Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme - Unde mâncǎm astǎzi?

Voi începe cu un caz petrecut la mine acasă. Am auzit întrebarea de mai sus si m-am grăbit cu răspunsul, spre nedumerirea consoartei.
- As zice să mâncăm azi afară…
Si, cum inerlocutoarea se îndrepta spre oglinda în care urma să-si aranjeze coafura, am chemat-o:
-Păi vino să mutăm masa pe balcon !
Nu asta întelese ea, dar viata este plină de neîntelegeri.

Îmi amintesc de vremurile când “mâncatul afară” era ceva cu totul neobisnuit pentru un salariat cu familie. Ba chiar era un lux. Mama tăia ceapa si punea fasolea la fiert, tata curătă cartofii, iar noi, copiii, ne jucam în curte asteptând prânzul, care era delicious de fiecare dată. Si nu îmi amintesc de momente mai bine petrecute si o mai bună desfătare decât în timpul în care toti membrii familiei se adunau în jurul mesei. Asta era “mâncatul acasă”. Mamele si bunicile noastre făceau gogosi, puneau murături si varză la acrit si pregăteau si bulion.

Dar, cum spunea poetul, “alte vremi erau’nainte”… În zilele noastre, prânzul, care are loc după datină si obisnuintă la diferite ore, si-a pierdut farmecul. Nu zic că azi gospodinele constiincioase nu muncesc să pregătească un prânz, sau chiar unii bărbati, dar viata s-a schimbat drastic. Azi, mamele se duc la lucru, vin obosite si nu mai au nici cheful, nici puterea si nici timpul să cearnă mălaiul sau să curete cartofii. Si vine vremea lui “left overs” sau a comanda o “large pizza”.

Si cea mai răspândită solutie pare să fie când toată familia se întâlneste la “Mandarin” sau oricare alte loaluri cu mâncare de-a gata. Altă metodă este telefonul. Formezi un număr si mâncarea este adusă acasă.

Am fost molipsit si eu. Deseori mă duc la unul din lăcasurile cu mâncare de-a gata si mă uit la galantarul plin cu pachete enorme care îi asteaptă pe clienti să le ridice, sau pe soferul care execută comanda. Văzându-mă uimit, bucătarul îmi spune:
-Ce să facem? Astăzi gospodinele nu mai gătesc ca înainte…

Ati încercat vreodată să explorati un restaurant "buffet" în timpul zilei? Sau chiar mai târziu, la masa de seară? Mai întâi si întâi, vă trebuie o rezervatie, pe care o primesti în schimbul numelui si a numărului de telefon. Ajuns acolo, abia trebuie să te plasezi în linia de asteptare până când numele tău este strigat. În ultima vreme, esti rugat să nu întârzii la masă prea mult pentru că este o “coadă” lungă. La sfârsit, poate ca să pună capac peste toate, ti se serveste o cutie de plastic în care poti lua acasă ce nu ai terminat. Tot ca să te oprească a găti pe a doua zi. Are si un nume strasnic:”doggie bag”.

Se mai naste si o altă întrebare, în afara aceleiasi “Unde mâncăm azi?” Este: “Ce mâncăm azi?”
S-au deschis în ultima vreme o puzderie de noi restaurante, care au împânzit orasele, precum proverbialele “ciuperci după ploaie”. Găsesti acum restaurante tailandeze, indiene, mexicane, kosher, persane, coreene, rusesti si mai câte altele. Vezi, părintii nostri nu au avut luxul acesta si nici finantele legate de frecventarea lor. Si dacă mai adaugi "Sushi", hamburgers, “sea foods”, ai un tablou perfect. Adio cu spălatul vaselor si carafe cu vin de acasă. Departe de mine intentia unei generalizări nejuste, dar în unele cazuri, masa în casă, prânzul traditional, dispare cu încetul.

Apogeul a fost atins când vezi copiii de scoală care deshid un pachetel cu mâncare în orele de recreatie si de acolo se vede un hamburgher or a cold pizza, nu un sandwich pregătit de mămica acasă. Cum am afirmat mai sus, mămica este la lucru, nu are timp să gătească si mâncarea de-a gata este la îndemână. Multe-s scoase de pe rol, fiindcă ai colesterol!

Concluzia este că suntem răsfătati de soartă si privilegiati. Avem mâncare la alegere, restaurante si bufete la fiecare pas, la fiecare colt de stradă. Si este la discretia noastră să facem alegerea. Să nu ne fie mai rău!


Toronto ON





Harry Beer    5/15/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian