Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Gala „Oamenii Timpului”, cel mai important eveniment cultural al Iasului

Revista de cultură contemporană Timpul si Asociatia Revistei Timpul, împreună cu Editura Adenium, producător, au organizat sâmbătă, 13 decembrie, la Iasi, unul dintre cele mai importante evenimente ale sfârsitului de an: Gala „Oamenii Timpului”. Prima editie a tinut să marcheze evolutia comunitătii în mai multe domenii – literatură, arte, educatie si cercetare, societate civilă, diplomatie culturală, memorie si istorie, jurnalism cultural, tinere valori, sănătate si antreprenoriat – prin acordarea unor premii de excelentă personalitătilor care s-au remarcat în promovarea acestor domenii. Momentul aniversar a fost inaugurat de pianista ieseană Raluca Stirbăt de la Opera din Viena, fondatoare a Societătii Internationale George Enescu, printr-un concert caritabil care a avut drept scop salvarea casei lui George Enescu din Mihăileni, Botosani. Raluca Stirbăt si revista Timpul au organizat în cursul anului o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea acestui reper cultural uitat de autorităti.
Premiul categoriei „Literatură” i-a fost acordat lui Emil Brumaru, unul dintre cei mai importanti poeti români contemporani. Criticul de teatru Oltita Cîntec, secretar general al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT), doctor în teatrologie, profesor asociat la Universitatea de Arte „George Enescu”, Iasi, Facultatea de Teatru, director artistic al Teatrului „Luceafărul”, Iasi, si al Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tânăr, Iasi, selectioner pentru mai multe festivaluri de teatru nationale si internationale, a primit distinctia sectiunii „Arte”. În categoria „Educatie si cercetare”, premiul „Oamenii Timpului” i-a fost acordat lui Constantin Cucos, doctor în stiintele educatiei, profesor universitar si director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi, membru al International Association for Intercultural Education, cu sediul în Suedia, al colegiului editorial al Intercultural Education si al Association pour la Recherche Interculturelle (ARIC), cu sediul la Geneva. Pentru activitatea din cadrul grupului de Initiativă Civică „Iasul iubeste teii”, Alexandrina Dingă a primit premiul categoriei „Societate civilă”. La categoria „Diplomatie culturală” a fost premiat ieseanul Constantin Chiriac, director general al Teatrului National „Radu Stanca”, Sibiu (din anul 2000), si fondatorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu care a împlinit anul acesta douăzeci de ani, profesor la Facultatea de Litere si Arte din cadrul Universitătii „Lucian Blaga”, Sibiu. Premiul pentru „Memorie si istorie” i-a fost acordat istoricului Leonidas Rados pentru abordarea unor teme inedite, precum pătrunderea feminină în universităti, marginalizarea Iasului si a institutiilor sale culturale după 1862. Viorel Ilisoi a fost laureatul categoriei „Jurnalism cultural”, pentru promovarea valorilor iesene în mass-media, iar la categoria „Tinere Valori” premiul i-a fost atribuit Mălinei Ciobanu, violonistă cu peste 100 de recitaluri si concerte, câstigătoare a unor distinctii cum ar fi Premiul I la Concursul International „Young Talents with Orchestra” (Italia), Premiul Special al Juriului EMCY Fa. H. Wanka la Concursul International Kloster Schonta, Grand Prix „Remember Enescu”, Grand Prix „Paul Constantinescu”, Trofeul „Lira de Aur”, Premiul I la Olimpiada Natională de Interpretare. Prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultătii de Medicină Dentară din cadrul Universitătii de Medicină si Farmacie „Gr.T. Popa”, Iasi, a fost distinsă cu premiul „Oamenii Timpului” la Categoria „Sănătate”, iar la categoria „Antreprenoriat” a fost laureat Marius Ursache, managerul care în 2014 a intrat în atentia presei internationale cu un proiect iesit din comun: împreună cu o echipă de antreprenori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anuntat o nouă platformă, Eterni.me, ce ar urma să ofere oamenilor o „viată după moarte” în mediul digital.
Juriul a acordat si trei premii speciale: actorului Petru Ciubotaru pentru întreaga activitate, pianistei Raluca Stirbăt si arhitectului Serban Sturdza pentru campania de salvare a casei Enescu din Mihăileni, lui Dan Lungu pentru organizarea Festivalului International de Literatură si Traducere Iasi (FILIT). Au fost acordate si două premii In memoriam, jurnalistului Alex Savitescu si dirijorului Michael Beck.

Adina Scutelnicu    12/18/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian