Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Interpretări : Ce culoare are duminica ?

Multi oameni nu au idée ce diferit percepem lumea. Creierul majoritatii este compartimentalizat, intr-un mod foarte ordonat, pentru fiecare din cele cinci simturi. Un procent mai mic de oameni poseda un creier in care cel putin doua simturi (in cazuri rare toate cinci) interactioneaza simultan pentru ca nu exista bariere care sa le impiedice sa se amestece sau sa activeze incrucisat. Exista si un nume pentru “conditia” acestora din urma: sinestezie. Provine din grecescul syn (unire) + aisthaesis (senzatie). Mult mai cunoscut e cuvantul grecesc cu aceeasi radacina, “anestezie”, care inseamna “fara senzatie”. Cand cineva e anesteziat, sensibilitatea corpului e suprimata temporar si nu simte nimic. Sinestezicii, in schimb, au experiente multisenzoriale si aceasta e mai mult decat o curiozitate. Ei nu confunda un simt cu altul, dar le percep simultan. Sinestezia schimba modul traditional in care e vazut modul de functionare a creierului.

Primele lucrari despre acest fenomen au aparut in jurul anului 1850. Deoarece stiinta nu putea explica ce se intampla, trebuind sa se bazeze doar pe declaratiile anumitor sinestezici, popularitatea acestui subiect a scazut drastic. Neurologii, mai tarziu, nu au avut mare interes pentru sinestezie pentru ca nu puteau verifica experienta personala a unui subiect. In plus, credeau ca nu poate fi un fenomen real de perceptie deoarece contrazicea notiuni standard de canale de perceptie separate in creier. Ei stiau ca avem, in creier, arii specializate pentru miscare, pentru diferite aspecte ale limbajului, pentru vaz, auz etc. Astazi, din fericire, cercetatori din toata lumea scriu lucrari si teze de doctorat despre sinestezie si vad creierul intr-un mod diferit.

Ce culoare are pentru dv duminica? Unde in spatiu vedeti cifra 813 sau luna septembrie? Ce gust are Nocturna lui Chopin? Ce personalitate are nota muzicala sol? Ce gust are vocea iubitului sau iubitei dv? Daca sunteti sinestezic, stiti exact despre ce vorbesc.

Exista mai multe tipuri de sinestezie. Pentru unii oameni muzica declanseaza instantaneu imagini colorate. Daca ati vazut vreodata un concert al lui Jean Michel Jarre, probabil va va fi usor sa va imaginati acest tip de sinestezie. O sinestezica povestea cum vede o insiruire de figuri geometrice la auzul muzicii. Altcineva poate experimenta gusturi declansate de diferite note muzicale. Urmaream un documentar despre sinestezie in care o femeie descria cum muzica de pian ii provoaca un gust dulce, in timp ce muzica rock e amara. Sunetele pot face un sinestezic sa simta sau sa faca diferite pozitii sau miscari, si nu ma refer aici la dans (forma cea mai rara de sinestezie raportata).

Altii simt gustul, mirosul sau sunetul ca o atingere fizica pe fata sau pe corp sau pot avea experiente vizuale. De exemplu, un sinestezic care miroase menta descrie cu foarte multe amanunte ce vede si ce simte: o forma rotunda, rece, foarte fina, ca satinul, care probabil e facuta din sticla, foarte placuta.

Un alt tip de sinestezie este cel de tip spatial, in care lunile anului si zilele saptamanii se afla intr-un loc bine determinat din spatiu, ori ca o linie tridimensionala, care se rasuceste, ori ca una care inconjoara subiectul. La fel si numeralele. Cea mai cunoscuta forma de sinestezie e cea de genul grafem-culoare, in care fiecare litera a alfabetului are o anume culoare, indiferent de cuvantul in care se afla. Curios e ca un foarte mare procent de subiecti vad litera A ca fiind rosie, desi se stie ca fiecare sinestezic e subiectiv in atribuirea de culori literelor. Alte forme posibile de sinestezie sunt miros-culoare, gust-simt tactil, gust-sunet, durere-culoare (probabil un sinestezic a rostit prima oara “M-a durut atat de tare incat am vazut stele verzi”), emotie-culoare etc. O forma relativ comuna de sinestezie e personificarea literelor si a numeralelor. Cu alte cuvinte, literele si numeralele primesc un gen, o personalitate sau alte calitati. De exemplu, un sinestezic poate descrie numarul 5 ca fiind un baiat antipatic iar pe 13 ca o femeie frumoasa. Altcineva cu acelasi tip de sinestezie explica ce inteligent e numarul 36: special, cu simtul umorului, ca o persoana cu care ai dori sa fii prieten . Se pare ca Pitagora (500 i.H), filozof si matematician, avea sinestezie de tip numar-personalitate. Fiecare numar avea, pentru el, propria personalitate: masculin sau feminin, perfect sau incomplet, frumos sau urat ( numarul 10 era considerat cel mai frumos.)

Unele combinatii sunt mai des intalnite decat altele. Grafemele, unitatile de timp si sunetele sunt cele mai comune declansatoare sinestezice iar culoarea este in mod evident cel mai des intalnit raspuns sinestezic. Pentru unii oameni sarutul e un alt declansator care are aspecte emotionale. Cineva vorbeste intr-un documentar despre cum directorul liceului unde invata i-a recomandat consiliere psihologica pentru ca i-a povestit cum a vazut si simtit serbet de portocale in timp ce il saruta pe iubitul ei. Expresii ca “ras colorat”, “culoare tipatoare”, “culoare delicioasa”, “mi-a lasat un gust amar”, “liniste apasatoare” sau “I feel blue”, “talking a blue streak”, “tickled pink”si “flying colours” din limba engleza trebuie sa fi fost create de sinestezici.

Se pare ca cel mai mare procent de sinestezici sunt artisti. Sinestezia ii inspira pe poeti si scriitori, pe muzicieni si pe pictori. Oamenii creativi au o toleranta mare la contradictie si paradox in timp ce oamenii cu o minte mai literala inteleg mai greu semnificatia unei metafore, a unei piese muzicale sau a unei picturi. Si asta pentru ca sinestezicii gusta atingerile, simt sau vad sunetele, miros culorile. Lumea sinestezicilor e foarte bogata. Ei nu au nevoie de multa stimulare din exterior pentru a percepe “senzatii tari”.
.
Sinestezicii vorbesc rareori despre acest dar ciudat, crezand probabil ca toti oamenii percep lumea la fel ca ei. Acesta a fost si cazul meu. Cu multi ani in urma vizionam o emisiune in care erau prezentati oameni cu diferite experiente multisenzoriale. Nu stiam ca acestea poarta un nume. Nu stiam ca doar la unii oameni se intampla o legare automata a simturilor. Am recunoscut in acea emisiune trei tipuri de perceptie sinestezica pe care le-am avut dintotdeauna : sunet-tactil (senzitivitate la voci si sunete care imi produc senzatii placute sau mai putin placute in corp, de exemplu o voce imi poate evoca senzatia de cald sau mangaiere in timp ce alta se simte ca o lama rece de metal), culoare-tactil (diferite culori sau combinatii ale acestora au diferite efecte asupra corpului meu, de exemplu negrul imi da senzatia de apasare pe piept si nu-l port niciodata, combinatia intre anumite nuante de roz si verde imi produc senzatia de greata, in timp ce rozul ma imbratiseaza cu afectiune) si sinestezia spatiala (in care numerele, lunile anului si zilele saptamanii se afla intr-un loc specific in spatiu – 11 e mai sus decat 2, 10 000 e la dreapta lui 1000).

Astazi sinestezia e un subiect de studiu intens in neurostiinta, psihologie si genetica. Au fost raportate peste 100 de forme diferite de sinestezie. Se pare ca se transmite genetic si e foarte comuna: 1 din 23 de persoane experimenteaza macar una din formele ei. In marea ei varietate, pune in evidenta diferenta uimitoare in care percepem lumea, in mod subiectiv. Daca toti oamenii ar fi constienti de aceasta diferenta, probabil ar exista mai putine conflicte in viata de zi cu zi, nu credeti?

Dănuta Gherman    10/30/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian