Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cronica politicǎ : Mediul este mesajul

De la “Galaxia Gutenberg” la “Generatia Facebook” – retelele media continuă să gestioneze un potential semnificativ de schimbare. Alegerile din România reflectă roadele efortului de a muta centrul de greutate al discutiei politice din fata ecranului TV în fata celui de PC.


Victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidentiale din România continuă să inspire discutii pasionate în tară si în diaspora. Pentru unii, victoria electorală a lui Iohanis capătă nuante aproape mistice, chiar cu parfum de miracol. Pentru altii, acest succes este doar o consecintă firească a rolului activ jucat de utilizatorul de tip “Facebook”.

O analiză atentă sutine ideea unui loc special jucat de mediile on-line. Chiar noul presedinte îi anunta cu bucurie pe români în 16 noiembrie: "Ati scris istorie! Pentru prima dată, online-ul a făcut diferenta" (n.r. – din discursul rostit de Klaus Iohannnis si postat pe Facebook în noaptea de după victorie). Mesajul sau făcea o evidentă trimitere la importanta extinderii agorei politice în lumea virtuală. Oponentul lui Iohannis, Victor Ponta, conducea după primul tur cu zece procente avans. Prin urmare, PSD-ul încă încerca să îsi revină din socul înfrângerii în conditiile în care, pentru acest partid, victoria în alegeri era o miză sigură. Deputatul PSD Sebastian Ghită – patronul televiziunii România TV - consideră ironic că rezultatul este o victorie a “Partidului Facebook” si “Partidul Diaspora”. Dincolo de sarcasmul mesajului politic sau de abordări destul de simplificatoare, merită remarcat comportamentul retelelor sociale care au preluat rapid si destul de eficient mesajul electoral propus de Iohannis si echipa sa. Avantajul retelelor sociale constă în proximitatea temporală care generează rapid una de tip spatial: mitinguri si adunări ad-hoc, proteste de stradă care pot izbucni în locuri diferite, la mari distante geografice, capacitatea de mobilizare fără precedent si, mai ales, posibilitatea de a genera coeziune.

Episodul electoral din România nu este însă unul izolat. “Facebook” si “Twitter” au jucat un rol decisiv în victoria presedintelui american Obama în cursa pentru cel de-al doilea mandat. De asemenea, retelele de telefonie mobilă si mediile on-line au fost utilizate în zone cu democratie de tip "second-hand"; de pildă, primele miscări de stradă în Tunisia si Egipt în eforturile publice de democratizare din cadrul “primăverii Arabe” au fost puternic promovate si sustinute prin retelele sociale. Mai mult, guvernele autoritare caută să detină monopol si control asupra acestor medii datorită importantei lor deosebite. Este stiut, de pildă, că Iranul continuă o politică agresivă de urmărire si pedepsire a celor care folosesc forumurile on-line pentru activism sau doar pentru a promova idei mai liberale. Foarte interesant este si cazul Chinei, care nu îngăduie cetătenilor accesul la www decât prin propriile lor metode de filtrare; de pildă, chinezii nu pot folosi gmail, hotmail ori alte mari companii de email, ci folosesc emailul de tip “qq”- o găselnită autohtonă controlatǎ de guvern. Exemplele pot continua si ele întăresc ideea puterii mesajului, în spetă a celui din spatiul virtual.

Ideea că “mediul este mesajul” continuă să fie una validă. Când Marshall McLuhan lansa această idee în 1962*, el avea în vedere o abordare nouă a rolului jucat de mesajul scris /tipărit si profesa conceptul de “Om de Gutenberg”. Simplu, McLuhan spunea atunci că tehologiile de comunicare mass-media nu sunt numai metode, dar că ele au puterea să reinventeze omul. Prin urmare, mediul devine mesajul în functie de puterea de persuasiune a mediului. Mai mult, tot el lansa conceptul de “sat global” – lumea care urma să fie unificată global de puterea metodelor de comunicare. Astăzi, lumea virtuală este o parte vitală a “satului global” care, iată, poate genera schimbare. Comunicarea electronică continuă de fapt procesul descris de McLuhan.

Indiferent cum percepem retelele sociale, ele au un rol covârsitor în viata cetătenilor si potentialul de schimbare este un capital. În acest fel, fenomenul petrecut în România este în mare măsură un produs al mediului virtual. Mediul este mesajul. Cine are mesajul are puterea.


*McLuhan, Marshall (1962) Galaxia Gutenberg, University of Toronto Press






Luiza Mureseanu    12/23/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian