Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Opinii si fapte

Niciodata in cei 23 de ani de la revolutie nu am plecat din vizita mea in Romania asa de dezamagit .

Unul dintre motive a fost, lipsa de interes si indiferenta cu care sunt tratate (mai ales de catre tineri) anomaliile inpuse de fosti comunisti dupa preluarea puterii la revolutia din 1989 si in particular nesarbatorirea Independentei nationale - castigate dupa sangerosul razboi de independenta din 1877 - ceea ce este nici mai mult nici mai putin decat sfidarea cu aroganta a singelui varsat la Plevna, Grivita ,Smardan de catre eroii neamului - stramosii nostri.

Aveam carti postale care subliniau importanta zilei de 10 Mai in istoria poporului roman si necesitatea ca ea sa devina din nou o sarbatoare nationala.
Facute cu multa tragere de inima dar si cu sacrificii financiare speram ca mesajul lor sa scoata oamenii, politicienii dar mai ales tinerii din apatia si lipsa de interes fata de starea de lucruri din tara in particular rusinoasa nesarbatorire a independentei nationale.

Plecand cu trenul de la Orastie spre Timisoara am incercat sa dau cateva carti postale calatorilor din compartimetele alaturate desi ma simteam inconfofrtabil in aceasta postura.
Am oferit o carte postala unei tinere, (studenta, dupa parerea mea) intinsa pe bancheta compartimentului alaturat. A refuzat. Este gratis I-am spus . Nu vreau mi-a raspuns inca odata. Crezand ca a vazut poza lui Carol I si probabil nu e monarhista am insistat :
- Stiti ce e, stiti cine e ?
- Nu .
- Dar atunci de ce nu vreti ?
- Nu stiu.

Raspunsul m-a lasat far replica. Cred ca tineretul generatiei mele era mai "viu". Sa fi fost oare restrictiile comunismului care ne intaratau ?
Am ramas cu impresia ca studentii de astazi nu sunt interesati de problemele societatii romanesti ; eliminarea minciunilor si a nedreptatilor care exista ca urmare a 45 de ani de communism. De fapt am intalnit un student in Bucuresti care imi spunea : Nu dau nici o ceapa stricata pe Romania.
A fost desigur expresia revoltei dupa multe dezamagiri legate de starea de lucruri din tara, printe care, probabil si mediocritatea clasei politice care duce o politica de satisfacere a intereselor personale si incurajare a tineretului spre emigrare din Romania .
La restaurantul "Terasa Doamnei" am dat chelnarului care ne servea un teanc de carti postale cu rugamintea de a le pune lpe masa de la intrare, pentru cine doreste sa se serveasca.
La plecre la cativa metri de la intrarea in restaurant in mijlocul trotuarului am vazut aruncata o carte postala . A citit-o si a aruncat-o, asta spune totul.
Langa terasa Doamnei fiind " Cafeneaua Liberala" am intrat si am pus cateva carti postale pe masa de langa usa. Nici nu am iesit din cafenea ca a venit un ospatar , a luat cartile postale si duse au fost.

Am participat la lansarea cartii "Monarhiile secolului XX "care a avut loc la biblioteca universitara Carol I . Dupa ce m-am asezat pe scaun am dat persoanei de langa mine un teanc de carti postale ca sa le deie mai departe si fiecare sa-si opreasca cate doreaste. La sfarsitul evenimentului plecand spre iesire sub ultimul rand de scaune am vazut aruncate 40 sau 50 de carti postale, probabil aruncate de cineva trimis sa raporteze ce se intampla la aceasta lansare de carte. Bine-nteles ca le-am ridicat.

In holul de la intrare era un stand cu carti de vanzare cu tematica monarhista asa ca am dat carti postale vanzatorului sa inparta celor care doresc si in acelasi timp sa puna in fiecare carte pe care o vinde cate o carte postala.
La sfarsitul evenimentului, asteptand-o pe Dna. Marilena Rotaru in holul bibliotecii am vazut pe unul din vanzatori ca a luat o carte postala, a inpaturit-o in 4 si a pus-o " ca umplutura " sub un aparat de fotografiat.
. Extrem de revoltat m-am apropiat de el si i-am spus ca nu le-am dat sa-si bata joc de ele si le-am luat inapoi.

Indiferenta, lipsa de sensibilitate si respect fata de ceva ce invoca mandria istoriei nationale, comportamentul de marlan al vanzatorului mi se pare inadmisibila si revoltatoare in acelasi timp. Nerespectand istoria nationala nu te respecti pe tine si nerespectandu-te pe tine nu poti astepta respect de la altii si chiar daca astepti astepti degeaba.

Din 360.000 de carti postale mai sunt la Viena 120000. Am dat adresa si numar de telefon la mai multe personae din mai multe orase cu invitatia de a lua si duce in tara cate cutii doreste. Spre rusinea noastra si jena mea fata de prietenii mei austrieci nimeni nu a fost sa ceara macar o cutie.

Este adevarat ca am avut si doua experiente care mi-au facut placere. In trenul de la Orastie spre Timisoara o profesoara de liceu din Deva care era in acelasi compartiment cu mine a fost incantata sa primeasca cate carti postale am mai avut si cu bucurie se gandea la efectul pe care aceste carti postale le vor avea asupra elevilor. A doua intamplare placuta a fost in trenul de la Timisoara spre Orastie cand o fetita din clasa 4-a care nu stia de poezia lui V. Alecsandri , " 10 Mai" vorbea entuziasmata la gandul ca prietenele iei se vor bucura sa primeasca carti postale si postere cu 10 Mai.

Starea de lucruri din cadrul organizatiilor monarhiste si intre organizatiile monarhiste este o alta mare dezamagire.
Organizatiile monarhiste se vad in competitie una cu alta,fiecareia ii este teama ca cealalta va reinstaura monarhia constitutional in Romania, fiecare se crede si pretinde ca are un statut privilegiat si relatii speciale cu casa Majestatii Sale.
Toate organizatiile monarhiste ( for the record ) sunt la nivel de egalitate in fata M.S,
Organizatia noastra, ACFSRM a avut un birou la Timisoara cu doua angajate timp de cativa ani.

La cerinta noastra am primit negativele pentru cele doua postere pe care le-am facut dar niciodata nu am primit vre-o cerinta sau "teme de casa".
Nici o organizatie monarhista nu are un statut special sau vreo colaborare cu casa M.S. Casa regala nu se amesteca in ciorba politicienilor sau a organizatiilor monarhiste.
Spun asta pentru ca la un moment dat a aparut un anunt ca : o anumita organizatie si Casa Regala organizeaza un Mars Regal. Gresit si inadmisibil pe de o parte pentru ca : organizatia a pretins o " colaborare cu casa M.S." si pe de alta parte inadmisibil ca seful casei M.S. sa nu corecteze public acest lucru.

Casa M.S nu colaboreaza cu nici o organizatie monarhista in sensul de a cere ceva si in nici un caz nu organizeaza marsuri. Implicarea numelui casei Regale in declaratiile organizatiilor cu scopul evident de a sublinia importanta organizatiei respective este daunatoare cauzei noastre pentru ca au ca rezultat demonetizarea monarhiei constitutionale, a casei regale in ultima instanta .

Nu este admisibil sa facem ceea ce fac politicienii si sa ne folosim de numele casei Majestatii Sale sau a monarhiei constitutionale ca sistem in scopuri personale si marunte.
Reinstaurarea monarhiei constitutionale este o problema serioasa, nationala, nicidecum o problema de familie sau de interes restrans.,
Casa Majestatii Sale trebuie protejata de barfe si comentarii rauvoitoare atat din partea fiecaruia dintre noi ca monarhisti cat si din partea organizatiilor din care facem parte.

Preocuparea zilnica a organizatiilor monarhiste ar trebuii sa fie un proces continu de educare si,convingere a parlamentarilor pentru reluarea traditiilor si votarea legii care sa repuna ziua de 10 Mai in randul sarbatoarilor nationale in concordanta cu imensa si tripla ei insemnatate.
Din pacate insa, 10 Mai este o preocupare de 5 - 6 zile inainte de 10 Mai. Trebuie pusa presiune asupra politicienilor cu mintea deschisa si public criticati politicienii care se opun sarbatoriri independentei nationale.
Lipsa de actiune se justifica prin lipsa de bani.
Banii sunt importanti desigur dar o cauza nationala si o lupta pentru adevar implicit reinstaurarea monarhiei constitutionale in Romania nu se castiga cu MERCENARI sau o armata de YES-MAN -i..
In general si dupa cate stiu eu oamenii de-a lungul istoriei si-au dat viata pentru idealuri, crezuri dar niciodata pentru bani, desii fac ori si ce altceva pentru bani.
Multi din tara ajung la Garden Party pe banii lor si se bucura la ideia ca poate il vad pe Majestatea Sa si daca cineva le-ar spune sa fie de dimineata la statuia lui Carol I sa arate sprijin Majestatii Sale cand depune flori la satatuia regelui Carol I desigur ca ar fi prezenti dar sarmanii oameni nu au un leader.
Toate organizatiile monarhiste se lauda ca la Garden Party de 10 Mai au participat 4000 de personae. Foarte bine dar unde este meritul organizatiilor monarhiste ?
Daca cineva merita apreciere este casa Majestati Sale pentru ca a organizat evenimentul si dupa parerea mea daca 10.000 de invitatii s-ar fi distribuit tot atatea personae s-ar fi prezentat, Pentru simplul motiv ca se bea si se mananca pe gratis.
Din pacate o parte din invitati sunt antimonarhisti, o mare parte sunt indiferenti fata de problema monarhiei constitutionale si o mica parte sunt monarhisti cu trup si suflet care asteapta un leader care s-ai organizeze.
Ca sa justific cele spuse amintesc faptul ca la GP din 2013 a participat si Dna. Aura Speranta Ungureanu . O cunosc mai de mult timp si speram, doream sa colaboram la renasterea PNTCD-ului. I-am propus sa mergem inpreuna prin tara si sa reinviguram filialele PNTCD. Asta a fost dupa discutii cu Dl. Lupu si dupa congresul, sedinta (ce o fi fost) la care am participat in Februarie 2013.
Dupa discutii mai detailate ma intrebat : Ce vreau, in sensul ca ce astept de la aceasta colaborare si sacrificiu financiar (eu suportam cheltuielile).
I-am spus ca doresc ca sub presedentia D-lui. Lupu sa am o pozitie (ma mutam in Romania) in care sa pot influenta deciziile PNTCD -ului iar in platforma partidului sa fie clar stipulat ca se militeaza pentru reinstaurarea monarhiei constitutionale.
In momentul urmator colaborarea, intelegerea nu a mai existat. Mi-a spus ca dupa ce cu greu a obtinut o invitatie la Garden Party a trebuit sa astepte in rand o ora pana sa primeasca un pahar cu apa, familia regala a iesit pe balcon " a facut cu mana" si asta a fost tot. Pornita foc impotriva monarhiei constitutionale a fost greu sa mai avem o discutie de analiza republica vs monarhie.
Pentru ca a plecat fara sa dam mana am trimis un mesaj electronic explicandu-i punctual meu de vedere si convingerea ca dupa ce va analiza faptele va ajunge la convingerea ca monarhia constitutional este un sistem mai bun decat republicile prezidentiale, parlamentare sau bulibaseala din Romania.
Pacat, foarte pacat ca o tanara cu o mare putere de munca se pierde.

Intorcandu-ma la Garden Party, este de neinteles pentru mine ca la ora 1600 este o multime de 4000 de oameni la Palatul Elisabeta iar dimineata la ora 10 - 11 cand familia regala onoreaza memoria regelui Carol I in piata palatului sunt doar 30 - 40 de persoane dintre care 20 sunt trecatori ocazionali (poate exagerez dar nu mult).
Am sugerat unei persoane dintr-o organizatie sa obtinem o lista, chiar incomplecta a persoanelor invitate la Garden Party insa nu primita official de la secretariatul case regale si asta pentru a proteja, pentru a nu implica casa Majestatii Sale in nici un fel sau forma in aceasta actiune si anume sa scriem acestor persoane diplomatic si politicos ca ar fi laudabil, chiar admirabil sa faca act de prezenta si la festivitatile de dimineata la statuia M.S. Carol I aratand in felul acesta si devotamentul fata de M.S. Regele Mihai si familia regela. Sugestia a ramas sugestie. Am "visat" sa facem un 10 Mai care sa cuprinda un discurs privind importanta istorica a zilei de 10 Mai pe fundalul musical al Rapsodiei Romane, urmat de un mars la parlament pe fundalul musical al marsului Carol I iar la parlament sa fie inmanata o petitie unui parlamentar sau unui grup de parlamentari care sa ceara sarbatorirea independentei. Nu am fost in stare sa facem nici macar atat.

Este de neinteles invidia, ura si inversunarea cu care organizatiile monarhiste lupta intre ele. Ar fi de inteles daca Romania ar fi monarhie constitutional nicidecum in situatia actuala cand uniti si coordonati ar trebuii sa facem presiuni asupra clasei politice si astfel sa facem posibila reinstaurarea monarhiei constitutionale de catre clasa politica.
Una din organizatiile monarhiste in New York a fost si ACORD .
Co-presedinta comitetului D-na. Vrabiescu Klecner a raspandit atatea minciuni si cu atata inversunare a luptat inpotriva ACFSRM -ului incat este greu de crezut si imposibil de inteles.
Am incercat sa atrag tinerii baptisti din New York in miscarea pentru monarhie. Am discutat cu doi tineri, sot si sotie si au acceptat sa se inscribe in ACFSRM. Dupa putin timp D-na, Vrabiescu Klekner m-a chemat la ea acasa. M-am dus gandindu-ma ca probabil ar vrea sa facem ceva impreuna. La ea era si tanara de la baptisti (sotul nu a fost) si D-na V Klecner m- a informat ca sotii trec la ACORD. Totul a fost OK nu e nici o suparare, dar din pacate pana la urma tinerii nu au fost nici la noi nici la ACORD iar baptistii au ramas in afara luptei pentru monarhia constitutionala. Ce preocupare serioasa la D-na. Klecner, sa afle cine sunt baptist pe care I-am abordat ce telefon au si sa-i lamureasca sa treaca la ACORD
La un moment dat in sala de sedinte a biserici "Trei Ierarhi" a parintelui Runcan (membru in comitetu ACORD) avea loc o sedinta a comitetului si cineva mi-a spus ca sunt chemat acolo. Motivul s-a dovedit a fi pueril si neserios pentru o organizatie cu pretentii. Pentru ca de fapt m-au chemat le un inchizitoriu. Intrebarile au fost multe printre care : De ce am dat numele de ACFSRM (American Council For the Support of Romanian Monarchy) ; de ce am infiintat organizatia cand era deja ACORD si altele.
La unele intrebari am raspuns la altele nu, justificand ca datorita faptului ca eu fiind singur acolo de la ACFSRM (in fata comitetului lor) nu pot sa-mi iau responsabilitatea de a raspunde fara a ma consulta cu colaboratorii mei. M-au intrebat daca vrem sa colaboram si categoric am spus Da. Bine-nteles la atat s-a oprit colaborarea. Mai mult decat atat dupa ce am facut posterul cel mare am spus parintelui Runcan ca daca plateste transportul ii dam postere sa trimita unde doreste in tara . Inainte de a pleca spre aeroport,nestiind ca vorbeste cu un colaborator al meu, parintele a sustinut ca ACORD-ul a facut posterele. S-a mai pus odata problema colaborarii, (din partea unei personae autorizate) si din nou am spus Da iar D-na. V Klecner a spus din nou Nu.
La o intrunire de la D-na. V Klecner reprezentanta fundatiei Principesa Margareta din New York a fost " respinsa " pe motiv ca D-na. Klecner nu are suficiente SCAUNE. Ma opresc la atat vis-a- vis de D-na Vrabiescu Klecner
In Timisoara reprezentanta Romaniei Viitoare D-na. Anamaria Strain mi-a spus la un moment dat : Daca vrei sa ma inlaturi nu vei reusii.
De unde ia venit ideia ca vreau sa o inlatur habar nam mai ales ca reprezentanta noastra in Timisoara inpreuna cu D-na. Anamaria Strain si colectionarul de carti postale Dl. Stefanescu din Bucuresti au organizat o expozitie sponsorizata de ACFSRM.
Niciodata nu am gandit in felul asta ( al inlaturarii) iar daca am spus ceva care putea fi interpretata ca negativ la adresa unei persoane a fost datorita faptului ca am considerat ca actiunea sau afirmatia persoanei respective este gresita (dupa parerea mea) si daunatoare cauzei noastre.
Intodeauna am considerat ca daca vrem sa reusim seriozitatea si colaborarea fara a urmari interese personale trebuie sa fie regula care sa ne ghideze . De cate ori am vazut filmul Robin Hood despre revenirea pe tron al regelui Richard "inima de Leu" dupa intoarcerea din Cruciada a II- a ma gandeam la regele nostrum si la noi cei care ne declaram monarhisti.
I-mi spuneam : asta trebuie sa facem si noi. De ce nu progresam ? (or fi prea putini englezi in Romania).
Pana acum nu am castigat nici o batalie ci doar am acceptat concesii facute de fosti comunisti (gasca lu Iliescu).
Cei care au adevarul de partea lor (si noi IL AVEM) si pierd razboiul il pierd din pura incompetenta .

New York

Paul Tudoran    9/19/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian