Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Usi deschise in Toronto ; Muzeul Aga Khan

Este un muzeu de artă si cultură islamică din Toronto, Canada. A fost construit la initiativa trustului “Aga Khan Trust for Culture” si a agentiei “Aga Khan Development Network”. Gazduieste colectii de artă si cultură islamică si exponate din colectii private ale Măriei sale Aga Khan, Institutul de Studii Musulmane din Londra si ale printului si printesei Sadruddin Aga Khan, care înfătisează contributiile artistice, intelectuale si stiintifice ale civilizatiei musulmane.

Aga Khan este renumit pentru fondarea universitătilor si spitalelor din lumea musulmană si pentru patronajul său în legatură cu studiile islamice la universitatea Harvard University si la institutul Massachusetts Institute of Technology. El a donat fondurile pentru muzeul Aga Khan în valoare de $300 milione împreuna cu complexul civil din Toronto. Este primul muzeu de artă pe care Aga Khan Trust for Culture l-a construit.

Istoric

În 1996 Aga Khan a cumpărat proprietatea de la 77 Wynford Drive care apartinea corporatiei Shell. În 2002 el cumpără si proprietatea vecină pentru a face loc muzeului Aga Khan, Centrului Musulman (Ismaili Centre) si parcului. Societatea Aga Khan Development Network anuntă începerea acestor 3 proiecte la 8 octombrie 2002. În 2007, Birourile centrale ale companiei Bata Shoes au fost dărămate aceasta creănd controverse, dar în acest fel s-a facut loc pentru clădirile Ismaili Centre, muzeului Aga Khan si parcului. Ceremonia de punere a pietrei de temelie pentru constructia muzeului Aga Khan, a Centrului Musulman si a parcului a fost realizată de Prime Ministrul canadian Stephen Harper si Aga Khan la 28 mai 2010. Începutul celor trei proiecte a fost anuntat la 8 octombrie 2002 de către Aga Khan Development Network (AKDN). Muzeul s-a deschis la 18 septembrie 2014.

Architectul muzeului este căstigătorul premiului Pritzker, Fumihiko Maki. Structura care are 10.000 metrii pătrati este asezată într- o grădină si este înconjurată de un parc imens al cărui proiectant este designerul de grădini din Beirut, architectul Vladimir Djurovic. Ismaili Centre are ca architect pe Indianul din Mumbai, vestitul Charles Correa.

Colectii

Muzeul va achizitiona, va prezerva, va pune în valoare si interpreta exponate intelectuale, culturale, artistice si traditiile religioase ale comunitătilor musulmane , din trecut si prezent. Printre exponate enumeram: ceramică, lucrări în metal si picturi din toate periodele istorice islamice. Manuscrisele din colectie vor include cea mai veche copie a cartii lui Avicenna Qanun fi’l-Tibb (Canonul de medicină) datat 1052, căteva pagini din secolul 16 ale Shahnameh—considerat a fi unul dintre cele mai grozave manuscrise pictate din toate timpurile-si o camasa de mătase din secolul 13 care a fost purtată de un nobil mongol. Se va studia muzică traditională din Asia si lumea musulmană, ca si muzică contemporană.

Muzeul va găzdui materiale istorice ale comunitătii musulmane si va avea si programe de cercetare în sensul misiunii sale. Va fii de asemeni un spatiu de schimburi între lumile musulmane si vestice în domenii educationale, culturale si socio-economice.
Colectia, cuprinde 1.000 de exponate si exemplare superbe ale manuscrisului Qur'an care arată varietatea scrisului, felul în care stilurile au evoluat în lumea musulmană. Printre ele un manuscris din secolul 8 din Africa de Nord demonstrează stilul de scriere kufic pe pergament. O pagină din Blue Qur'an ( Coranul Albastru) examplifică scrierea în aur kufică pe pergament vopsit în indigo. Coranul Albastru este considerat unul dintre cele mai extraordinare manuscrise de Coran realizat vreodată; este din sec 9th-10 Africa de Nord si se pare ca a fost creat pentru imam-califi Fatimid care domneau în Qayrawan.

Tot în cadrul muzeului s-a reconstruit făntăna Mumluk, care a fost odată în curtile palatului din Cairo. Camera Bellerive, o altă reconstructie, oferă o privire fascinanta în interiorul resedintei din Geneva care apartine lui Aga Khan. Echipa lui Maki foloseste un motiv discret în elaborarea mai multor motive geometrice mashrabiya care sunt tăiate în peretii din arborele tek din auditorium. Acesta este inspirat de paravanul Islamic Jali si este încrustat în peretii de 10 metrii (43 de picioare) din curtea interioară realizati din sticlă dublă , care crează umbre frumoase pe zidurile interioare,pe tavan si pe podeaua încalzita.

Tur European

Unele exponate din colectie sunt în tur în Europa.
Au fost expuse în următoarele edificii:
• Palazzo della Pilotta din Parma[
• Ismaili Centre din Londra
• Louvre în Paris[5][11]
• Calouste Gulbenkian Museum în Lisbon[12]
• CaixaForum Madrid
• CaixaForum Barcelona[13]
• Martin-Gropius-Bau din Berlin[14]
• Sakıp Sabancı Museum din Istanbul[15]
• Ermitaj din St. Petersburg[16]

Ele au primit recunoastere internatională. Exponatele arată cele doua concepte Dīn si Dunya, care se traduc ca ‘Spirit si Viată’ —aspecte religioase si seculaer ale culturii musulmane. Expozitia este organizată în două parti: Cuvăntul lui Dumnezeu, unde sunt expuse texte si obiecte sacre si Puterea Suveranului care prezinta curtile musulmane si personalităti marcante. Mai recent exponatele au fost organizate ca Cuvăntul lui Dumnezeu si Drumul Calatorilor arătand lumea musulmana in geografie.

rubrica de Dana Mateescu    3/15/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian