Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe drumuri canadiene...

O primavara mai mult decat timida ne am`geste si anul acesta, f`c@ndu-ne s` ne [ntrebam dac` nu cumva este numai o iluzie, si reamintindu-ne, [nc` o dat`, c` aici, [n aceste tinuturi unde am ales s` locuim, clima nu este tocmai bl@nd`.

In ciuda acestui neajuns, Canada este totusi o tar` care se situeaz` pe primele locuri [n lume [n anumite sectoare ale agriculturii si ale exportului de produse agricole. Unul dintre produsele de marc` ale acestei t`ri este specia de gr@u numit` Marquis (Marquis Wheat).

Gr@ul a [nceput s` fie cultivat pe teritoriile care ast`zi apartin Canadei [nc` din anul 1605, [n localitatea Port Royal (ast`zi, Annapolis Royal, Nova Scotia). Alte mentiuni documentare vorbesc despre cultivarea gr@ului [n Quebec City, prin 1617. Pe m`sur` ce colonistii avansau c`tre Vest, cultura gr@ului a [nceput s` se extind`, colonistii aduc@nd cu ei o larg` varietate de specii, precum Club, Golden Drop, White Russian, Red Chaff, Ladoga si Red Fife.

{n anul 1886, chimistul si naturalistul Dr. William Saunders (cel care a pus bazele Serviciului de ferme experimentale de pe l@nga Departamentul Federal al Agriculturii de la acea vreme), a [nceput s` monitorizeze adaptabilitatea diferitelor variet`ti de gr@u la clima Canadei si a realizat c` varietatea Red Fife se maturiza greu si era expus` [ngheturilor de toamn`, mai ales [n partea de Vest a Canadei. Dr. Saunders a realizat c` se impunea producerea unei noi variet`ti de gr@u, adaptat` la conditiile climaterice ale Candei. Una dintre [ncerc`rile sale a fost [ncrucisarea speciei Red Fife cu o specie din India, Hard Red Calcutta. Astfel, au luat nasterea variet`tile Markham A and Markham B, redenumite ulterior (1906) Marquis A and Marquis B.

Dr. Charles Saunders, fiul lui William Saunders, de profesie agronom, a continuat rigurosul proces de selectie, utiliz@nd, spre exemplu, faimosul s`u test de mestecat, prin care erau identificate, prin masticatie, boabele cu cel mai ridicat continut de gluten, care urmau sa dea, prin coacere, cea mai voluminoas` p@ine. Bazat pe rezultatele obtinute (volumul si calitatea p@inii), el a eliminat varietatea Marquis A, p`str@nd numai varietatea Marquis B, care a fost redenumit` ulterior Marquis.

Aceasta specie de gr@u a trecut cu brio testele din 1907, maturiz@ndu-se cu 7-10 zile mai devreme dec@t specia Red Fife, dar p`str@nd calit`tile superioare ale acesteia. Recolta a fost fenomenal`: 41.6 obroace pe acru.

Marquis Wheat a c@stigat premiul de o mie de dolari ([n aur) oferit [n anul 1911 de Canadian Pacific Railway pentru cea mai bun` varietate de gr@u din Canada. Acesta a fost primul dintre multe premii c@stigate de-a lungul timpului de c`tre aceast` varietate de gr@u. Calitatea si productia extraordinar` a acestei specii de gr@u au f`cut Canada renumit` ca exportatoare de gr@u la nivel mondial. {n 1920, 90 la suta din gr@ul cultivat [n partea de Vest a Canadei apartinea variet`tii Marquis. Cu toate acestea, Marquis avea si un punct slab: nu era rezistent la rugin`. Charles Saunders si-a continuat cercet`rile si a produs alte trei specii de gr@u: Ruby, Garnet si Reward – adaptate la conditiile de preerie.

Multe dintre speciile de gr@u din ziua de ast`zi [si au originea, din punct de vedere genetic, [n specia Marquis. Charles Saunders a fost [nnobilat [n anul 1934, de c`tre Regele George al V-lea. Unul dintre liceele din London, Ontario, [i poarta ast`zi numele: Saunders Secondary School.


Eliza Ghinea    5/4/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian