Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de psihologie : Alege valorile care contează

Oamenii sunt magneti intelectuali. Studiile au demonstrat că în general ne îndreptăm înspre cei care ne împărtăsesc valorile de caracter si rămânem departe de cei care nu le respectă. Există numeroase valori, precum curajul, altruismul, perseverenta sau creativitatea, însă în acelasi timp există riscul de a ne orienta înspre lucruri sau activităti care nu promovează valorile importante pentru dezvoltarea personală.

Cei care emigrează doresc o schimbare mai ales la nivel financiar. Deci pentru acestia, bogătia devine treptat o valoare centrală, ce le ghidează comportamentul înspre activităti sau persoane ce vor contribui la atingerea obiectivelor în plan financiar. Dar banii au valoarea pe care fiecare dintre noi alegem să le-o atribuim. Uneori, alegerile financiare pot fi orientate înspre stimularea plăcerii pentru promovarea stării de bine, sau înspre profit, pentru autorealizare.

Plăcerea este sursa motivatiei, iar treptat, o dorintă nevinovată se poate transforma într-un impuls ce trebuie satisfăcut cu orice pret. Din acest punct, costurile pentru o doză de plăcere sunt dince în ce mai mari. Creierul consumă inputul hedonic pentru întretinerea stării de bine, dar în acelasi timp se va adapta la mediul organic atunci când este surprins de o plăcere intensă, eliberând un nivel crescut de dopamină.

Astfel, plăcerea obtinută prin consumul de alcool, jocuri de noroc sau comportamentul sexual de risc va fi în continuu minimalizată si adusă la nivelul de bază, pentru eficienta proceselor cerebrale fiindcă Nu putem functiona într-un extaz continuu. Din nefericire, goana după plăcere provoacă dependentă, din acest motiv, anual 2% din populatia generală va suferi de o tulburare clinică (abuz de substante sau dependentă de jocuri de noroc).

În cazul celor ghidati de plăcere, capacitatea de organizare este orientată într-un mod creativ prin alte valori, precum căutarea de senzatii, scopul final fiind centrat pe cresterea imediată a plăcerii cu orice pret. Din nefericire, pretul unui impuls poate fi estimat numai după actiune.

Amintirile nu apartin trecutului, ci sunt eliberate cu fortă pentru a ne ancora într-un prezent plăcut, sigur, sau performant. Am învătat să fim ceea ce suntem si vom investi în permanentă pentru a obtine mai mult de la viata. Viata pentru multi dintre noi este redusă la un proces centrat pe îndeplinirea dorintelor. Pentru personalitatea fiecărui individ, orice dorintă îndeplinită devine un reper pentru autorealizare. În acest caz, dorintele pe termen lung sunt o provocare iar fiecare pas în fată ne va ajuta să recunoastem valorile care contează în viata noastră.

Oamenii de afaceri investesc în proiecte profitabile si vor astepta o anumită perioadă pentru a obtine ceea ce si-au propus. Astfel, pentru acestia organizarea devine o valoare la fel de importantă precum performanta sau perseverenta. Ei sunt ghidati de autorealizare, prin proiecte importante, ce le oferă satisfactie. Plăcerea în acest caz este de o altă natură, iar intensitatea satisfactiei este cu atât mai mare cu cât va fi nevoie de mai multă implicare personală.

Comportamentul uman se dezvoltă pornind de la trei surse majore: cunostinte, emotii si dorinte. Curiozitatea stârneste pofta de cunoastere încă din perioada copilăriei, iar astfel avem oricând posibilitatea de a ne rafina interesele si pasiunile. Dar oportunitătile rămân doar posibilităti, cât timp nu dispunem de suficiente abilităti pentru a le explora. Emotiile pe care le simti acum sunt relevant pentru progresul tău si depinde numai de tine dacă vei realiza schimbarea care contează în viata ta.

Chiar dacă dorintele se schimbă, valoarea lucrurilor esentiale rămâne aceeasi. Oare poti aprecia valoarea sănătătii, a unei familii fericite, sau a propriei vieti? Dacă da, atunci ai capacitatea de a o respecta?

Care este scopul tău acum? Cresterea valorii materiale sau respectarea valorilor de caracter? Caută răspunsul potrivit si construieste o viată echilibrată. Nu lăsa plăcerea să devină o iluzie. Luptă pentru tine, bucură-te de ceea ce esti înainte de a visa pierdut printre dorinte.

rubrica de Cristian Andrei Nica    8/24/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian