Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cronica poltică : Educatia sexuală stârneste pasiuni în Ontario

In spatele confortului majoritar, guvernul liberal provincial a relansat în februarie 2015 programa de educatie sexuală în Ontario, după ce guvernul McGuinty intimidat de public, oprise implementarea acesteia în 2010. Criticii de atunci comentau importiva continutului de tip sexual avansat, potrivit mai degrabă pentu adulti, predat la vârste foarte fragede, începând chiar cu clasa întâia primară. Acelasi continut este regăsit în spirit si în actuala programă. Dincolo de strigătele disperate ale premierului Kathleen Wynne care acuza părintii potrivnici programei de homofobie, există probleme serioase legate de acest program atât în continut, logistică cât si în ceea ce priveste viitoarea implementare.

Mai întâi, programa nu are baza de consultare publică pe care McGuinty o anuntase antrerior. De această data, părintii nu sunt implicati ca partener de discutie. Având majoritate, liberalii pot implementa programa fără nicio opozitie formală. Sigur, s-ar grăbi cineva să spună, nu e nevoie de opinia părintilor atunci când se elaborează o programă de fizică sau de chimie, atunci de ce e nevoie de părerea lor în această privintă? Programa de educatie sexuală este o chestiune care intră direct în viată privată a individului si a familiei. Nu e nici pe departe neutră. Părintii sunt exclusi dintr-o discutie fundamentală, fără voia lor. Cei care au protestat în Queens Park la sfârsitul lunii februarie au recalmat în principal acest lucru. Protesatarii nu cer excluderea divesitǎţii sexuale din manualele de predare ci, cu priorotate, abordarea diferită a unor chestiuni de educatie sexuală la vârste la care copiii nu ar fi pregătiti să le înteleagă.

Apoi, pentru a atenua nemultumirea publică, ministerul educatiei anuntă că pentru părintii care nu doresc să aibă copii în aceste programe, există optiunea de a sta deoparte. Lucrurile nu sunt simple însă. Un capitol de predare poate dura săptămâni în sir. Scolile trebuie să aibă pregătită o altenativa pentru elevii care nu ar asista în clase. E nevoie de un profesor/administrator să aibă răspunderea axcestui grup, care ar putea fi numeros sau nu. Scolile nu s-au grăbit să ofere nicio solutie pentru această problemă. Elevii care nu ar participa s-ar putea simti natural intimidati. Am putea de asemenea să ne imaginăm ce haos ar crea scoala dacă ar cere părintilor să vina si să îsi ia copii acasă pe durată clasei de sex ed, legitim, nu?

Rămâne de remarcat încă un fapt aici. Cei atenti la stirile politice, îsi pot aduce aminte că fostul ministru adjunct al educatiei în cabinetul McGuinty, Ben Levin, este cel care a lansat împreună cu Wynne, ministul educatiei la acea vreme în 2010, programa de educatie sexuală sub ideea «respectǎrii divesitǎţii sexaule». Stragegul programei, fost profestor la OISE, Ben Levin este acuzat si cercetat pentru distribuirea de materiale pornografie cu minori. Recent în tribunal, Levin a pledat vinovat pentru acuzaţiile aduse. Chiar dacă el nu mai este în echipa guvernamentală acum, simplul fapt că este strategic si logistic fondatorul acestui program, aruncă o pată neagră de murdărie morală pe această programă.

În esentă, iată care sunt problemele care stârnesc valurile nemultumirii publice. Continutul programei este inadcevat pentru o bună parte dintre categoriile de vârstă. Un sondaj de opinie efectuat în Ontario arată support de 49% pentru acest document (n.r. http://www.thestar.com/news/queenspark/2015/03/02/new-sex-ed-curriculum) dar acest sondaj nu reflectă consultarea cu părintii. De asemenea, profesorii din nivelul elementar nu sunt pedagogic echipati pentru predarea acestei programe. De pildă, OCT care reglementează criteriile de acreditare pentru profesorii din scolile elementare si secundare, cât si toate cursurile (numite AQ si ABQ) care asigură calificarea profesorilor în diverse domenii, nu are nici un fel de reglementare cu privide la Sex Ed. Traditional, acest capitol este inclus în programa de «Sănătate», care este parte din programa de educatie fizică. Dar nu este nicăieri stipulat cum va fi predatǎ această programă. Legiuitorii au grăbit materialul ca pe unul de mare importantă. Ironic este si faptul - stiut doar de foarte putini - că programa scolară de franceză în Onario, de exemplu, nu a fost elaborată/adusă la zi în Ontario de peste un deceniu. Nu pare o prioritate pentru guvern. Cum însă efortul pentru sex ed a făcut mare progrese în doar cinci ani, pare clar că interesul guvernului actual este aici mai mult politic decât educational.



(găsiti programa scolarǎ aici : ttp://www.edu.gov.on.că/eng/curriculum/elementary/health1to8.pdf)








Luiza Mureseanu    3/11/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian