Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


P E T E M E D E E D U C A T I E ( XXVI ) I S T O R I A S I G E O G R A F I A


In multe articole aparute la aceasta rubrica, am amintit direct, explicit sau implicit – despre necesitatea formarii la copiii si tinerii nostri a unui orizont de cunoastere bogat si logic dezvoltat, in masura sa-i orienteze in lumea de astazi, in problemele complexe ale contemporaneitatii si sa contribuie la insertia lor socio – profesionala.
Multe domenii concura la constituirea si dezvoltarea orizontului de cunoastere, dar dintre acestea un deosebit rol au istoria si geografia. Intr-o abordare didactica, le-as numi discipline prin excelenta de cultura generala pentru orice tanar in formare, indiferent ce profesie sau meserie va imbratisa. Am socotit necesar sa ne referim la aceste doua domenii deoarece nu in toate tarile se da in scoala o instruire complet` de referinta. De pilda, istoria universala nu se studiaza sistematic in toate scolile secundare (in Canada middle school ]i high school), intr-o situatie asemanatoare aflandu-se si geografia lumii. Pe de alta parte, sistemul optional, benefic in unele privinte, poate duce la eludarea problemelor de istorie universala sau de geografie generala din continutul instruirii unor studenti, punandu-se la indoiala utilitatea cunostintelor respective pentru tinerii care nu se specializeaza in domeniu.
Istoria ne orienteaza asupra curgerii timpului, cronologia ajutandu-ne sa discernem fata de cantitatea imensa a datelor, a evenimentelor memorabile care s-au succedat din cele mai vechi timpuri pana astazi. Ideal ar fi ca toti tinerii sa studieze problematica de baza si evenimentele deosebite ale dezvoltarii omenirii - si sa o faca sistematic, rational, sa se orienteze fara dificultate in spatiu si in timp, urmarind atat simultaneitatea diferitelor evenimente in diferite parti ale lumii, intr-o anume perioada istorica de timp, cat si succesiunea evenimentelor intr-o tara, in viata unui popor sau intr-o zona precis determinata a lumii, in tot cursul istoriei ori intr-o epoca, intr-un ev istoric. Important este sa se inteleaga rolul istoriei in oferirea de invataminte pentru lumea contemporana, in evidentierea contributiei fiecarei civilizatii, a fiecarui popor la crearea valorilor materiale si spirituale ale omenirii.
Tabloul unei perioade de timp in dezvoltarea unei tari, unei comunitati umane, are in vedere starea economica, sociala, viata politica, precum si cultura – cu principalele caracteristici, creatii intrate in patrimoniul national si universal impreun` cu numele autorilor lor. Cat despre evenimente, acestea raman si se retin cele care au avut consecinte majore – cum ar fi modificarile teritoriale, aparitiile si disparitiile de state, marile descoperiri care au propulsat civilizatia umana pana la nivelul de astazi etc.
Adolescentii si tinerii care se instruiesc in domeniul istoriei, in scoala sau individual (themselves), o pot face cu succes numai intelegand raporturile de determinare cauzala si de inraurire reciproca intre evenimente, explicandu-si dezvoltarea inegala a statelor si a zonelor geografice in aceeasi perioada istorica.
Studiul istoriei de catre orice tanar contribuie atat la dezvoltarea intelectului, cat si a afectivitatii. Prin cunoasterea istoriei, se constientizeaza propria origine, apartenenta la o etnie, la un neam, atasamentul fata de locurile natale, dar si de cele in care s-a stabilit si-si desfasoara activitatea, pretuirea valorilor create de oameni, a faptelor deosebite ale acestora, inclusiv a eroismului in timp de razboi sau de pace. Studiul atent al istoriei faciliteaza legatura dintre dezvoltarea tarii de origine, a celei de adoptie si istoria universala si ofera argumentatia pentru sustinerea adevarurilor, impotriva subiectivismului, pozitiilor partizane si interpretarilor false.
In cazul imigratiei, al tinerilor care s-au nascut intr-o tara, dar s-au stabilit cu parintii in alta tara, este recomandabil ca acestia sa cunoasca istoria tarii de adoptie, fapt ce contribuie la integrarea lor sociala, profesionala, fara a uita, insa, nici patria de origine. Aici apare si rolul familiei, al parintilor – este si cazul familiilor care formeaza comunitatea romaneasca din Canada – in a-i incuraja pe copii sa vorbeasca limba tarii de origine, in a le inlesni calatorii in acea tara, precum si cultivarea traditiilor culturale respective. Cu atat mai mult, aceasta grija a parintilor va spori in cazul copiilor nascuti in \ara de adoptie. Cunosc mai multe personalitati de origine romana, aflate la a treia genera\ie in Canada sau in Statele Unite, care vorbesc perfect romaneste si cunosc bine Romania si comunitatile romanesti din Nord-America.
Alaturi de istorie, se impune si cunoasterea geografiei de catre orice tanar, indiferent ce profesie va imbratisa, asa cum aratam mai sus, dupa terminarea studiilor. In zilele noastre, cand se poate calatori usor dintr-o parte intr-alta a lumii, cand relatiile economice dintre state, telecomunicatiile, ca si turismul, s-au dezvoltat foarte mult, nu se mai justifica in nici un fel izolarea, necunoasterea configuratiei geografice a lumii in care traim. Daca istoria cunoaste o periodizare in epoci mari, evuri - si are conexiuni economice, sociale, politice si culturale, geografia este fizica, economica, umana si politica, studiindu-se, din toate aceste puncte de vedere, la nivelul globului pamantesc (geografia generala), precum si pe continente si pe tari (geografia regionala).
Cu geografia se pare ca se pot familiariza mai repede copiii mai mari, preadolescentii, la aceasta contribuind literatura adecvata varstei (cartile lui Jules Verne si altele), calatoriile imaginare, excursiile si jocurile. Cati dintre noi nu ne amintim de jocul “Stop” (tari, orase rauri, plante, animale) la care ne antrenam in preadolescenta, cand ne intalneam 3-4 colegi de scoala si prieteni?
Importante pentru dezvoltarea intelectului, a gandirii logice, ramurile geografiei au fiecare obiectul lor bine determinat. Geografia fizica generala ajuta la cunoasterea principalelor probleme legate de configuratia globului pamantesc, de clima, de relief, la localizarea pe harta a continentelor cu principalele lanturi muntoase, fluvii, a oceanelor, marilor. Geografia economica studiaza resursele solului si subsolului, dezvoltarea industriei si agriculturii, a cailor de comunicatie si transporturilor la nivelul continentelor, tarilor, dezvoltarea schimburilor economice internationale. Geografia umana are in vedere raspandirea populatiilor pe glob, miscarea demografica in legatura cu conditiile socio-economice, iar geografia politica prezinta delimitarea tarilor in fiecare continent – cu forma de guvernamant, suprafata, populatia, limbile vorbite, religiile, diferiti indicatori statistici privind nivelul de trai etc.
Pentru a-si insusi temeinic cunostintele de istorie si geografie, la dispozitia tinerilor stau numeroase instrumente de lucru. Pe langa manualele si tratatele de istorie si geografie (remarcam lucrarea “O istorie sincera a poporului roman” de Florin Constantiniu), amintim enciclopediile, dictionarele enciclopedice, diferitele breviare, literatura de specialitate, ca sa nu mai vorbim de literatura beletristica (romanele istorice, memorialele de calatorii etc.) cu subiecte din domeniile de care ne ocupam. Nu intamplator, in dictionarele enciclopedice, problemele de istorie si geografie sunt cuprinse separat, in partea a doua a cartilor respective. Fara a intra in amanunte, subliniem ca exista, in limba romana, carti – instrumente de lucru cu titluri ca “Istoria lumii in date” – mai multi autori, coordonare acad. Andrei Otetea, “Mica enciclopedie de istorie universala” de Marcel D.Popa ]i Horia C.Matei, o lucrare mai veche – “Istoria lumii in tablouri sinoptice” de M.Demetrescu etc. S-au editat numeroase colectii de istorie universal`, istorie a patriei, monumente istorice s.a. Apare lunar revista, foarte apreciata, “Magazin istoric”. S-au editat ]i atlase istorice. Pentru geografie, exista memoriale de calatorii – originale si traduceri, lucrari monografice care prezinta diferite tari, zone si formatiuni geografice din Romania, ghiduri turistice – ale muntilor, oraselor, arealelor pitoresti, atlase etc. Avem placerea deosebita sa amintim o lucrare monumentala, aparuta recent – “Enciclopedia geografica a Romaniei” – al carei autor, domnul Dan Ghinea, este membru al comunitatii romanesti din Toronto. D-l Dan Ghinea este si realizatorul paginii “Lacasuri spirituale si orase din Romania” cuprinsa in “Observatorul”. Lucrari similare se gasesc in limba engleza, dintre acestea retinand atentia excelentele atlase geografice – pentru varste si de complexitati diferite, monografiile de tari, hartile uzuale ale provinciilor si oraselor canadiene s.a.
Este foarte imbucurator faptul ca multi tineri sunt atrasi de calatorii, de vizitarea unor muzee si monumente istorice, a unor rezervatii naturale deosebite, ca vizioneaza filme istorice sau prezentand zone geografice renumite (“Everest”, “Amazoane” etc.) Dupa calatorii, dupa vizionari de spectacole, de filme, ca si dupa lectura unor lucrari beletristice, este foarte potrivit ca tinerii nostri sa consulte lucrari didactice si stiintifice de specialitate, sa foloseasca instrumentele de lucru la care ne-am referit si sa vada corespondenta dintre cele vazute sau citite initial de ei si confirmarea lor ca fapte reale, autentice.
Am punctat numai cateva lucruri privind necesitatea cunoasterii principalelor probleme ale istoriei universale si ale geografiei generale pentru formarea copiilor si tinerilor de astazi ca oameni completi. Discutia poate continua.

Prof.Silvestru MORARU - Toronto    7/6/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian