Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Nicolae Titulescu in Canada si SUA

(din discursul tinut în fata oficialilor americani)

„Da, în afara victoriei, în afara Cartei umanitare care va fi pacea viitoare, în afară de garantiile împotriva reluării posibile a războiului, ceea ce natiunile mici datorează mai ales Americii, se adaugă egalitatea în materie de drept într-o lume nouă si mijloacele materiale capabile să o impună.
România este cu adevărat îndreptătită să aprecieze darul care i se face. Să iesi victorioasă dintr-un război zdrobitor, după ce te-ai aflat atât de aproape de pragul catastrofei totale, ce usurare! Să te unesti cu Transilvania, leagănul rasei noastre, sperantă a unei primăveri a gloriei si întelepciunii, ce bucurie!

Să vezi alăturându-ni-se Basarabia, cadet al celor două Alsacii ale noastre, în acelasi timp cu sora mai mare, atunci când se credea că va trebui să mai asteptăm, înainte ca ea să-si reia locul în cămin, ce vis! Dar să stii că de acum înainte niciun dusman nu va putea să ameninte o tară izolată, să simtim, noi, parii ale istoriei, bătuti de vânturi, victime prea usoare ale unor vecini prea puternici, având parte, timp de secole, de lovituri si nedreptăti, dar mândri totusi și plini de încredere, să simțim că nicio persoană nu ne va mai putea atinge în viitor, fără ca lumea întreagă să se pună în miscare, fără ca drapelul sacru al Americii să se amestece cu culorile noastre nationale, aceasta, domnilor, depăseste toate visurile noastre, aceasta sfidează exprimarea, aceasta semnifică, pur si simplu, să dai muritorilor o trăire dumnezeiască!

Pentru a ne fi făcut să întrevedem cerul albastru deasupra negurii compacte a bătăliilor si pentru a ne fi dat securitate în fericire, pentru a ne fi dat certitudinea de a putea, în fine, realiza misiunea istorică care clocoteste în venele noastre, vă asigurăm că de acum înainte în marea noastră patrie nu va iesi din buzele noastre strigătul Trăiască România fără ca buzele noastre să nu dorească să adauge mecanic cuvintele Trăiască America!“.

A consemnat Lucian Bureriu    6/16/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian