Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Satira arma mortala

Ziaristica se prezinta,in ultimul timp, ca o slujba extrem de periculoasa.De la bataile luate de paparazzi pana la uciderea caricaturistilor francezi, pe tot mapamondul au loc grozavii impotriva celor ce folosesc condeiul.
Este insa foarte adevarat ca traim intr-o societate a informatiei unde programele de socializare ale internetului pot schimba soarta unor oameni.A unor presedinti de tara.Sau a tinerilor prea inchistati intr-o copilarie fara contacte prietenesti si dragoste umana palpabila.

Am practicat aceasta meserie in decursul catorva ani.Intr-o tara unde democratia era tanara.Legea legata de comunism.Iar mentalitatile totalitariste.
Incercam atunci,o mana de tineri sa schimbam perceptia cuvantului citit.Urmarind adevarul si constructia unei societati normale.Eram din toate bransele:avocati,literati,doctori, muzicieni si ingineri. Foarte tineri si exaltati.
Imbinam cunostintele tuturor pentru a face bine si dreptate.Dar suparam pe cei ce de la schimbarea regimului politic urmareau o imbogatire rapida,ilegala si distructiva.

Atunci si acolo am simtit ca presa este o putere in stat. De care multi se tem. Reactiile nu intarziau sa apara.Am inceput sa primim amenintari de la oamenii de afaceri.Apoi de la cei politici.Si de la clanurile de tigani.
Amenintari cu judecata.Cu bataia si moartea.Am avut cunostinte accidentate,tarate in procese interminabile.Nevoite sa se mute din orase datorita satrelor de conationali.Multi dintre ei s-au calit in aceasta lupta si sunt acum,dupa zeci de ani in topul profesiunii.

Asa cum a fost ea acea perioada timpurie a inceputurilor ziaristice in democratia romaneasca totusi nu s-a lasat cu masacre redactionale.Au disparut putini ziaristi. Doamne iarta-i.S-au destramat jurnale.S-au ordonat campanii Politice.Economice.Religioase.
Insa intr-o societate unde totul se traieste la extrem piederile au fost minore.
De aceea am fost uimit de usurinta cu care cativa descreerati au reusit sa spulbere destinele unor artisti.Intr-o tara,Franta unde s-a inventat democratia. Din redactia revistei pariziene de satira Charlie Hebdo. In numele unei religii si a unui profet.
Ciudat este faptul ca redactia era pazita de politia franceza.Pamfletistii primisesera amenintari repetate.Redactia fiind zguduita de un atentat cu bombe incendiare in toamna lui 2011
Unul din politisti a fost ucis intr-un mod inuman chiar in fata redactiei de pe strada Nicolas Appert.Pozitionata aproape de Louvre si Palais Royal cateve din obiectivele turistice importante din Paris.Tupeul asasinilor care au actionat la lumina zilei avand dexteritate in manuirea armelor denota ca au fost antrenati.Asasinatul planificat din timp. Criminalii fac parte din patura de jos a emigrantilor africani.Copii orfani si saraci au fost sau indoctrinati sau platiti.
E dureros cum statul francez nu a reusit sa isi protejeze cetatenii.Imi aduc aminte de un episod similar. Scriitorul Salman Rushdie autorul Versetelor Satanice din 1988 este sub protectia politiei britanice.In viata.Si in cazul lui o multime de colaboratori si traducatori au fost ucisi.

De la inventarea tiparului si pana la trecerea lui sub tutela internetului scriitorii au incercat sa fie liberi. Cugetand impotriva tiraniei de tot felul.Religioasa ori politica, sexuala sau rasista.Si tot ei, purtatorii stindardului Libertatii au fost raniti,mutilati,ucisi. Statisticile arata cati jurnalisti mor sau sant schiloditi anual.Va fi adaugata inca o rubrica pentru umoristi.
Nominalizand printre altii pe Larry Flynt,propietarul revistei Hustler,schilodit in 1978 pe continent american,in numele libertatii de exprimare.

Nu pot sa inchei innainte de a spicui dintr-un alt Cotidian satiric francez,Le Canard Enchaine,care indeamna oamenii sa continue sa rada, chiar daca un editorial are un titlu fabulos :A MOURIR DE RIRE (a muri de ras).

Cezar Popescu     1/16/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian