Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Gânduri pentru Canada

Nordul continentului american îsi prezintă, din avion, întinderile nesfârsite, pustiuri albe întrerupte de bratele înghetate ale apelor.

Este parcă o altă planetă, când vii în survol dinspre Groenlanda, peste insulele Baffin, peninsula Labrador si nordul golfului Hudson.
În imensitatea Canadei zona locuită dens e mult mai la Sud, precum nisipul ce se adună către partea de jos a clepsidrei. Nordul îsi păstrează infinitele-i resurse naturale, în condiții extreme, ca într-un enorm rezervor.

Există putine tări cu atâtea posibilităti, în care spiritul întreprinzător al omului poate îmbina, în libertate, creatia, laboriozitatea, cu aventura, într-un peisaj mirific si aspru.
Canada este o lume nouă cu multi oameni nou veniti.

Cetăteanul emigrant îsi poate păstra si afirma temperamentul si valoarea. Lumea de aici e dispusă a-si rezolva în modul cel mai echitabil problemele umane, care există, ca pretutindeni: echilibrul între civilizatiile europene si asiate, recunoasterea valorii de exceptie în favoarea evolutiei omenirii, dar si acordarea „șansei” celor deschiși spre perfecționarea propriei personalităti.

Canada viitorului poate nu va mai continua multă vreme să fie deschisă, ca acum. Precum orice tară -„vârf de lance” în civilizatia mondială, va trebui să dea un semnal pozitiv calitătii umane, ridicând stacheta în competitia valorilor...si a doua tară ca mărime din lume a reusit să gestioneze o civilizatie - model, datorită multivalentei etniilor ei.

Multi cetăteni pentru care aici se găseste a doua patrie au realizat destul de mult , într-un timp scurt. Căci si materialul uman, zestrea lor genetică este de exceptie. Dar această nouă patrie putea câstiga si mai mult, acordând mai mult. Mi se pare bizar să pretinzi celui care tocmai a coborât din avion, „vechime canadiană”; acesta nu este un criteriu valoric apriori. Este o măsură pentru protectia nativilor, spre a nu le stârni suspiciuni, îngrijorări. Este uneori Canada prea mare pentru propria sa administratie? Cunoastem acest fenomen si în alte tări în care administratia e uneori depăsită de problemele mari dintr-un teritoriu mare.

Am fi vrut să nu să existe mereu această goană după mână de lucru ieftină. Să fie pretuit creierul omenesc la justa lui valoare, conform unor criterii valorice consolidate. si asa, sperăm că Lumea Nouă să nu-si uite originile si să poarte mereu în suflet ceva din multiculturalitatea europeană.


Lucian Bureriu    7/22/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian