Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Eminescu - 125 de ani de nemurire sub cupola Ateneului Român

Duminică, 15 iunie,a.c., am trăit momente înăltătoare în Aula Ateneului Român unde au avut loc manifestări de exceptie, consacrate comemorării a 125 de ani de la trecerea în nefiintă a poetului nostru national. . Grandoarea si încărcătura istorică a acestui monument de cultură au creat de la început o atmosferă emotionantă.
În cuvântul de deschidere a Adunării solemne , profesorul universitar doctor Victor Crăciun , Presedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, a adus un omagiu înflăcărat înaintasilor nostri si lui Mihai Eminescu, cel mai de seamă reprezentant al spiritualitătii românesti. Domnia Sa a fost sufletul si inima evenimentului, moderând cu implicare de specialitate si mai ales afectivă, cu patosul unui mare patriot, momentele derulate pe scena Ateneului.
Părintele consilier Florin Serbănescu a prezentat Binecuvântarea P.F. Părinte Patriarh Daniel si a creat un moment eminescian de neuitat Distinsii vorbitori - academicienii români din tară si de pretutindeni Eugen Simion, Aurel Pop, Mihai Cimpoi, Adam Puslovic, Vasile Tărâteanu si actorul Dan Puric, au evidentiat, fiecare cu personalitatea sa, locul primordial al poetului în poezia românească, rolul covârsitor în formarea limbii române moderne si a constiintei de neam , implicarea prin publicistică în viata politică si socială a timpului Prin toate acestea s-a marcat încă o dată actualitatea gândirii lui Eminescu, faptul că el este poetul nostru de ieri, de azi si de mâine.…….
Spectacolul omagial Închinare la Luceafăr de un înalt nivel artistic, în care s-au produs renumiti artisti români din tară si de pretutindeni. a readus sub cupola Ateneului frumusetea inegalabilă si vigoarea versului eminescian. Inepuizabilul Gheorghe Zamfir, cu naiul său fermecat ,si Nicolae Licaret, cu profunzimi grave de orgă, au transmis armonia desăvârsită a creatiei eminesciene, iar actorul Eusebiu Stefănescu împreună cu alti slujitori si slujitoare ai Thaliei si ai lui Euterpe au declamat câteva dintre cele mai îndrăgite poezii..eminesciene si au cântat live, îngemănând muzicalitatea versului cu trilurile melodioase ale ciocârliei si acordurile răscolitoare ale orgii.
În recitalul „Om - Geniu - Sfânt” maestrul Dorel Visan ne-a ajutat să redescoperim complexitatea mitului eminescian care reprezintă însăsi esenta spirituală a neamului românesc.
Manifestarea a căpătat substantă prin lansarea volumului Eminescu-Opere, editat de Fundatia Natională pentru Stiintă si Artă si a Albumului Eminescu - 125 ani de nemurire, de Victor Crăciun si Cristiana Crăciun.
S-a decernat medalia Eminescu- 125 de ani de nemurire unor .personalităti marcante ale vietii noastre literare si artistice din tară si de pretutindeni, care, prin activitatea lor, au contribuit la păstrarea spiritului eminescian.
În aceeasi zi au mai avut loc manifestări culturale, patriotice si depuneri de coroane de flori la mormântul poetului de la Cimitirul Belu, la statuia din fata Ateneului Român si s-au tinut slujbe comemorative la biserici din Bucuresti.
Reusita si amploarea acestor actiuni se datorează, mai ales, râvnei neobosite a vesnic tânărului Presedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Profesorul Victor Crăciun, si a celei mai apropiate si fidele colaboratoare a Domniei Sale, distinsa Doamnă Cristiana Crăciun, care îsi consacră viata evidentierii si perpetuării valorilor nationale. Ei au reusit să organizeze manifestări de exceptie, adunând laolată oameni iubitori de Eminescu.
Le multumim pentru că , prin tot ceea ce intreprind pentru nemurirea lui Eminescu, contribuie în mod activ la păstrarea spiritualitătii românesti si , din partea tuturor acelora care am avut privilegiul de a ne afla în această sfântă zi de sărbătoare natională în Aula Ateneului Român, atât pe scenă cât si în sală, le conferim, măcar si virtual, î n s e m n d e r e c u n o s t i n t ă, medalia “Eminescu – 125 de ani de nemurire.”






Mihai Maxim    6/20/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian