Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Reflectii - "Desiderata”

"Desiderata” e un poem scris de avocatul si autorul Max Ehrmann în 1927 si se găseste inscriptionat pe un perete de piatră al turnului bisericii “Sfântul Paul” din Baltimore. Plural latinesc al cuvîntului "desideratum", înseamnă “ceea ce se doreste, ceea ce e necesar”. O lucrare frumoasă, dezarmant de simplă si a cărei traducere personală v-o ofer mai jos:

“Treci încet prin zgomote si grabă si aminteste-ti ce multă pace poate fi în liniste.
Pe cât posibil, fii în termeni buni cu toti oamenii, fără a fi însă supus. Vorbeste adevărul tău încet si clar si ascultă-i pe altii, chiar si pe cei neinteresanti si ignoranti; si ei au povestea lor.
Evită persoanele care vorbesc tare si pe cele agresive, ele sunt insulte pentru spirit.
Dacă te compari cu altii, s-ar putea să devii plin de sine si gelos; pentru că întotdeauna va fi cineva mai bun sau mai rău decât tine.
Bucură-te de succesele tale, la fel si de planurile tale.
Rămâi interesat de cariera ta, oricât de umilă ar fi; e o posesiune adevărată în norocul schimbător al destinului.
Fii precaut în afacerile tale pentru că lumea e plină de înselăciune. Nu lăsa asta să te facă să nu mai vezi câtă virtute există în lume. Multi luptă pentru idealuri înalte; si peste tot viata e plină de eroism.
Fii tu însuti.
Si, mai ales, nu te preface că iubesti. Nu fi cinic în iubire, pentru că, atunci când totul pare că se prăbuseste, ea e la fel de perenă ca si iarba.
Ascultă cu drag sfatul timpului, renuntând cu gratie la lucrurile tineretii.
Ai grijă că puterea spiritului să te apere la timp de nenoroc. Dar nu te lăsa coplesit de o imaginatie întunecată. Dincolo de o disciplină totală, fii blând cu tine însuti.
Esti un copil al Universului, asa cum sunt si pomii si stelele; ai dreptul să fii aici. Si chiar dacă îti dai seama sau nu, Universul evoluează asa cum trebuie.
De aceea fii împăcat cu Dumnezeu, indiferent cum ti-L imaginezi tu, si oricare ar fi faptele si aspiratiile tale, în confuzia gălăgioasă a vietii, păstrează pacea în sufletul tău. Cu toată nedreptatea, muncă grea si visele spulberate, lumea e totusi frumoasă.
Fii vesel. Fă tot ce poti ca să fii fericit.”

Un poem superb, încărcat de cuvinte întelepte, cu semnificatie spirituală. Adevăruri simple de care adeseori uităm pentru că apăsăm pe accelerator pentru a tine pasul cu viata. Ar trebui să învătăm că viata nu este o urgentă si să încetinim pentru a putea asculta spiritul nostru. “There is more to life than increasing its speed.”(Mahatma Ghandi)

Care sfat rezonează cel mai mult cu dv? Voi vorbi aici doar despre “Dacă te compari cu altii, s-ar putea să devii plin de sine si gelos, pentru că întotdeauna va fi cineva mai bun sau mai rău decât tine.” Unii oameni se compară în permanentă cu altii, cel mai mult, din păcate, din punctul de vedere al posesiunilor materiale. “Unde locuiesti?” “Ce masină conduci?” “Cu ce te ocupi?” Aceste întrebări sunt puse, adeseori fără să ne dăm seama, ca să vedem cine a întrecut pe cine în cursa vietii. Astăzi a ajuns o normalitate ca valoarea unui om să fie măsurată având în vedere acesti factori – câti bani câstigă, pe cine cunoaste, unde locuieste, ce masină conduce si câti “prieteni” are pe Facebook. Ar fi bine să putem trăi fără a ne compromite valoarea personală. Fiecare merge pe drumul său, cu propriile succese si insuccese. Nu putem trăi viata altora; să ne concentrăm asupra scopului nostru în viată, asupra eforturilor proprii si asupra motivatiei interioare. Nu putem să fim buni la toate, oricât de mult am vrea să credem că e posibil. Dar toti avem talent pentru ceva, toti avem o scânteie care ne aprinde spiritul creator. Pacea vine din faptul că ne dăm seama ce putem face si ce nu si din bucuria că o facem cu toată fiintă noastră. Îngâmfarea si gelozia sunt ca o otravă care va atrage nefericire si neliniste în viata noastră.

Fericirea îi va ocoli pe cei care îsi măsoară propria valoare si valoarea altora în functie de lucruri externe. Dacă e să ne comparăm, haideti să ne comparăm în maniere, în acte de bunătate fată de cunoscuti si de străini, în compasiune, în modestie, în virtuti, în încurajări, în zâmbete, în întelepciune, în curtoazie, în empatie, în răbdare, în sinceritate, în integritate, în gratitudine, în generozitate si, cel mai important, în iubire. Haideti să încercăm ceva cu toti oamenii pe care îi întâlnim: să privim dincolo de înfătisarea lor, de personalitatea lor, de posesiunile lor materiale, de masca socială pe care cu totii o purtăm. Să-i privim în ochi. Până în suflet.








Dănuta Gherman    5/15/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian