Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Târgul international de carte Gaudeamus

La Centrul Expozitional Romexpo din Bucuresti s-a încheiat si editia a 21- a a târgului, cel mai mare din România, care se mai organizează, la alte date, si în principalele orase. Am mai avut ocazia să văd astfel de manifestări literare la Craiova, în localul Teatrului National „Marin Sorescu”, desigur cu mai putini expozanti, unii participând la toate târgurile din tară.
Deschiderea, miercuri, 19 noiembrie 2014, a avut un eveniment mai rar, si anume o afluentă foarte mare de cititori, care au primit autografe de la recent alesul presedinte Klaus Werner Iohannis, curiozitatea multora fiind determinată si de putinele date biografice etalate de acesta în campania electorală. Astfel, cartea cu copertă albastră si cu portretul noului presedinte, s-a vândut într-un număr record de exemplare, a doua zi nemaifiind de găsit, ceea ce a determinat Editura Curtea Veche să tipărească un nou tiraj, aflat la târg începând de joi.

O sumedenie de edituri, publicatii,biblioteci, librării, institutii de învătământ superior, organizatii eclesiastice, firme, tipografii din Bucuresti si din Sibiu, Timisoara, Cluj, Craiova, Iasi, Brasov au avut standuri si au organizat concursuri, lansări, mese rotunde sau conferinte. Mentionez Radio România (organizator), Universitatea din Bucuresti, British Council, Institutul Francez, Academia de Stiinte Economice, Liga Albanezilor, Mitropolia Bucovinei si Sucevei, revista si editura Amurg sentimental, revista Litere si Editura Bibliotheca, revista Curtea de Arges, editurile Paralela 45, Singur, Eikon, C.H.Beck, Tracus Arte, Herg Benet, Cununi de stele, Universitaria, Niculescu, Corint, standurile institutiilor francofone din România, standurile cu scriitorii Rusiei, invitatul de onoare al acestei editii, altădată invitatii au fost Walonia, Franta si alte zone europene de primă importantă ale literaturii si culturii, Automobile Dacia (sponsor), plus mai multe institutii de cultură ca parteneri.
Fiind prezent patru din cele cinci zile ale târgului la fata locului, din multimea de evenimente amintesc doar pe cele trecute în revistă de cei mai multi vizitatori, precum si pe cele la care am zăbovit mai mult.

Multă asistentă au avut lansările de carte si întâlnirile cu scriitorii, criticii si universitarii de importantă si influentă notorie, dintre care unii mi-au fost profesori, altii s-au afirmat în ultimul sfert de secol, altii colegi de facultate: Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Varujan Vosganian, Florentin Popescu, Horia Gârbea, Daniel Cristea Enache, Dan Mircea Cipariu, Alex Stefănescu, Passionaria Stoicescu, Gabriel Cosoveanu, Călin Vlasie, Emil Lungeanu, Andrei Marga, Zoe Petre, Emil Constantinescu, Mihai Stan, George Arion, Cassian Maria Spiridon, Ion Bogdan Lefter, Dan C.Mihăilescu, Liviu Antonesei, Eugen Negrici, Mircea Cărtărescu, Victor Crăciun, Ioana Pârvulescu, Bedros Horasangian si multi alti scriitori, dar si filozofi, economisti, analisti sau jurnalisti. Au fost si foarte multe traduceri din literatura universală.

Am avut ocazia de a prezenta un prozator lansat de Editura Singur din Târgoviste, Constantin T.Ciubotaru, romanul „Zarva –larva…”, am asistat la lansarea revistei „Curtea de Arges”, despre care numai auzisem, si la lansarea romanului „Vrăjmas” de Liviu Ioan Stoiciu, care a fost prezentat de trei critici en vogue de la Universitatea din Bucuresti si de la „România literară”, după care romancierul ne-a acordat autografe.

Editura Trei a primit premiul de excelentă al târgului, apoi editurile Humanitas, RAO si Polirom, cea mai vândută carte fiind „Viermele de mătase” de J.K.Rowling, care semnează cu pseudonim. Cea mai râvnită carte: „Pas cu pas” de Klaus Iohannis. Premiul pentru educatie: ASE Bucuresti. Premiul traducătorilor: Antoaneta Ralian (premiu de excelentă) si Virgil Stanciu.

Concursul national de lectură „Mircea Nedelciu” si proiectul „Cărtile se întorc acasă” au încununat activitătile acestei reusite editii a târgului, într-n context de stagnare a productiei editoriale si a interesului pentru carte, pentru cultură, contracarat de tabloide, muzică incultă, publicatii de senzatie ieftină si posturi de televiziune de joasă calitate.










Corneliu Vasile    11/27/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian