Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Scriitoarea Anca Sîrghie la Casa Română de la Hayward

Pentru cei care nu o cunosc pe distinsa mesageră a culturii românesti care este conf. univ. dr. Anca Sîrghie, se cere să mentionăm că după nenumărate conferinte sustinute cu talent si competentă la Universitatea Harvard, la Institutul Cultural Român din New York, la Institutul Român de Teologie si Spiritualitate Ortodoxă, mentionate si în revista “Lumină Lină” unde colaborează, evenimente organizate admirabil de Părintele Prof. Univ. Dr. Theodor Damian de la New-York, sau în cadrul Cenaclului „Mircea Eliade” din Denver, Colorado,la Troy în Michigan, precum si la Windsor, Montreal, Toronto si Hamilton în Canada, dânsa a poposit de curând si în California.
De această dată, duminică, 19 aprilie 2015, în timpul consacrat Orei de Cafea, la CASA ROMÂNĂ din Hayward, în prezenta românilor din împrejurimi, scriitoarea Anca Sîrghie, profesoară la Universitatea “Alma Mater” din Sibiu, a conferentiat pe tema De la Mihai Eminescu la Lucian Blaga si Radu Stanca. Evenimentul a cuprins respectiva conferintă – asa cum se poate vedea din afisul apărut cu această ocazie - în care Anca Sîrghie a vorbit cu multă căldură despre noutătile în cercetarea vietii lui Mihai Eminescu si în interpretarea literară a unor poezii, după care a insistat asupra temei genialitătii blagiene, pe care poetul a fructificat-o până la capăt, în pofida oricăror vicisitudini. Conferinta s-a încheiat cu prezentarea destinului tragic al poetului si dramaturgului Radu Stanca, un baladist neîntrecut al literaturii române, care în “obsedantul deceniu” a montat la Sibiu ca regizor 30 de spectacole de teatru, dar a fost în mod consecvent oprit să-si pună în scenă propriile piese, desi el scrisese 15 texte de o mare frumusete alegorică despre existenta si menirea omului. Scriitoarea a anuntat aparitia la Bucuresti a unei a treia cărti dedicate lui Radu Stanca, după studiul monografic Radu Stanca si obsesia Thalia. Ipostazele omului de teatru si după volumul Dăltuiri, la care a fost îngrijitor de editie împreună cu Marin Diaconu si a semnat si prefata, promitând că va aduce noul volum la viitoarea vizită si iubitorilor de literatură din California.
Reuniunea literară de la Hayward a continuat cu un film documentar intitulat Lucian Blaga în amintirile Elenei Daniello si un recital de poezie blagiană sustinut de participanti – toti din Hayward - pe care îi putem enumera în persoana lui: Liviu Popescu-Autoportret, Floare de vită; Viorica Adriana Constantinescu, Viori aprinse femeile, Bocca del Rio; Doina Vines, Aripi de argint; Elena Popescu- Portret; Roxana Leca, Catrenele fetei frumoase; Carmen Rad, Întâlniri, în versiune română si engleză. Autorul tuturor poeziilor a fost, desigur, Lucian Blaga. Modul nuantat si expresiv al lecturării textelor a asigurat un caracter interactiv reuniunii si a dovedit că la CASA ROMÂNĂ din California există un real interes pentru literatura natională.
Un moment distinct al reuniunii a fost lansarea noii cărti a scriitoarei Anca Sîrghie,intitulată Lucian Blaga si ultima lui muză, realizată pe baza unei documentatii inedite, împlinite la Cluj, si prezentate ca un “dialog în trepte”, cartea fiind apărută la Editura Techno Media Sibiu, anul acesta, 2015. Partea cu totul personală a cărtii, după cum am observat eu, este cea de-a treia treaptă, cuprinzând dialogul imaginar al scriitoarei cu Lucian Blaga însusi, unde se dezvoltă si unele interpretări de text poetic, făcută cu multă intuitie. Medicul Elena Daniello, inspiratoare a creatiei blagiene din perioada 1950 – 1961 (anul mortii poetului Lucian Blaga) - cea care a fost ultima lui muză, asa cum se arată în carte - a păstrat cu sfintenie amintirea autorului care i-a dăruit un valoros tezaur de manuscrise si lucrări dactilografiate, ce-i completează fericit poetului-filozof opera literară si evidentiază frământările si viata plină de interdictii trăită de Lucian Blaga în perioada comunismului. Mărturisirile Elenei Daniello demonstrează emotionant adevărul că Lucian Blaga a avut nesansa de a crea atât de rodnic în ultimul său deceniu de viată tocmai în “perioada stalinistă” sub cea mai cruntă persecutie comunistă.
Fără îndoială, asemenea evenimente culturale ar trebui organizate mult mai frecvent, mai ales că profesoara Simona Sîrghie a propus o colaborare rodnică a iubitorilor de cultură din California cu Cenaclul Românesc “Mircea Eliade”, care activează cu succes în ultimii 5 ani la Denver Colorado.
Munca de o viată a doamnei conf. univ. dr. Anca Sîrghie si descoperirile făcute în ultimii ani întregesc activitatea în domeniul istoriei literare, al biblioteconomiei, al pedagogiei si al teatrului, cuprinzând 24 volume de carte si peste 400 articole din care personalitătile literare - Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Octavian Goga, Lucian Blaga, Radu Stanca – si cele istorice – Nicolae Cristea, Septimiu Albini – marchează ineditul creatiei sale stiintifice si o includ în pantheonul culturii
românesti.






Pr. Gh. Naghi    5/23/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian