr de români (cca. 50,000); două societăti ale comunitătii românesti (Viitorul Român Society si Liga si Uniunea); un sit pe Internet, “Români în LA” tinut de Andy Simion; si mai multe biserici, iar de-a lungul anilor s-au publicat ziare si reviste în limba română (Universul, Meridianul Românesc, si CLIPA – singura care a reusit să rămână în picioare până azi).
Unele evenimente sunt organizate de români, iar altele sunt pur si simplu integrate în activităti locale americane. În dinamismul si bogătia de evenimente culturale din orasul Hollywoodian elementele românesti s-ar putea pierde dacă nu le-am scoate explicit la iveală cititorilor.

Iată trei din activitătile recente din Aprilie, Mai si Iunie, 2015: Spectacol de muzică “Dor de Cântec, Dor de Neam”, concert cu participarea tenorului Costel Busuioc la biserica “Sfânta Treime” – Verdugo; Festivalul annual al filmelor din tările din Sud Estul Europei – SEEFest; si vizita cunoscutilor scriitori din România, Ana Blandiana si Romulus Rusan.


Costel Busuioc – “Pavarotti din Carpati”

Pe 2 mai, 2015, la biserica “Sfânta Terime” din Verdugo, Los Angeles a avut loc spectacolul de muzică “Dor de Cântec, Dor de Neam”, un concert organizat de pianista Georgeta Bostean, cu sprijinul Viitorului Român Society (VRS) si a părintelui Alecse. Au cântat Costel Busuioc, Lorin Ciobica, Lia Lungu, Iulian Rusu si Tică Alexe. S-au servit traditionalii mitiei si s-a dansat lung în noapte.

Întâlnirea cu tenorul Costel Busuioc a fost o încântare. Are o voce frumoasă si o bună prezentă de scenă. În scurtul moment cât am avut ocazia să stau de vorbă cu el, am descoperit un suflet blând si plin de căldură. Pentru cineva care a învătat să scrie si să citească abia la 16 ani e impresionant cât de ales se exprimă. Mi-a spus visul lui, despre care citisem, să deschidă în România o scoală biblică cu o tabără de vară unde să meargă, fără să plătească, copiii săraci, cărora să le ofere ceea ce nu a avut el. Povestea lui Costel e impresionantă. Vine dintr-o familie foarte săracă, cu multi copii, dintr-un sat uitat de lume. În copilărie si tinerete a făcut munci de tot felul si a păzit oile. S-a căsătorit tânăr si, cum are patru copii, ca să-si poată întretine familia s-a angajat în Spania ca muncitor în constructii. Zidarul Busuioc avea însă o mare pasiune: muzica de operă. În 2008 i se iveste ocazia să ia parte la concursul muzical Hijos de Babel (“fiii Babilonului”), emisiune dedicată emigrantilor stabiliti pe pământ spaniol si a fost anuntat drept câstigător. Asta i-a adus lui Costel Busuioc denumirea de “Pavarotti din Carpati” si încheierea unui contract cu casa de discuri Sony. Iată ce spune Eleonora Enăchescu, sefa catedrei de canto a Universitătii Nationale de Muzică din Bucresti, despre Costel Busuioc: “Are mai multă voce decât Bocelli [...] Ca stil, se apropie de genul clasic, aduce cu Placido Domingo.” Doar că o voce de operă trebuie mult lucrată si să sperăm că Dl. Busuioc va putea să învingă dezavantajul vârstei târzii (pentru un muzician) la care i-a fost dat să începă.

SEEFest 2015

La începutul lui Mai 2015 a avut loc la Los Angeles festivalul anual de filme din tările din Europa de Sud Est. Anul acesta festivalul a împlinit 10 ani. El a fost creat de Vera Mijojlić, Presedinta Bordului de Directori si Directorul Artistic a SEEFest-ului si “Maestră de Ceremonii” la festival. Femeie frumoasă, desteaptă si plină de energie si entuziasm, Vera tine acest eveniment în strună cu eficientă si elegantă. De data aceasta au fost prezentate 47 de filme, documentare si de scurt metraj, din Albania, Azerbaijan, Belgia, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Danemarca, Georgia, Grecia, Ungaria, Malta, România, Serbia si Slovenia.

În orasul în care trăiesc aproximativ 50,000 de români era de sperat ca festivalul să aibă si un important ingredient românesc, ceea ce s-a si petrecut. Articolul de fată se referă la acest aspect al SEEFest-ului.

La Gala de Deschidere a festivalului au fost mai multe plăcute surprize româneasti: I. Cunoscutul actor român Victor Rebengiuc a fost onorat pentru activitatea lui de o viată (“Lifetime Achievement Award”). Din cauza vârstei înaintate (82 ani), Rebengiuc nu a putut veni în California. Mai toti românii din audientă au regretat, căci, ca si mine, si-ar fi droit să-l revadă pe mult apreciatul actor. Eu îl văzusem în plină desfăsurare artistică, cu multi ani în urmă în “A douasprazecea noapte” la Tearul Bulandra de lângă Grădina Icoanei, Bucuresti. Premiul a fost înmânat lui Tudor-Cristian Jurgiu, regizorul filmului de lung metraj “Câinele japonez”, cu rugămintea de a i-l duce Maestrului la Bucuresti. II. Filmul “Câinele japonez”, în care Rebengiuc joacă rolul principal, a fost ales de organizatori pentru a rula la deschiderea festivalului. III. După vizionarea filmului, regizoul Jurgiu a fost invitat pe scenă de directoarea SEEFest-ului, Vera Mijojlić, la o discutie cu întrebări si răspunsuri. Vera Mijojlić a vorbit cu delicatetea si entuziasmul care o caracterizează si care de fapt dă tonul de înaltă clasă festivalului. Tudor Jurgiu a impresionat publicul cu decenta, calmul si blândetea cu care s-a exprimat. Jurgiu a povestit episodul interesant în care, când i-a arătat scenariul lui Rebengiuc, acesta nu a fost multumit pentru că în film nu erau suficiente dialoguri, asa cum aveau rolurile cu care era el obisnuit. “Dar până la urmă l-am convins”, mi-a spus Jurgiu. Rebengiuc a jucat exceptional, chiar si în acest rol cu putine vorbe, dovedind încă o dată talentul său extraordinar. Filmul are imagini superb filmate, un subiect duios, povestea simplă fiind condusă cu suspens, căci îti ia timp să întelegi diferitele situatii. Filmul “are miez”: prezintă fatete de psihologie umană, si două aspecte din România de azi, părintele care rămâne în tară fiul plecând si stabilindu-se în străinătate, si manipularea de către primăria satului în a convinge un bătrân să le cedeze pe nimica toată un teren pe care acesta îl obtinuse în schimbul pierderii casei la o inundatie. Ritmul filmului este lent, asemănător filmelor japoneze. “Sigur, acest ritm lent nu a fost întmplător”, mi-a spus Jiurgiu. Întrebat dacă a fost greu să găsească o artistă japoneză care să vorbească româneste pentru rolul sotiei fiului emigrat, Jurgiu a răspuns “Nu. Am ales-o pe singura japoneză care studia teatru la Bucuresti”. Seara s-a încheiat cu o receptie cu vinuri bune, sampanie si gustări alese, frumos servite. Lumea era elegantă, români si persoane de alte etnii sud-est europene, americani, fete frumoase, domni distinsi, diplomati, actori, regizori, jurnalisti, oameni cu pasiune pentru cinematografie.

Festivalul a durat o săptămână si filmele au putut fi văzute de public în patru săli comfortabile din Beverly Hills si Los Angeles (Writers Guild Theater, Lammele Music Hall, Goethe Institute Los Angeles si Macha Theater). Am vizionat 10 dintre filme si mi s-au părut fiecare dintre ele interesante în felul lor.

Patru din premiile importante la SEEFest 2015 au fost oferite filmelor românesti.

Regizorul român Tudor-Cristian Jurgiu a câstigat premiul “Bridging the Borders” (“Poduri peste frontiere”) pentru “Cel mai bun film de lung metraj”, cu filmul lui de debut, “Câinele japonez” (“The Japanese Dog”).

Regizorul belgian Oliver Magi, a împărtit premiul pentru “Cel mai bun film documentar”
pentru coproductia belgiano-română “Flori în Umbră” (“Flowers in the Shadows”) cu regizorul Dragan Nikolić din Serbia (filmul “Anteprenor de Pompe Funebre” – “The Undertaker”).

“Premiul pentru cea mai bună imagine” (“Award for Best Cinematography”) a fost accordat directorului de fotografie Krasimir Andonov din Bulgaria pentru filmul de lung metraj “Rat Poison”(“Otravă pentru Sobolani”), o coproductie bulgaro-română.

La categoria “Cel mai bun film de scurt metraj de desene animate” premiul a fost câstigat de Anton Octavian cu “Elmando,” un film cu imagini de picturi cu culori si compozitii frumoase, animate pe fond de muzică modernă în franceză a grupului “Sandro Joyeux”.

Au fost câteva prezente românesti si printre sponsorii festivalului:

Stefania Magidson, fondatoarea Fundatiei “Blue Heron Foundation” (BHF), o fundatie care se distinge prin faptul că ajută copiii din orfelinatele din jurul Sibiului, de unde provine Dna. Magidson, asigurându-le burse până la terminarea studiilor superioare. Acestor bursieri fundatia le mai oferă si un mentor în domeniul lor care să îi ghideze în timpul facultătii.

Centrul de Studii Europene si Euro-Asiatice (Center for European and Eurasian Studies - CEES) de la cunoscuta Universitate UCLA, directoarea căruia este, Gail Kligman, Profesor de Sociologie. Dna. Kligman a cunoscut România cu ocazia unei burse Fullbright în Maramures, si ulterior a publicat mai multe studii si cărti pe subiecte românesti.

Sotii Mary si Peter Gross, de origine din Bucuresti, stabiliti în Los Angeles. Peter a creat si condus o companie de retele electrice si digitale cu renume international. Ambii sunt pasionati de film si teatru, si sunt implicati activ în SEEFest de multi ani.


La evenimentele festive de deschidere si închidere a festivalului au fost prezenti printre altii si: Consulul General al României din Los Anegeles, Eugen Chivu, si Consulul Economic, Gabriel Dutu; reprezentanti ai celor două societăti ale comunitătii românesti din Los Angeles, Virgil Adumitroaie, Presedintele Societătii Viitorul Român, cu sotia, Anca Adumitroaie, Secretar de Presă si Director Cultural al VRS, si Daniela Istrate, conducătoarea Ligii si Uniunii; Georgiana Gălăteanu Fârnoagă, care predă cu mult succes de niste ani buni cursuri de limbă si literatură română la UCLA; Ileana Costea, Profesor de Inginerie Automatizată, care a organizat de-a lungul anilor numeroase evenimente românesti, printre care Congresul Academiei Româno-Americane de Artă si Stiintă – ARA în 1992 la universitatea California State University, Northridge (CSUN), expozitii, si recitaluri; Adrian Stoica si Jacob Segal, los-angeleni din România, care au avut un rol important în organizarea reusitului Congres ARA 2014 tinut anul trecut, în Pasadena; Tudor Petrut, scriitor, actor, regizor, gazda programului “The Hollywood Minute” la Radio România, Timisoara, si correspondent la ziarul românesc “Gândacul de Colorado”; Marta Zaharia, sotia unui doctor colectionar de artă modernă; Iuliana Astralis Cristea, care conduce un club de limba română, …

Printre ne-românii membrii in juriul festivalului, a făcut parte si artistul american Jerry W. McDaniel. Singura legătură a Dlui. McDaniel cu Sud Estul Europei sunt desenele si picturile pe care acesta le-a creat pe diverse teme românesti: inspirate din poezii de cunoscuti poeti români (Lucian Blaga si Ana Blandiana) si din picturile lui Ion Tuculescu, cu care are în comun culoarea si elementele repetitive. Invitat să spună câteva cuvinte La Gala de Închidere a SEEFest-ului, Dl. McDaniel a stârnit un ropot de aplauze când si-a exprimat preferinta pentru filmele “străine” si lipsa de interes pentru cele americane din ziua de azi. Concluzie bine venită si îndreptătită…pe care succesul filmelor românesti la SEEFest o adevereste.


Întâlniri cu scriitorii din România Ana Blandiana si Romulus Rusan

Vara aceasta scriitorii Ana Blandiana si Romulus Rusan, au fost invitati de Institutul Cultural Român din New York (IRCNY) pe Coasta de Est, cu ocazia importantului târg de carte BookFest, spre a prezenta publicatiile Memorialului Comunismului si Rezistentei si Scolii de Vara a acestuia, din Sighet, Maramures. Ana Blandiana si Romulus Rusan sunt co-fondatorii Memorialului din Sighet, care consistă din Muzeul Sighet si Centrul International de Studii despre Comunism. Romulus Rusan este Directorul acestui centru si Vice-Presedintele “Aliantei Civice”. Acesti doi scriitori sunt si oganizatorii Scolii de Vară anuale, al cărui decan este Stéphane Courtois, istoric, specialist în problema comunismului, Director pentru Cercetare la Institutul National de Cercetări Stiintifice (CNRS) din Franta, si autorul “Cărtii Negre a Comunismului” (“Le Livre Noir du Communisme”). Memorialul de la Sighet est una din institutiile care promovează amintirea crimelor comuniste, pentru o mai bună întelegere a istoriei recente a Europei. Scoala de Vară aduce omeni de cultură din diverse tări, si tineri care nu stiu ce a însemnat comunismul.

Comunitătile românesti le-au propus scriitorilor Blandiana si Rusan să vină pentru câteva evenimente si pe Coasta de Vest, două în California de Nord, în zona Silicon Valley/San Francisco/Hayward si două în California de Sud. Evenimentele sunt sponsorizate de ICRNY.

În zona Los Angelesului VRS organizează Sâmbătă 13 iunie, între 5PM-8 PM, o “Întâlnire cu Ana Blandiana si Romulus Rusan” în cadrul unei conferinte publice într-o frumoasă sală de teatru din Pasadena (rezervări se pot face la http://anablandiana.ticketleap.com/). A două zi, Duminică 14 iunie, 1PM-4PM, Dna. Ileana Costea (ileanacostea@yahoo.com) deschide usile resedintei dânsei recent transformată în casă-galerie, IC ART, pentru o receptie cu un moment literar.
La acest eveniment va veni si Dna. Doina Uricariu, Directoarea Institutului Cultural Român din New York. Scriitorii vor din opera lor: Ana Blandiana si Doina Uricariu câteva poezii scrise de dânsele, si Romulus Rusan un paragraf din cartea lui “America Ogarului Cenusiu” (carte care pentru multi români era prima care dezvăluia “secretle”, pe atunci, imposibil de îndepărtatei Americi).

Galeria IC-ART prezintă lucrările artistului eterogen american Jerry W. McDaniel, cel care s-a oferit să creeze pliantul pentru promovarea evenimnetelor Ana Blandiana si Romulus Rusan din California de Sud. Dl. McDaniel lucrează în prezent la desene si picturi inspirate din poeziile Anei Blandiana, pe care, citindu-le în engleză le-a găsit foarte “vizuale”. La receptie sunt invitati si ne-vorbitori de limba română, si deci eveneimentul va fi bilingv. Profesoara de limbă si literatură română de la UCLA, Dna. Georgiana Fârnoagă a fost invitată să fie coordonatoarea discutiilor bilingve (română-engleză) la această receptie. Dânsa va aduce si câtiva studenti americani care studiază limba si literatura română pentru a fi interpreti simultani si a asigura comunicarea nestânjenită dintre scriitori si audientă.
Unul din sponsorii receptiei la IC ART este si Dl. Dr. Miron Costin, care a jucat un rol important, chiar de la început, în găsirea de fonduri pentru Memorialul Sighet, si a participat aproape în fiecare an la Scoală de Vara de acolo. Bun prieten cu Ana si Romulus, el îi va găzdui în Los Angeles si le va oferi câteva zile de plimbare prin California (Parcul Sequoia, Montery, Carmel, drumul pe coasta Pacificului, si San Diego).
La receptia de duminică 14 iunie, va participa si matematiciana Alexandra Bellow, verisoara primară cu Dna. Costea.
Dna. Bellow va veni special din Chicago să-i revadă pe cei doi scriitori care au invitat-o anul trecut la Scoala de Vară de la Sighet si cu care a legat o frumoasă prietenie ...
În 2014, la Sighet, Dna. Bellow a intervenit cu o conferintă vorbind despre părintii dânsei, Doctorii Florica si Dimitrie Bagdasar, în care a explicat cum îi vede ea pe părintii ei, intelectuali de vază, si crezând în utopia egalitătii si democratiei, în contextul începutului comunismului în România anilor 40-50.

Ei trec pe role
Cu căstile bubuind la urechi,
Cu ochii fixati pe monitoare,
Fără să observe frunzele care cad,
Păsările care pleacă.
Ei trec pe role

În timp ce Dumnezeu
Coboară printre ei
Si învată să meargă pe role
Ca să îi poată salva.

Din poezia “Pe Role” de Ana Blandiana
Din volumul: Patria mea A4


Los Angeles-ul pulsează cu evenimente culturale românesti

Românul care trăieste în Los Angeles se poate plânge de multe: muncă fără oprire, ca tot americanul; viată petrecută în goana masinii, dat fiind distantele uriase; aer poluat … Doar de un singur lucru nu se poate plânge: că duce lipsă de activităti culturale cu caracter românesc …


Referinte

https://www.youtube.com/watch?v=rmxV5cY8n_g
Costel Busuioc – LA donna e mobile

https://www.youtube.com/watch?v=6tfjVq-RXqc
Costel Busuioc…Gala Final…Nessum Dorma bis

https://www.youtube.com/watch?v=oZrtJq-8YHU
Din concertul de pricesne al tenorului Costel Busuioc (Apahida, 26 apr. 2013)

http://bentodica.blogspot.com/2015/05/two-special-events-with-well-known.html
Două evenimente cu scriitorii Ana Blandiana si Romulus Rusan la Los Angeles, iunie 2015

http://seefilmla.org/2015-program/festival-awards-and-jury/
2015 Festival Awards And Jury. South East European Film Festival, SEEFest 2015

http://seefilmla.org
SEEFest 2015 Awards

http://seefilmla.org/2015-program
Programul festivalului filmelor din tările din Europa de Sud Est, SEEFest 2015 (in English)
Include nota despre premiul “Life Long Achievemnet” acordat actorului român Victor Rebengiuc

https://www.youtube.com/watch?v=cQG0R6IH7LU
Despre nominalizarea pentru Oscar pentru cel mai bun film străin al filmului “Câinele Japonez” (“The Japanese Dog”) al regizorului Tudor Cristian Jurgiu

http://www.hotnews.ro/stiri-film-15847700-video-filmul-cainele-japonez-tudor-cristian-jurgiu-premiat-festivalul-film-varsovia.htm
Filmul “Câinele japonez”, de Tudor-Cristian Jurgiu, premiat la Festivalul de Film de la Varsovia

http://www.ziare.com/oscar/premii/cainele-japonez-de-tudor-cristian-jurgiu-propunerea-romaniei-la-oscar-2015-video-1316503
“Câinele japonez” (“The Japanese Dog”) de Tudor-Cristian Jurgiu, propunerea României la Oscar 2015

https://www.youtube.com/watch?v=JR0s0v2HlaQ
Video-ul official al filmului de desene animate “Elmando” pe muzică de “Sandro Joyeux”

http://bentodica.blogspot.com/2015/05/two-special-events-with-well-known.html
Doua evenimente cu Ana Blandiana si Romulus Rusan în Los Angeles

https://www.youtube.com/watch?v=4gNfRdmHMSI
Ana Blandiana / poem, Uniunea Scriitorilor din România, 2009

http://www.memorialsighet.ro/index.php?lang=en
The Memorial of the Victims of Communism and of the Resistance

http://www.memorialsighet.ro/index.php?lang=en
Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

https://www.youtube.com/watch?v=WfJvZgySwTU&index=84&list=PLGZvEhzIx34u1Gkb601FtGU93K5BV8Ga8
Discursuri Monica Macovei si Ana Blandiana, Expozitia Memorialului, la Parlamentul European, HotNews Romania, Bruxelles, octombrie 2011

http://www.revista22.ro/articol.php?id=11721
Rodica Palade, Memoria ca formă de justitie, Revista 22, 21.02.2013

http://www.memorialsighet.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1952%3Aana-blandiana-i-romulus-rusan-prezint-memorialul-victimelor-comunismului-i-al-rezistenei-in-sua&catid=38%3Aevenimente&Itemid=90&lang=ro

Ana Blandiana si Romulus Rusan prezintă Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei în SUA - Calendarul evenimentelor. 2015

https://www.youtube.com/watch?v=I8nau0cPkvk
Interviu (in franceză) cu Stéphane Courtois, autorul cărtii "Livre Noir du Communisme",
Ccljbe Bruxelles, 03/30/2013

http://adevarul.ro/cultura/istorie/interviu-alexandra-bellow-matematician-fiica-sotilor-dimitrie-florica-bagdasar-pe-parintii-nu-i-a-interesat-niciodata-mute-vila-sosea-1_544912230d133766a82d3b80/index.html
Cultură / Istorie INTERVIU Alexandra Bellow, matematician, fiica sotilor Dimitrie si Florica Bagdasar


© Autoarea retine drepturile de copyright pentru acest material.




de Ileana Costea    5/24/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian