Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


In 15 februarie al fiecarui an se sarbatoreste Ziua Drapelului Canadei.

Actualul drapel al Canadei este in vigoare din 15 februarie 1965 cand a fost proclamat de Maiestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, pe baza votului prealabil din Camera Reprezentantilor si Senat. Au ramas memorabile cuvintele rostite in acel moment de Purtatorul de cuvint al Senatului, dl Maurice Bourget, ce au adaugat si mai mult greutate drapelului national: "Drapelul este simbolul unitatii nationale si fara nici un dubiu reprezinta toti cetatenii Canadei, fara a face deosebire de rasa, limba, credinta sau opinie”.

In prealabil proclamarii actualului drapel, au fost avute in vedere trei posibile variante : un steag rosu cu flori de crin, un desen incorporand trei frunze de stejar si un steag rosu cu o singura frunza stilizata de artar pe un patrat alb, aceasta din urma fiind adoptata.

Drapelul Canadei este un steag bicolor, alb și roșu, cu o proporție de 1 : 2 între lățime și lungime, având îi mijlocul său un pătrat alb în care este desenata stilizat o frunza de arțar, colorată în roșu, având forma unui poligon cu o axă verticală de simetrie cu 11 vârfuri și 22 de laturi. Pătratul alb, este flancat de două dreptunghiuri roșii, care împreună ar forma un al doilea pătrat, având aceeași culoare roșie ca și modelul frunzei.

Combinatia de rosu, alb si rosu a aparut pentru prima data pe medalia General Service Medal lansata de Regina Victoria. Rosu si alb au fost ulterior proclamate culorile nationale ale Canadei fiind aprobate prin Proclamatia din 1921 a Regelui George al V-lea. Istoricii ne spun ca in prima cruciada, Bohemund I, un lord normand a taiat cruci rosii din mantalele sale si le-a distribuit celor 12.000 de cruciati care le-au purtat ca semn distinctive. In cruciadele ulterioare, fiecare natiune era distinsa printr-o cruce de culoare diferita, Franta avea o cruce rosie, iar Anglia o cruce alba. In 1957, culoarea frunzei de artar de pe scutul Royal Arms of Canada a fost schimbata din verde pe fond alb, in rosu pe fond alb ca recunoastere a culorilor nationale ale Canadei
Arțarul a fost proclamat în mod oficial arbore emblematic național al Canadei la data de 25 aprilie 1996

Frunza de artar a inceput sa serveasca drept simbol canadian la inceputul anilor 1700, cand potrivit istoricilor, bastinasii descoperisera proprietatile culinare ale siropului de artar. De pe atunci , frunza de artar a fost adoptata ca emblema nationala a Canadei fiind folosita in pregatirile pentru diferite ocazii festive precum de exemplu vizita in 1836 a Printului Tarii Galilor; in primul si in al doilea razboi mondial soldatii canadieni au purtat frunza de artar pe uniformele militare ca emblema distinctiva si a fost simbolul dominant folosit de regimentele canadiene si echipamentele armatei si marinei canadiene. Astăzi, frunza de arțar apare si pe moneda de 1 cent.

Drapelul Canadei, frunza de artar, pe fundal alb si rosu, este simbolul identitatii canadiene. Frunza de artar, pe care o gasim pe drapelul national, este o conceptie artistica deosebita.


arh. Ion Constantinescu     2/12/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian