Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Arhitectii si Exilul o carte de Adrian Mahu

Cǎrti si autori
Arhitectii si exilul
Cartea "Arhitectii si Exilul" reprezintă o premieră mondială, este o carte document pentru toti cei interesati de istoria recentă a poporului român. Este singura carte - album din lume, despre arhitectii exilati si realizările lor în tările de adoptie, autorul fiind recompensat pentru această lucrare cu Premiul UNESCO, în cadrul Salonului International de Carte de la Chisinău, în toamna lui 2012, la care au participat peste 300 de edituri din 18 tări ale lumii, între care: Moldova, România, Germania, Macedonia, Cehia, Estonia, Rusia, Marea Britanie, SUA, Belarus, Franta, Italia, Ungaria, Ucraina, Slovacia, tări reprezentate de personalităti de seamă în domeniu, care si-au pus amprenta asupra unor mari realizări arhitecturale la scară mondială. De asemenea, ca o recunoastere internatională a valorii cărtii, aceasta a fost prezentă în 2012 si la Pavilionul României de la Bienala de Arhitectură de la Venetia. Cartea a apărut în conditii grafice deosebite în Editura Magic Print, Onesti, România.

Autorul cărtii este dl. Adrian Mahu, cadru didactic la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universitătii Spiru Haret, doctor în arhitectură în urma sustinerii în 1980 a tezei de doctorat sub îndrumarea profesorului emerit Mircea Alifanti „Specificul national în preocupările arhitectilor din diferite tări”; este autorul a peste 100 de proiecte, din care s-au realizat peste 50, în paralel publicând si peste 300 de studii si articole de specialitate în diferite publicatii. Preocupările lui teoretice s-au bucurat de aprecieri favorabile din partea unor mari personalităti din arhitectura internatională: Bruno Zevi, Reima Pietilä, Kazuo Shinohara, James Stirling, Ralph Erskine, Richard England si altii.

Dintre cei circa 1300 arhitecti plecati din România înainte de 1989, cartea prezintă activitatea a 64 de arhitecti care au răspuns invitatiei autorului si care au trimis imagini ale lucrărilor semnificative si scurte explicatii referitoare la lucrările lor. Dintre cei prezentati în carte, remarcăm pe Dinu Gheorghiu - idolul generatiei tinere de arhitecti din anii 60, în prezent în Grecia, Dan Sergiu Hanganu - Canada, Bogdan Bocănet - Olanda, Sanda Budis - Elvetia, , Teodor Georgescu - Franta, Alain Manoilescu - Franta, Ion Mureseanu – Brazilia, nepotul lui Andrei Mureseanu, Adrian Panaitescu - SUA si altii. Precizările autorului, însotite de “putină istorie” cu privire la fenomenul complex al exilului românesc, constituie un scurt si edificator "remember" cu privire la o perioada din istoria poporului român; după cum scria într-o recenzie Mioara Vergu-Iordache, redactor la un săptămânal de opinii din tară, în carte se vorbeste "despre bogătia spiritului românesc din arhitectură, despre plecări fizice si spirituale, despre minte si despre inima, despre dor, despre iubire, despre disperare si resemnare".

Dintre arhitectii prezentati în această carte, trei au fost sau mai sunt în Canada.

Cel mai mediatizat arhitect român care lucrează în afara tării, prezentat în această carte, este arhitectul Dan Sergiu Hanganau, născut la Iasi, stabilit în Canada în 1970, acesta obtinând peste 50 premii importante de arhitectură. Profesor la câteva universităti din Canada, Argentina, Chile, China, Columbia, Franta, Italia, Mexic, SUA, a adus o contributie însemnată în formarea unei arhitecturi de calitate. Are peste 60 lucrări importante în Quebec printre care Arbey Church St. Benoît-du-Lac, o Scoală de afaceri în Montreal care a devenit un reper urbanistic important, Arhivele din Montreal - deosebit de expresivă, arhivă reprezentând memoria colectivă a unei societăti, si altele.

Arhitectul Doru Lucian Iliesiu din Baia Mare, a venit în Canada în 1969, si în 1974 a absolvit Facultatea de Arhitectură a Universitătii din Toronto, dar apoi s-a stabili la New York .Este interesant că anul 4 al Facultătii de Arhitectură l-a urmat în trei tări si în trei limbi : România, Franta, Canada. A locuit în Toronto 14 ani si a lucrat la proiectul unei clădiri de birouri "Leslie & Eglinton Office Building", apoi la "Young People’s Theatre Center" si "Eaton’s Center-Shopping mall".

Arhitectul Horia Florian Bodea născut în Arad, s-a stabilit în Canada în 1987, si aici s-a specializat în proiectarea pe computer; trăieste în Ottawa, dar a lucrat si în SUA proiectând magazine în structuri din metal sudat.

Peste tot unde au proiectat, arhitectii din exil nu au uitat niciodată că, potrivit lui Octavian Paler, oriunde ai fi, te nasti, trăiesti si mori român; peste tot ei si-au făcut datoria profesională pentru că Arhitectura este Arta de a Construi.








arh. Ion Constantinescu    2/14/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian