Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Mari arhitecti bucuresteni

In Seria Mari arhitecti bucuresteni din cadrul colectiei Planeta Bucuresti a Editurii Vremea a fost deschisa cu un album dedicat arhitectului Ion D. Berindey, semnat de arh. Sidonia Teodorescu. Cuvantul inainte ii apartine acad. Dan Berindei.

Membru al unei dinastii de arhitecti, creator al unor cladiri care s-au constituit in podoabe ale orasului, Ion D. Berindey a lasat o opera a carei complexitate si frumusete se cuveneau a fi investigate.
Arhitectul si-a gasit cronicarul in persoana tinerei arhitecte Sidonia Teodorescu, care a dedicat marelui inaintas o monografie ampla.

Asternut pe paginile acestui volum, rod al unor cercetari asidue si indelungate in arhive, biblioteci si colectii publice si particulare, studiul aduce date noi, necunoscute nu numai marelui public, ci si specialistilor, privitoare la creatia lui Ion D. Berindey.

De la descoperirea paternitatii, anterior necunoscute, a unor cladiri importante, la analiza arhitecturala a monumentelor si la prezentarea structurata a biografiei arhitectului, aceasta carte contine tot ceea ce este necesar unui iubitor al arhitecturii si al Bucurestilor pentru a intelege contributia lui Ion D. Berindey la dezvoltarea arhitecturii in Romania si la faurirea identitatii Capitalei ei.

O lucrare strict necesara in aceste zile de atac masiv asupra patrimoniului monumental al orasului, amenintat cu pierderea documentelor sale construite, ferestre catre viata antecesorilor nostri, mereu deschise, unice in autenticitatea lor. Cu pierderea radacinilor care il sustin in sperantele sale de dezvoltare viitoare.
O carte de citit, de recitit si de tinut minte.

Ion D. Berindey
Fiu al arhitectului Dimitrie Berindey (1831-1884), Ion D. Berindey (1871-1928) a absolvit Scoala de Arte Frumoase din Paris in anul 1897, urmand, in cei 30 de ani de cariera, sa fie autorul unui numar impresionant de cladiri impozante, dintre care unele au devenit in timp adevarate marturii ale construirii trainice la inceputul secolului XX: Palatul Cantacuzino, casa George Assan, Sindicatul Ziaristilor, casa si observatorul Vasile Urseanu, casa Toma Stelian in Bucuresti, hipodromul de la Baneasa, Palatul Cantacuzino de la Floresti, Palatul Culturii din Iasi.

Sidonia Teodorescu este arhitect, diplomat al Universitatii de Arhitectura „Ion Mincu” (1993), diplomat de master romano-francez „Dezvoltare urbana integrata” la UAUIM (2007) si doctor in arhitectura la UAUIM (2013), cu teza „Arhitectul Ion D. Berindey, studiu monografic”.
In prezent, este lector universitar la Facultatea de Arhitectura a Universitatii „Spiru Haret”, arhitect in cadrul propriului birou de arhitectura si redactor al revistei Bucurestiul meu drag.
Este membru al Ordinului Arhitectilor din Romania, al Uniunii Arhitectilor din Romania, al Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane.

Dumitru Constantin    12/11/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian