Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Al 38-lea Congres ARA , 23-25 Iulie 2014

Stiintă si artă românească minunat reprezentată la Caltech, Pasadena, California de Sud

Între Miercuri 23 si Sâmbătă 26, iule 2014, la prestigiosul Institut Politechnic Caltech din Pasadena, zona Los Angeles-ului, a avut loc al 38-lea Congres al Academinei de Arte si Stiinte Româno-Americane (ARA). Am avut onoarea de a fi invitată să particip la o masă rotundă despre “Dialog între Culturi” si să tin două prezentări, una dintre ele fiind pe tema misiunii mele self-impuse de a face cunoscute cititorilor descoperiri a prezente românesti surpriză în străinătate. Si cum prezentarea la ARA am structurat-o cu o serie de întrebări, scriu acest articol sub aceeasi formă

Stiati că ARA este cea mai veche si importantă organizatie românească de peste hotare?
Scopul principal al ARA, asa cum a fost initial stabilit, este de a stimula schimburile culurale între SUA si România în diverse domenii: stiinte exacte, matematică, stiinte naturale, artă, lingvistică, literatură, stiinte politice si sociologie, etc. ARA a fost înfiintată în California în 1975. În România sediul ei se află la Timisoara. La banchetul de vineri seară, Dna. Stela Cepoi a presentat un scurt istoric al Academiei, sotul dânsei, Jon Cepoi fiind unul dintre membrii fondatori. Cuplul Cepoi a jucat un rol important în “tinerea impreună” a comunitătii românesti din Los Angeles, conducand ani la rand Societatea Viitorul Român. VRS si-a adus o importantă contributie la organizarea congresului ARA de anul acesta, Presedinta VRS, Ionela Kloes, ocupându-se de organizarea banchetului si a expozitiei de artă, Virgil Adumitroaie, Vice-Presedinte VRS, fiind Organizatorul Local al Congresului. De-a lungul anilor ARA a organizat un Congres annual in diferite locuri din Europa si SUA.

Stiati că ARA s-a restructurată de curând?
Noua Predesintă este Ruxandra Vidu, Profesor de la University of California, Davis, Vice Presedinte este Mircea Enachescu, Institutul Politechnic Bucuresti si un nou comitet executiv si de directori a fost alcătuit, din care printre altii fac parte: Dinu si Oana Leonte si Dna. Carmen Săbău. Conducerea ARA îsi propune de a continua traditia cu o viziune nouă adaptată timpurilor actuale creînd o platformă de comunicare continuă între românii intelectuali din domeniul artelor si stiintelor de pretutindeni tot timpul anului, deci si între congresele anuale. Trimite-ti orice eveniment important, sau realizare profesională personală spre a fi publicată pe noul sit web ARA. Curând veti putea publica si cărti în editura ARA distributia făcându-se si prin Amazon si Barnes & Nobles, deci oferindu-vă o piată largă.

Stiati că la Jet Propulsion Lab/Caltech (JPL-ul fiind laboratorul Caltech-ului pentru NASA) lucrează 8 tineri cercetători români?
Organizatorii principali ai Congresului 38 ARA au fost cercetătorii de la JPL Andrei Stoica (General Chair) si Virgil Adumitroaie (Local Chair). Caltech-ul fiind forumul care managează JPL-ul, toti cei ce lucrează la JPL fac parte si din Caltech, ceea ce a înlesnit organizatorilor să reserve cele doua incaperi unde s-au tinut prezentările si expozitia de artă si sala de banchet pe campusul universitar. Si pentru a permite si publicului American si noii generatii, calere nu vorbesc limba română, să participe la sesiuni, limba oficială a congresului anul acesta a fost engleza.
.
Stiati că prima mireasă a lui Dracula din filmul cu acelasi nume regizat de Francis Ford Coppola (1992; bazat pe romanul Dracula de Bram Stoker) a fost o româno-americană care îmbină calităti de actrită, de producătoare de filme si de femeie de afaceri?
Este vorba de Florina Kendrick Roberts, din Cluj-Napoca, care a fost Maestru de Ceremonii la Banchetul ARA de vineri tinut la elegantul Club al Cadrelor Didactice de la Calthech, Atheneum. Florina a jucat în filmul lui Copola (1992) alături de Anthony Hopkins, si este si proprietara Băncii RIB din Romania, a studiat teatru, film si stiinta/arta negocierii. A intervenit la masa rotunda Dialoguri între Culturi, subliniind importanta intuitiei în negocieri, si succesul pe care ea si sotul ei l-au avut, tocmai prin aplicarea intuitiei, în a convinge o bancă din Turcia sa deschidă o sucursală în România. Cu gratie si eficientă Dna. Kendrick Roberts a “dirijat” intreaga seară. Masa a fost servită elegnat si mâncarea foarte gustoasă. Programul spectacolului a fost de mare clasă: O minunată voce de soprană cântând arii de operă (Daniela Podobea), frumos acompaniată la pian, un tânăr flautist talentat (Ciprian Ignat), un violinist trezitor de nostalgii (Mihai Chiriu) si dansuri traditionale românesti executate de trei fete frumoase si gratioase (culmea, bulgăroaice, nu romance), încheind cu invitatii la horă de printre co-meseni.

Stiati că fostul ambassador al României (1999-2001), James Rosapepe, este un bun priten al românilor si României si a scris o carte, “Dracula a Murit” in care accentuează părtile positive ale natiei si tării noastre?
Excelenta sa Dl. Rosapepe a fost “Invitatul de Onoare” la banchetul ARA. Dânsul a lăudat ospitalitatea românească, frumusetile tării pe care, împreună cu sotia lui jurnalistă, a parcurs-o în lung si lat spre a o cunoaste cât mai bine, si exceptionala pregătire profesioanlă a tinerilor din România. Si-a exprimat încrederea în viitorul României, printr-o scurtă poveste: Pe când era amabasdor, un român a venit să i se plângă despre trei lucruri care împiedică România să devină o tară cu adevărat democrată: în România senatorii se ceartă între ei tot timpul în Senat, media spune multe lucruri neadevărate si politicienii nu sunt devotati binelui tării. Replica ambasadorului a fost “Aceste trei puncte sunt valabile si pentru SUA, care este stiut a fii cea mai democrată tară din lume”. Rosapepe a invitat pe participantii la evenimentul ARA să se implice în Fundatia “Alianta”, cu sediul la Washington, DC pe care el si Mike Gitenstein (numit de Presedintele Obama ca Amasador USA la Bucurtesti, 2001-2012; singurul ambasador de origine română, străbunicii lui fiind din România) si Dan Dimăncescu, Consulul Onorific al României, la Boston, Massachusetts, au înfiintat-o recent. Misiunea fundatiei Alianta este de a întării relatiile între cele două natiuni implicând tineri din România si Statele Unite spre a determina schimbări.

Stiati că Congresul ARA de anul viitor, ce se va tine în Italia în ultima săptămâna din Iulie?
Gânditi-vă serios la posibilitatea de a devei membru ARA si a participa la urmatorul Congres pentru a trăi direct momentele de bucurie de a participa la un eveniment de înaltă calitate intelectuală si a vă aduce contributia la a face cultura si stiinta româneasca cunoscută.

Iată o sectiune transversală a programului Congresului ARĂ de anul acesta. Detalii despre programul congresului se pot găsi online la www.ara-conf.org.

La Congres au participat 80 de persoane. Cuvântul de deschidere al Congresului l-a tinut Eugen Chivu, Consul General al României la Los Angeles. Oranizatorii au invitat câteva personalităti, membrii ai Membrii de Onaore ai ARA si membrii ai Academiei din România, să tină prezentări “cheie”: Basarab Nicolescu (Prof. Emerit de fizică la institutul de cercetări stiintificce CNRS din Franta, filopz si eseist), Constantin Bulucea (Membru al Institutului de Ingineri în domeniul electric si al electronicii, IEEE, USA), Alexandru T. Balaban (Prof. Emerit la universitatea Texas A&M, USA), si Gheorghe Mateescu (Prof. Emerit of Chimie la universitatea Case Western, USA). S-au tinut două Mese Rotunde: “Dialog între Culturi”, condusă de Prof. Basarab Nicolescu; si “Business si Entrepreneurship”, organizată de businessman-ul Los-Angelin Jacob Segal. Pe 24 si 25 iulie au avut loc: o expozitie de carte, câteva postere stiintifice si o expozitie de pictură (cu lucrări a pictorilor: Alexandru Darida, Eva Halus, Katherine Arion, Jerry W. McDaniel, si Maria Zamfir Bleyberg. Artistii prezenti, Arion, McDaniel si Zamfir au fost invitati vineri dupamasa să adreseze câteva cuvinte despre arta lor. Ziua de sâmbătă, 26 iulie a fost rezervată unor prezentări în stilul TED pe teme de tehnologie, entrepreneurship, medicină si artă. În prezent aproape toate universitătile din SUA organizează evenimente TED (Tehnologie, Entertainment si Design), în care un vorbitor prezintă, în numai 18 minute, o tema complexă, demnă de a fi împărtăsită, în termini simpli pe întelesul tuturor. Participantilor li s-a distribuit un programal sesiunilor. S-a publicat un volum “Proceedings” cu câteva din prezentările făcute la congres (interesant, majoritatea lucrarilor publicate sunt în domenii stiintifice). Lucrările din acest programul tipărit pe hârtie pot fi citite însa online pe pagina de web a congresului. Diapozitivele tuturor prezentărilor de la Congres vor fi postate pe situl web în scurt timp.

Spicuiri din Program

Petru Popescu a vorbit despre parcursul lui ca scriitor si creator de filme în Holywood si si-a prezentat ultimul român, “Supleantul” despre povestea lui de dragoste cu fiica dictatorului, Zoia Ceausescu. “Eu scriu direct în engleză. Deci se poate.” a spus el, “Si sunt unul dintre cei trei scriitori din România care s-au afirmat în SUA, ceilati doi fiind Andrei Codrescu si Norman Manea”. Hortenzia Beciu, Director pentru Orientul Mijlociu, Asia si Africa, la Johns Hopkins Medicine International (JHI) a vorbit despre business în domeniul Îngrijirii Sănătătii. Georgiana Gălăteanu, care preda limba română la UCLA de 24 ani, ne-a delectat cu exemple din manualul ei folosind limba “autentică” si situatii de viată de zi cu zi. În prezentarea ei, tânăra Diana Jansen, elevă a Dnei. Gălăteanu, a dat trei exemple de străini care s-au stabilit în România si au devenit "Mai Români decât Românii” apreciind calitătile românilor si nepierzand nici o ocazie să “vorbească” lumii în termini frumosi despre tara noastră.

Congresul ARA 2014 a fost o reusită. El după mine reprezintă si promisiunea că ARA nu va pieri, ba chiar va lua si mai multă amploare în viitor. Evenimentul a creat ocazia unui schimb de idei si de îmbogătire a cunostiintelor în diverse domenii de artă, stiintă si business, si o aducere aminte a realizărilor românilor de pretutindenti si a bogatei culturii românesti, o ocazie de a ne întâlni departe de tară, de crearee a unui optimism si enthusiasm deosebit. Multumiri si aprecieri trebuiesc adresate din inimă tuturor: conducerii ARA, organizatorilor congresului, societătii VRS, celor ce au participat activ tinând prezentări, mese rotunde si “speech”-uri gen TED de mare calitate, dar si tuturor celor care au venti să asculte, contribuind deci la întărirea spatilui Mioritic, acel spatiu care nu e legat de locul geographic în care ne-a fost dat să trăim ci de starea de suflet si spirit românesc pe care le purtăm în noi. O ocazie în plus de a ne simtim mândri că suntem români. O ocazie în care să le arătăm si celor ce nu au origine românească, care nu cunosc cultura noastra, cum ne putem aduce cotnributia la creerea unei culturi mai bogate si unei lumi mai bune.

© Autoarea retine drepturile de copyright pentru acest material





Ileana Costea    7/31/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian