Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Memorialul 9/11 – New York

M-am aflat recent la New York într-o duminecă de ianuarie si am simtit nevoia sa revad Memorialul 9/11. Am păsit cu respect, tristete si compasiune în acest spatiu, unde într-o dimineată senină de septembrie, mii de vise au fost spulberate într-o zbatere de geană. Nu voi putea uita niciodată imaginea tânărului cuprins de disperare la etajul superior al unuia din cele două turnuri, care a preferat să se arunce în abis, îmbrătisând astfel sfârsitul.

Memorialul 9/11 construit în New York, în memoria celor ucisi în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 si 26 februarie 1993, aduce un omagiu celor dispăruti, celor care si-au riscat viata salvând pe altii, onorează miile care au supravietuit, amintind curajul si compasiunea populatiei după acele zile de tristete si teamă.

Design-ul acestui memorial, intitulat „Reflectând Absenta”, a fost selectat în 2004 dintre 5.201 de lucrări primite din 63 de tări, de către comisia unui concurs international de design. Arhitectul Michael Arad, împreună cu arhitectul peisagist Peter Walker sunt autorii acestui concept. Memorialul lasă absenta să vorbească singură. Golul creat de cele două turnuri gemene e simbolul pierderilor omenesti suferite, tăcerea fiind mai puternică decât cuvintele rostite.

Memorialul 9/11 include două bazine masive, pe a căror laturi interioare apa cade în cascade de 10 m adâncime, adunându-se undeva în adâncul pământului. Bazinele sunt construite pe locul unde, până la data de 11 septembrie 2001, se ridicau maiestuoase cele două turnuri gemene. Senzatia conferită este cea de gol, de pierdere, de absentă, amintindu-ne de vietile celor dispăruti în aceste atacuri.

În plăcile de bronz asezate pe laturile celor două bazine sunt înscrise numele celor 2.983 de copii, femei si bărbati ucisi în atacurile din New York, la Pentagon si în Pennsylvania, inclusiv în atentatul din 1993 care a avut loc la World Trade Center.

Numele sunt tăiate în plăcile de bronz, permitând vizitatorilor să vadă apa prin conturul literelor citite, iar noaptea, reflectoarele aflate în interiorul bazinelor emit fascicule de lumină printre golurile aflate în fiecare literă.
Imensitatea acestui spatiu si multimea numelor înscrise subliniază amploarea distrugerilor suferite. Vizitatorii aflati la marginea bazinului, privind apa care cade cu putere într-un abis, rămân cu senzatia că ceea ce este în spatele acestui parapet este inaccesibil.

Piata memorialului este un loc de meditatie, de aducere aminte si de sperantă. Situată între zgârie norii new yorkezi, locuitorii sunt invitati parcă să păsească zilnic în interiorul acestui spatiu, parte integrantă din viata metropolei.

Muzeul National September 11 si-a deschis portile în anul 2012, devenind principala institutie responsabilă cu analiza implicatiilor evenimentelor 9/11, documentând impactul acestora si explorând continua lor semnificatie.

Piata Memorialului este împânzită cu 400 copaci plantati, insuflând sperantă si renastere, victoria vietii asupra mortii, creând un spatiu contemplativ, separat de zgomotul si atractiile metropolei. Acesti copaci, asemănători memoriei omenesti, necesită îngrijire de către cei care vizitează acest spatiu. Ei ne amintesc de viată si servesc drept mărturii ai distrugerii si reînnoirii vietii, prin propriile lor cicluri anuale. Memorialul exprimă atât pierderea incalculabilă a vietii, dar si puterea ei de regenerare.

Vizitatorii păsesc tăcuti pe aleile înzăpezite ale memorialului, păstrează momente lungi de tăcere în preajma celor două bazine-cascadă, unii dintre ei mângâind cu degetele conturul literelor înscrise în bronz. Emotionati, vizitatorii privesc apoi spre constructiile care au loc în preajmă, spre viitor.

Situat în inima lui World Trade Center (ocupând opt din totalul de 16 acri), memorialul este un tribut adus trecutului si o rază de sperantă pentru viitor. Vizitatorilor din întreaga lume li se oferă sansa de a fi martori la renasterea zonei, admirand Freedom Tower (One World Trade Center), cea mai înaltă clădire din Statele Unite ale Americii (1776 picioare – 541 metri).

„America will stand steadfast and overcome the grievous loss it has sustained. To the families who are undaunted and continue their efforts, to the volunteers who give endless hours of their time America salutes you! NY 2011″


Toronto ON
Cristina Dobrin    2/1/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian