Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Canada este un veritabil lider mondial

Pentru scepticii care consideră Canada doar o rudă săracă si nesigură a Washingtonului când e vorba de afaceri externe, momentul politic actual poate fi o surpriză în sens contrar. Canada este o prezenta tot mai activă în viata internatională si nu pare a fi intimidată de vecinul de la sud. Mai mult, caz fără precedent, Canada ia adesea pozitie în chestiuni cheie cu mult mai mare rapiditate decât SUA.

La scurt timp după evenimentele sângeroase din piata Maidan din Kiev, în februarie 2014, primul care a condamant evenimentele într-o vizită fulger în capitala ucraineană a fost John Baird, ministrul canadian de externe si nu Jonhn Kerry, partenerul său american. Reprezentantul guvernului Harper se remarcă în plan extern printr-o voce puternică, sensibil diferită de ceea ce fusese linia de actiune anterioară a guvernului Harper. Echipa federală a luat pozitie fermă în chestiuni care continuă să dea bătaie de cap tuturor diplomatiilor vestice si fac să curgă tone de cerneală ca, de pildă, în 2011, când activisti radicali aflati pe un vas canadian - blocat de guvernul israelian în timp ce ducea ajutoare în Gaza – au cerut imperativ demisia lui Baird pentru că nu a intevenit în favoarea cauzei lor. Acuzat de suport neconditionat pentru “guvernul extremist de dreapta isralelian” (n.r – Globe and Mail) si de faptul că ar actiona ca ambasador al Isralelului si nu al Canadei de către activistii pro palestienieni, Baird nu numai că nu a demisionat, dar a declarat ferm sprijinul pentru partidul Likud într-o vizită de stat efectuată în februarie 2012, la Tel Aviv. Pozitia guvernului federal venea atunci că urmare a declaratiilor repetate ale Canadei de a nu ceda sau negocia cu extremistii. De asemenea, continuă promisiunile de parteneriat politic cu guvernul isralelian, fapt reiterat si de vizita primului ministru Harper în ianuarie 2014 în Orientul Mijlociu, vizită care a inclus un tur de fortă în Israel.

Pe aceeasi linie logică si politică, Baird anuntă închiderea amabasadei Canadiene la Teheran si expulzarea tuturor diplomatilor iranieni la Ottawa în septembrie 2012. Aflat la o conferintă în Rusia la acea vreme, Baird justifică actiunea: “ Canada consideră Iranul drept cel mai semnificativ pericol pentru pacea globală la momentului actual”(n.r – National Post). Intersul Canadei pentru cooperare pasnică în domeniul resurselor nucleare este însă neconditionat. În acest sens, Baird a semnat un acord de cooperare bilaterală cu Emiratele Arabe pentru folosirea în scopuri exclusiv pasnice a energiei nucleare, în 2012. Acest pas este în continuarea procesului de colaborare cu Khazastanul, cu care a încheiat un acord similar – Kazastanul si Canda fiind primele tări producătoare de uraniu din lume.

Lider mondial în drepturile omului, Canada a preluat o pozitie activă în critica adresată Ugandei altor natiuni africane în privinta violării drepturilor fundmentale ale omului si împotriva Federatiei Rusiei pentru propogandă la adresa grupurilor de minorităti sexuale. Desi atacat pentru luarea de pozitie de către grupuri de lobby conservator (n.r. – Real Women of Canada), Baird continuă să reitereze politica externă a Canadei care “promovează protectia drepturilor fundamentale ale omului ca imperativ major” (n.r. – National Post). Canada ar trebui să aplice acelasi măsuri Chinei care continuă să violeze flagrant drepturile omului. Poate că acest obiectiv este pe agenda ministrului de externe. Un deziderat periculos, un adevărat taur de apucat de coarne pe care SUA si alte natiuni vestice continuă să îl scarpine între coarne.
Luiza Mureseanu    8/12/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian