Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Recenzie a cărtii “Departe de tara cu dor” de Milena Munteanu

Oriunde s-ar duce, românul îsi poartă cu el, tara în suflet. El nu-si uită nicicând matricea spirituală, leagănul natal, dulcele grai al mamei, casa părintească, glasul neasemuit al dorului care-l strigă pe numele mic si-l cheamă Acasă. Nici stâlpul casei din pridvor care e reazemul lumii. Milena Munteanu a probat cu fiinta proprie aceste adevăruri si le-a trăit în mod acut. Orice “minune” a lumii are un corespondent românesc.

Ceea ce si-a propus în volumul de fată, însă, nu e o paralelă a lumii noastre cu lumea în care, de multi ani îsi trăieste existenta. Nu e nici măcar o întoarcere în timp la locurile nasterii si copilăriei. Este mai mult decât atât: e nevoia, dorinta de împărtăsire a preaplinului cu cei aidoma ei, îndepărtati dar atât de aproape. Cine nu stie să prefacă Departele în Aproape nu va putea să prindă rădăcini nicăierea.
Pentru Milena Munteanu, nici timpul, nici spatiul nu mai au semnificatia lor ancestrală. Ea le-a modelat astfel încât să-i aducă sub ochi, mirajul întoarcerii. E ca si când ar vorbi despre lumi paralele care, printr-un mister încă nedeslusit, se unesc într-un punct inefabil. Un punct de la care a pornit povestea ei pe care a purtat-o pretutindeni în lume si ne-o restituie azi, în forma amintirilor si a evocărilor de fată. Si oare nu totul în lume porneste de la un punct?
Invitatia pe care ne-o face să o însotim în peregrinările ei prin lume, ne onorează. Ne asează în mâini cu delicatete pasaportul de pelerin si ne face semn cu mâna să o urmăm. Cu toate simturile în alertă, autoarea descoperă frumusetile lumii în sine însăsi si ne îndeamnă să ne sondăm adâncurile pentru a descoperi acolo, bogătiile poate uitate, cu care ne-a înzestrat Dumnezeu si pe care avem obligatia să le punem în valoare, să le înmultim si, fireste, să le dăruim, la rândul nostru celor flămânzi de frumos si însetati de adevăruri esentiale. Conditia este să stii să cauti. Dar mai ales, să stii să primesti ceea ce ti se oferă.

Pe lângă cultură, traditie, diversitate geografică, autoarea ne pune la dispozitie în acest inedit jurnal de călătorie, bogătia spirituală care nu se cumpără si nu se vinde cu nici o monedă. De la notatia jurnalistică la însemnările de călătorie, dezvoltând unele aspecte care tin de cultură, de stiintă, de limba literară bine strunită, autoarea coagulează în jurul unei idei, structuri narative actuale, cu un stil propriu, usor accesibil pentru orice categorie de vârstă si alte considerente…
Ochi special de văzut, urechi speciale de auzit, simturi treze pentru a prinde din zbor aspectele cele mai reprezentative, cele mai inedite si a le contopi cu trăirile proprii. Laboratorul creativ al Milenei Munteanu ascunde un tezaur de spiritualitate, cu valori de semnificatie universală.

Fire poetică, sensibilă, păstrându-si candoarea si gingăsia cu care a înzestrat-o bunul Dumnezeu, autoarea este totusi un spirit lucid care priveste atent realitătile din jur si doreste să schimbe tot ce e nepotrivit cu calitatea si demnitatea de om, aspecte care frânează cumva dezvoltarea firească a societătii. Fără să critice, cu o îngăduintă pe care doar oamenii întelepti o dobândesc, ea caută solutii pentru iesirea dintr-o situatie care ar afecta viata socială a semenilor săi. Milena Munteanu e de părere că o persoană, “oriunde ar fi umblat, tot în realitatea de lângă casă era ancorată, căci toate se învârt în jurul stâlpului grădinii sau al casei tale”. Ea mărturiseste: “Am gândit răspunsuri la aceleasi întrebări din unghiuri diferite, influentată de perspectiva locului de unde am privit. Si am încercat să înteleg...” Autoarea nu ascunde că principalul scop a fost “reflectarea în oglinzi de lumi străine”, a sa si a celorlalti, dar mai ales, a veacului în care trăim, atât de tulbure si confuz. Si că procesul de limpezire e imperios necesar si benefic pentru oricine.

Prin acest jurnal de călătorie, Milena Munteanu a devenit o memorie vie, nu numai pentru familia sa, dar pentru toti ceilalti români care trăiesc departe de patria lor, “Departe de tara cu dor” si ascultă sunetul blând si duios, ca de doină, a dorului care zboară mai iute decât gândul spre albia neprihănirii numită Acasă. Dar si o desteptare, o constientizare a celor rămasi acasă, pentru a-si pretui tara în orice împrejurare pentru că nimic nu e mai de pret decât aceste trei repere fundamentale: patria, limba strămosească si mama.

Felicitări autoarei că nu si-a uitat tara si limba strămosească si că a imortalizat clipa în pagini neasemuite, pentru toti semenii ei, oriunde s-ar afla pe acest pământ lung si lat, atât de lung si de lat încât de multe ori nu i se mai întrezăresc marginile.


Cartea “Departe de tara cu dor” a apărut în decembrie 2014 la Editura Napoca Nova.
Ea va fi lansată la Toronto, în 15 ianuarie 2015, la intalnirea grupului de la Observatorul.







Cezarina Adamescu    1/5/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian