Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dinu Săraru la Tel Aviv

Amintesc mereu de activitătile multiple si frecvente a românilor din Tara Sfântă. Festivaluri, recitaluri, conferinte, lansări de cărti românesti si mai toate chiar în prezenta multor oaspeti pretiosi din România natală.
Numai pomenesc de desele spectacole de muzică usoară si populară în care si aici apar marii virtuosi, personalităti ale acestor genuri.

Si, iată că zilele trecute am avut deosebita surpriză de al avea în mijlocul nostru pe marele cărturar si om de litere, DINU SĂRARU care la învitatia Institutului Cultural Român (ICR) din Tel Aviv, a venit să ne bucure cu prezenta sa cu ocazia “ZILELOR CULTURII ROMÂNESTI”. Intr-o sală arhiplină, plină până la refuz cu totii am asistat la o seară literară dedicată lansării editiei aniversare, marcând astfel 40 de ani de la prima editie a romanului său “NISTE TARANI”.

Venind în întâmpinarea înaltului oaspete care a venit însotit de amabila si distinsa sa sotie doamna Viviana Săraru, domnul avocat G. MOSARI, Presedintele Asociatiei Scriitorilor Israilieni de Limba Română (ASILR), intr-un articol publicat în popularul ziar “GAZETA ROMÂNEASCĂ”, urându-i marelui oaspete: “Un bun venit”, a specificat că domnia sa a vizitat până în prezent Israelul de…13 ori.

“Da, dragii mei, acum vin pentru a 14-a oară în Tara Sfântî, tară de care sunt pur si simplu îndrăgostit”…“Stiti ce mi-am amintit? In urmă cu câteva decenii am participat la primul cules de cirese pe muntele Golan” sau…“Doresc în vară să vin cu sotia câteva săptămâni si să locuim lăngă Marea Mediterană”…

Evenimentul desfăsurat la sediul ICR din Tel Aviv a cărei moderator a fost însusi Directorul ICR-lui doamna Dr. GINA PANÂ, evenimentul fiind marcat după cum am amintit si prin lansarea până în prezent a 15 editii a romanului “NISTE TARANI”. A urmat prezentarea cărtii de către autor, relevând cu această ocazie contextul social-istoric dar si literar al romanului.

Interventiile fiind bogate si animate, au mai luat cuvântul si doamna VIVIANA SĂRARU, care a ilustrat printr-o prezentare audio-video fragmente din arhiva Televiziunii Române, scriitorul, criticul literar si publicistul domnul ZOLTAN TERNER care a amintit despre satul românesc prin prisma operelor lui Zaharia Stancu, Liviu Rebreanu, Marin Preda si Dinu Săraru cât si cunoscutul profesor, domnul Dr. JEAN ASKENASY despre:"Dinu Săraru, personalitate contraversata?!"...

Personal am auzit de el si chiar l-am citit în anii tineretii mele, iar cu ocazia festivitătii amintite am reusit să aflu mai multe si de toate despre acest “domn” al literaturii românesti de azi. Aici, trebuie să multumesc mai totul numeroaselor materiale si interviuri luate de colegii “breslei” noastre.

Asa am aflat că dacă volumul “Niste tărani” apărut în 1974 l-am citit, titlul în sine dezvoltă în fapt o "triologie tărănească", care a continuat în 1993 cu “Iarba vântului”, si în 1994 cu “Crima pentru pământ”. Totusi am avut surpriza să aflu că în 2013 a editat si volumul, “Ultimul tăran din Slătioara”, afirmând cu suplete si multă migală, că,: “…eu sunt ultimul tăran din Slătioara. Penultimul a murit acum trei săptămâni”.
Totul amintindu-ne de cuvintele lui Blaga, “…că vesnicia a murit tot la sat”. Adăugând, că Dinu Săraru a fost si este un povestitor care cultivă totul cu simplitate, amintesc de interventia eseistului Aurel Dragos Munteanu care îl numeste cu adevărat “un voluptas ai povestirii”, el redând în “obsedantul deceniu” parcă ceva asemănător cu “Ion” a lui Liviu Rebreanu sau cu “Morometii” lui Marin Preda…

Ne considerându-mă un om al genului cred că este de datoria mea totusi să complectez, probabil în parte “tabloul” marelui cărturar cu alte volume scrise tot pe teme tărănesti, retinând si volumele: “Clipa” sau “Dragoste si revolutia” vândute si ele în sute de mii de exemplare, toate concomitent cu înaltele functii avute ca: Seful Sectiei Culturale la Radio, Directorul Teatrului Mic sau Directorul Teatrului National, etc.

Sintetizând toate la un loc, eu ca trăitorul acelor vremuri, mă gândesc si mă impresionează luciditatea cu care a abordat problema tărănimii ale acelor vremuri si felul tratării dramei colectivizării “impuse” tăranului nostru, fericit si plin de bucurie că odată cu “revolutia socialistă” îi vor schimba totul în bine si prosperitate…!?
Aici, revin la cuvintele pline de tâlc ale zilelor de atunci ale criticului Valeriu Râpeanu din 1974, primul editor care nota: < “Niste tărani este romanul unui început în proza românească marcând un moment de răscruce”>…

Un fapt care a trezit multă rumoare, zâmbete celor prezenti este povestea poate banală, dar care cu sinceritatea si simplitatea povestită au aflat cu totii “întâmplarea” ivită lui Dimu Săraru, care prin vorba sa retorică am aflat:…“cum a ajuns scriitor”!? Privind vitrina unei librării, atentia îi fu a trasă de coperta unei cărti scrisă de Zaharia Stancu: :”Desculti”. Momentul în sine i-a fost hotărâtor. “Vreau să devin scriitor”…

Ca fapt divers dar bine de stiut este că celebrul Dinu Săraru împlinind în aceste zile frumoasa vârsta de 83 de ani a dorit să-i sărbătorească aici în Israel, alături de prieteni si cititorii săi.

…………………………………….

din Tel Aviv pentru Observatorul din Toronto




Iosef-Ioju Haimovici    2/7/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian