Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mica antologie a patriotismului amărât

Motto: „În perspectiva mortii mele, doresc să fac această confesiune: dispretuiesc natiunea germană din cauza prostiei sale nesfârsite si rosesc la gândul că îi apartin”. Arthur Schopenhauer

Dimitrie Cantemir: "Dragostea ce avem pentru patria noastră ne îndeamnă pe de o parte să lăudăm neamul din care ne-am născut, iar pe de alta, dragostea de adevăr ne împiedică, în aceeasi măsură, să lăudăm ceea ce ar fi, după dreptate, de osândit. Le va fi lor mai folositor dacă le vom arăta limpede în fată cusururile care-i slutesc, decât dacă i-am însela cu lingusiri blajine si cu dezvinovătiri dibace. Din această pricină, vroim să mărturisim curat că noi, în năravurile moldovenilor, în afară de credinta cea adevărată si ospeţie nu găsim prea lesne ceva ce am putea lăuda. Năravurile bune sunt rare la ei. Trufia si semetia sunt muma si sora lor. Nu cunosc măsura în nimic: dacă le merge bine sunt semeti, dacă le merge rău îsi pierd cumpătul". (Descrierea Moldovei, II, Cap. XVII).

Ion Ghica: "... a fost un timp când trebuia mare îndrăzneală si abnegatiune unui român, ca să cugete la nationalitate si libertate. Acum lucrurile s-au schimbat. A striga pe toate tonurile, cu vreme si fără vreme, din gură si din condei: patrie, libertate, egalitate, independentă; a incrimina si a batjocori pe acei care nu trec peste marginile moderatiunii, a bunei cuviinte si a modestiei, a acuza de trădători pe oamenii cei mai devotati binelui tării, a-i trata în mod ireverenţios, a-i lovi si a-i insulta, nu numai că nu este periculos, dar este glorios si chiar bănos. Persecutările si invectivele au rămas partea acelora care nu se suie pe streasină ca să strige la patriotism, sau care nu se asociază cu acei care practică calomnia si injuria în favoarea vreunui partid. Peste 20, 50, 100 de ani, poate că s-or găsi publicisti si istorici care să arate generatiilor viitoare în ce parte a fost mai multă si mai adevărată iubire de tară; până atunci însă, meritul si gloria vor fi de partea sbierătorilor si dibacilor, si primejdia e mare". (Liberalii de altădată, scrisoare către Vasile Alecsandri, 1880).

Mihai Eminescu: "Da, domnilor! Mi-e rusine să fiu român! Dar ce fel de român? Român care vrea a-si fi însusit monopolul, privilegiul patriotismului si-a naţionalitătei - asa român de paradă mi-e rusine să fiu. Naţionalitatea trebuie să fie simtită cu inima si nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte si se respectă adânc se pronuntă arareori! Hebreii cei vechi n-aveau voie să pronunte numele dumnezeului lor! Iubesc poporul românesc fără a iubi pe semidoctii si superficialitătile sale". (Din manuscrise, Opere, vol. IX, pp. 459-460).

Ion Luca Caragiale: "Noi, românii, suntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gândește prea mult, ne putem mândri că cel putin se discută foarte mult".
"Elementele de succes: măgulirea tuturor ideilor si formulelor populare, pe care oricine le aplaudă automatic, sau prin imitatie, precum: tinerimea română, economia română, femeia română, tăranul român, muncitorul român, regatul român ş.c.l. - în genere fraza goală, declamatia sarlatanească, lătrătura patriotică, natională - cu un cuvânt, moftul...".
"M-am exilat, atâta tot. Aerul aici îmi prieste, sunt mulţumit si n-am ce căuta acolo unde lingusirea si hotia sunt virtuti, iar munca si talentul viţii demne de compătimit".
"Multe am învătat de când trăiesc în mijlocul Europei civilizate, unde e dreptate la tribunale fiindcă e si pe stradă si între toate una mai ales, că omul trebuie să spună europeneste, nu greco-tigăneşte, ce crede". (I.L. Caragiale despre lume, artă si neamul românesc, Dan C. Mihăilescu).

Emil Cioran: "În România, tipul omului inteligent si unanim simpatizat este chiulangiul sistematic, pentru care viata este un prilej de capriciu subiectiv, de exercitiu minor al dispretului, de negativitate superficială. N-am întâlnit om care să aibă o mai slabă aderenţă la valori ca românul. Nici un român nu se simte personal vinovat, dezertând astfel de la responsabilitatea individuală". (Schimbarea la fată a României)






realizată de Mariana Popa    2/1/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian