Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


A dispărut încă o voce ascultată ani de zile - Nicolae Stroescu - Stănisoară

Multi din generatiile mai în vîrstă si poate cei din categoria mijlocie de vîrstă, poate îsi mai aduc aminte de vocile care împotriva oricăror metode si tehnici ce erau considerate ca sofisticate si eficiente (pentru acele timpuri),de bruiaj sau erau urmăriti de organele de securitate în urmă unor informatii date de ”prietenii ” casei, aveau dorinta si uneori chiar posibilitatea să prindă si să asculte emisiunile acestor posturile de radio ale Europei Libere (cu transmisii din Germania Occidentală sau din Franta).

Aceste posturi de radio au fost înfiintate în luna martie 1949 de către Comitetul National pentru o Europă Liberă si finantate de către Congresul Statelor Unite prin bugetul destinat Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite (CIA).
Misiunea acestor posturi de radio era aceea de a mentine un spirit optimist în rândurile populatiilor din tările ce supravietuiau în conditiuni de crudă opresiune de sub cizma rusească.
Redactiile acestor posturi de radio au fost tot timpul sub riscul unor încercări de crime din partea conducerilor statelor comuniste sau al pătrunderii unor agenti ai diverselor securităti nationale din tările comuniste în structura personalului acestor posturi de radio.
Timp de 6 ani, între 1965-1971 securitatea poloneză reusise să infiltreze un agent al ei (Andrzej Czechowicz) în birourile Europei Libere; un caz similar a avut loc si în Cehoslovacia în 1970, când un ofiter al KGB ajunsese într-un post de conducere; ulterior a scris o carte despre misiunea lui si cum a fost propulsat în această functie (multe dintre capitolele cărtii au fost difuzate postul de radio la începutul anilor ’90).
Pe 21 februarie 1981, sediul postului de radio al Europei Libere de la München. a fost lovit de o bombă. După cum se anuntase oficial, responsabili pentru acest atac fusese un grup de teroristi internationali condus de un venezuelan iar ordinul ar fi venit de la guvernul comunist din România (nici numele teroristilor si nici cine a stat întradevăr în spatele acestui atac, nu au fost clarificate nici până în ziua de astăzi).

La programele dedicate României au colaborat nume importante ale dezidentei românesti, printre care Monica Lovinescu, Paul Goma, istoricul Vlad Georgescu, Paul Barbăneagră, Theodor Cazaban (fratele lui Jules Cazaban) si multi altii.
În 1981, Ceausescu dăduse ordin să fie anihilati cei din redactia Europei Libere care asigurau emisiunile în limba română. Pentru asemenea actiuni fuseseră racolati diversi criminali din Franta si din Palestina.
Au fost aduse la cunostiinta întregii omeniri actiunile împotriva lui Emil Georgescu, realizatorul emisiunii Actualitatea Românească, care fusese victima unui atentat al unor francezi care l-au înjunghiat cu multiple lovituri (Emil Georgescu a supravietuit acestui atac, ulterior murind de cancer); la postul de radio în limba română din Franta, Monica Lovinescu a fost victima unor bătăi crunte făcute de doi palestinieni (recomandati de Yaser Arafat, bunul prieten al lui Ceausescu).
Cu toate aceste riscuri si sacrificii, posturile de radio în diverse limbi ale tărilor europene comuniste au functionat si si-au adus contributia la informarea ascultătorilor directi sau a celor care primeau aceste stiri si le transmiteau mai departe prin viu grai.
Ani de zile conducerile acestor posturi de radio si colaboratorii lor zilnici si-au adus o enormă contributie la informarea completă si reală asupra tuturor evenimentelor ce se desfăsurau în tările comuniste si despre starea de asuprire politică, economică, socială si religioasă la care erau supuse popoarele acestor tări, cu exceptia nomenclaturistilor si a clientilor partidului si a odraslelor acestora.
Multi dintre Directorii acestor posturi de radio îân limba română deveniseră în timp bine cunoscuti de către populatia din diverse orase. Printre numele acestora se înscriau: Noel Bernard (Director între 1955-1958 si 1965-1981), Vlad Georgescu (Director între 1983-1988), Nicolae Stroescu-Stânisoară (Director în perioada 1988-1989, moment absolut crucial pentru soarta României; el fiind coordonatorul comentarilor privind evenimentele din decembrie 1989 de la Timisoara si Bucuresti).

Ultima voce care s-a stins de curând a fost cea a lui Nicolae Stroescu-Stânisoară, a cărei viată si activitate si-a dedicat-o pentru poporul român, căruia i-a apartinut cu trup si suflet.
Născut la 14 noiembrie 1925 la Târgul Jiu, a urmat cursurile liceale la Craiova ( Liceul Carol I) si în 1948, la 23 de ani, a absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti.
Încă din anii de studentie a devenit un simpatizant si un membru activ al Partidului National Tărănesc, fapt pentru care a fost obligat ani de zile, după instaurarea comunistilor la conducere tării si a vânătorii împotriva membrilor diverse partide istorice să trăiască ca un fugar, schimbându-si zeci de adrese pentru a i se pierde urma si impunîndu-si ca viată pe aceea a unui om cu domiciliu fortat, cu un număr deosebit de restrâns de persoane care îl vizitau si îl aprovizionau cu hrana necesară si cu diverse stiri din tară si de peste hotare.
De abea în 1964, când guvernul comunist a acordat amnistia detinutilor politici, după circa 10 ani, de asa zisă singurătate, a iesit din casă si s-a predat de bună voie Procuraturii Militare din Bucuresti, cerându-si drepturile legale ale oricărui cetătean al României.

Luni de zile de hîrtuială, sute si chiar mii de întrebări, sute de note predate organelor de anchetă, s-au soldat cu decizia de trimitere obligatorie în alt domiciliu fortat într-un oras de provincie. După doi ani, în 1966 se întoarce în Bucuresti si după alti trei ani, în 1969, reusesete să emigreze în Germania occidentală prin intermediul dovezilor din care rezulta că sotiai sa era de origine germană si încă mai avea rude acolo.,
Angajarea să la postul de radio Europa Liberă din Germania a fost pentru el o adevărată eliberare a gândirii sale multivalente, plină de optimismul omului care putea anticipa cu bătaie pe termen lung, evenimentele care se vor împlinii.

A fost una din vocile care au inspirat curajul participantilor la evenimentele din 1989, si speranta eliberării de comunism.
Afirmatia făcută de unul dintre cunoscutii lui apropiati, Radu Carp, mi se pare mai mult decât
cea mai adevărată impresie despre cel care a fost si va rămâne un remarcabil gânditor si observator al vietii poporului român:
” Nicolae Stroescu - Stănisoară a dorit să fie toată viata un om liber
si totodată să se supună singurelor constrângeri pe care le-a acceptat:
apartenenta la o natiune pe care a reprezentat-o cu mândrie în exil ...
Nicolae Stroescu - Stănisoară a fost un reper moral, într-o Românie
care are din ce în ce mai putine astfel de repere si din ce în ce mai
multă nevoie să le descopere”.
Dr. Alex Berca
SUA

P.S. Nicolae Stroescu - Stănisoară va fi înmormântat vineri, 11 iulie 2014, la Neuer
Südfriedhof (Altperlach), Hochäckerstr. 90, München.





Dr. Alex Berca    7/9/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian