Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


O descoperire românească surpriză în California, la Palm Springs .

Arhitectul român Haralamb H. Georgescu (1908-1977)

Palm Springs, un mic orăsel oază în desertul Californiei de Sud cunoscut pentru canadienii si cei bogati din “Mid-West America” numiti “pasări de zăpadă”, ce vin să-si petreacă lunile de iarnă acolo, este considerat a 10-a destinatie turistică în Statele Unite. Totodată Palm Springs este si locul unde multi arhitecti cunoscuti la nivel national american (ca de exempu Richard Neutra), au construit vile si clădiri comerciale în stilul specific arhitecturii de desert. O vilă a fost construită pentru Frank Sinatra, o alta pentru Bob Hope, una pentru luna de miere a lui Elvis Presley cu Priscilla. Multe personalităti din lumea “Entertainment-ului” au ales Palm Springs-ul ca loc de vacantă: Merv Griffin, Bing Crosby, Liberace, Sammy Davis Jr., Dean Martin, Barbara Streisand.

Pe 10 Mai am fost invitată, ca membră a Comitetului de Arhitectură Modernă din Palm Springs la o serată/bufet organizat de Palm Spring Preservation Foundation, la Thunderbird Country Club. Petrecerea anuală s-a tinut în casa construită de William Cody, unul din arhitectii curentului “desert modernism”. Am venit împreună cu doi oaspeti din Europa pe care arhiectura tipică i-a impresionat prin deschiderea casei cu geamuri mari spre piscină si terenul de golf, vederea panoramică spre muntii portocalii, muzica live Country, oamenii împrastiati în splendida grădină. Oaspetii mei au excalamat “E ca in filmele americane!” În atmosfera asta de Hollywood si în mijlocul desertului Mojave, era si o prezentă românească pe care urma s-o descoperim la sfârsitul seratei.

Seara a fost plăcută, s-a vorbit despre arhitectură modernistă si despre magazinele de mobilă din zona Uptown Palm Springs. La plecare fiecăruia din participanti li s-a dat un cadou: o pungă mare legată cu o bandană de diferite culori, continând numărul recent al revistei Palm Springs Life. Printre pliante semnificative pentru misiunea fundatiei era “ascunsă” si surpriza românească, o cutie plată de chibrituri cu imaginea reclamă a încăperii “Starlite Room” a barului Chi-Chi remodelat în 1961 de arhitectul român Haralamb (Harlan-Bubi) Georgescu (Arhitect A.I.A). Cu decoratie în stil polinezian, cu chioscuri cu acoperis de stuf, si dansatoare tinere si atragatorare acest bar a devenit un loc “la modă” pentru cei cu bani. Barul a fost demolat pentru constructii ulterioare. În timpurile lui de glorie pe scena lui au cântat muzicieni celebri ca Louis Armstrong, Duke Ellington, Nat King Cole, Ella Fitzgerald.

Din fericire se poate admira la No. 666 Nord Palm Canyon Drive, strada principală a “down town-ului”, cladirea Laine construită in 1961 de arhitectii Lapham/Georgesu care încântă privirea prin proportia ei echilibrată. Este un exemplu foarte frumos, tipic pentru Bubi Georgescu care era un mare sensibil al proportiilor. El a reusit să creeze o arhitecură perfect adecvată stilului modernist al epocii în care a trăit.

În cadrul “Săptămânii Modernismului 2014”, această clădire a fost inclusă printre cele 14
obiective arhiitecturale de pe Palm Canyon Dr. într-un tur cu clădiri moderniste ilumintate special. Numele arhitectului român apărea în acest traseu alături de acela al altor “arhitecti de desert” cunoscuti ca Alfred Frey, Bill Krisel, William Cody, E. Stewart Wiliams, Lloyd Wright, si Donald Wexler. Sântem mândri ca nu numai tatăl, Bubi Georgescu înnobileaza orasul Palm Springs, dar si fiul său, Chris Georgesco, cunoscut sculptor Californian, din Desert Hot Springs a cărui sculptură neagră de otel numită Balzac cu geometrie cu romburi, amintind de Brancusi, se înaltă elegant, in centrul Palm Springs-ului la intersectia lui Palm Canyon Dr. cu Andreas Rd.

Cu ocazia “Săptămânii Modernismului 2011” Muzeul din Palm Springs, un muzeu de artă cu multe activităti culturale interesante, a organizat un tur cu autobuzul la Resedinta Pasinetti, din Beverly Hills în zona Los Angeles-ului. Considerată o bijuterie de arhitectură de mijloc de secol XX, în stil modernist, această vilă spatioasă si elegantă a fost construită de Georgescu în 1958 pentru prietenul lui, Pier Maria Pasinetti, scriitor si professor la UCLA. Casa a fost publicată în numarul din Ianuarie 1959 al revistei “Arts & Architecture” cu fotografii de cunoscutul fotograf Robert Cleveland. Casa cu proportii foarte plăcute si spatiu ce se deschide armonios spre gradină e reprezentativă pentru vilele făcute de Bubi Georgescu. Istoricul de arhitectură Alan Hess scria în revista Palm Springs Weekend “Nu toti arhitectii veniti din alte părti ale lumii au reusit să înteleagă imediat California asa cum a făcut-o Georgescu care se remarcă prin capacitatea de a integra spatiul interior cu cel exterior.” Casa Pasinetti este una din lucrările cele mai reusite ale lui Georgescu în California. Impresionat de valoarea arhitecturală a Resedintei Pasinetti arhitectul Tim Braseth a refăcut-o în stilul orginal în 2007. Braseth l-a invitat pe legendarul fotograf Julius Shulman (cunoscut fotograf al clădirilor făcute de arhitecti celebri) să capteze pe peliculă fatada restaurată.

În 2007 Muzeul J. Paul Getty si UCLA, din Los Angeles au achizitionat o importantă colectie a desenelor si creatiilor arhitecturale ale lui Bubi Georgescu, restul arhivei fiind păstrat la “Institutul de Arhitectură Ion Mincu” din Bucuresti, România. În 2008, cu ocazia centenarului nasterii lui, arhitectul Bubi Georgescu a fost sărbătorit la “Ion Mincu” cu o expozitie retrospectivă a lucrărilor lui si un simpozion de arhitectură. Un frumos catalog al lucrărilor s-a publicat cu această ocazie.

Arhitect de vază în România lui natală, Georgescu a fost architectul regelui Mihai.
În România Georgscu a lucrat cu cunoscutul architect Horia Creangă si a construit numeroase clădiri în Bucuresti si în tara, dintre care Hotelul Aro de la Brasov, a cărui interioare în stil de mijloc de secol 20 sunt inca foarte moderne.
O altă lucrare mentinută este Restaurantul Pescărus pe Malul Lacului Herăstrău, Bucuresti. Îmi aduc aminte copil fiind de sala frumoasă a restaurantului si terasa cu vedere magică spre lac. Nu realizam atunci că mă aflu într-o clădire istorică de mare importantă arhitecturală.

În Septembrie 1947 Georgescu părăseste România, căzută sub dominatie sovietică, ajungând în Octombrie acelas an în Statele Unite. Patru luni mai târziu este angajat ca profesor asociat la Scoala de Arhitectură a Universitătii Nebraska, Lincoln unde predă cursuri de Bazele Designului, Design Avansat si Artă Civică. În 1951 se mută cu tânăra lui familie în Los Angeles, California. La Los Angeles lucrează în diverse locuri: biroul de Interior Design a lui Paul Laszlo si apoi la firmele de arhitectură McAllister & Wagner Architects (1953-1954) si Kenneth Lind (1954-1957). În 1957 Georgescu îsi deschide propriul birou de arhitectură în parteneriat cu James Larson, ca apoi să devină pe cont propriu în 1959 cu biroul în Clădirea GateWest din Century City.

Proiectele lui Bubi Georgescu în Statele Unite includ biserici, clădiri de apartamente, vile private, un hotel pentru bătrâni, în diverse localităti: Cleveland, Ohio; Southfield, Michigan; si Westwood, Beverly Hills, Brentwood si Reseda, în zona Los Angeles-ului. În desert, unde a fost asociatul designer-ului Howard Lapham din Palm Springs între 1959-1963, Georgescu a construit diverse vile private de scară mare, restaurante, blocuri de locuinte, clădiri comerciale si un club de golf.

L-am întâlnit personal pe Bubi Gergescu in anii 70, un domn distins. M-a impresionat eleganta si elocventa lui deosebită si puternica lui personalite care se contura in ciuda vorbei lui blânde. Apoi am auzit povestea tragică: Arhitecul Bubi Georgescu obtinuse niste lucrări în Australia si se întorsese pentru câteva zile la Los Angeles. În fata atelierului fiului lui, în cartierul boem Venice de la malul Oceanul Pacific, intr-o noapte, a fost împuscat pentru a i se fura portofelul de un ucigas care nu a fost nici macar găsit.

Alan Hess a scris despre Bubi Georgescu că este unul din arhitectii talentati “de mijloc de secol XX” din LA … numele lui adăugindu-se altor arhitecti cunoscuti, ca Richard Neutra. Descoperind clădirile lui Georgescu ne dăm seama că ele reprezintă o interpretare impresionantă si orginală a modernism-ului.Bibliografie:
• http://en.wikipedia.org/wiki/Haralamb_H._Georgescu
Pagina lui Haralamb H. (Haralan) Gerogescu pe Wikipedia
• www.modernismweek.com/wp-content/uploads/2014/01/Map-Nightly-Illuminated-Modern.pdf
Planul traseului cladirilor comerciale moderniste de pe Palm Canyon Dr., Palm Springs, iluminate in timpul Modernism Week 2011, unde apare si cladirea Laine a lui Georgescu
• http://www.uauim.ro/evenimente/haralamb_georgescu/
Expozitie si Simpozion "Haralamb H. (Bubi) Georgescu - Un arhitect român în Statele Unite" (2008)
• http://www.palmspringslife.com/Palm-Springs-Life/February-2005/Remembering-The-Chi-Chi/
Barul Chi-Chi (demolat)
• http://la.curbed.com/archives/2011/07/1969_brentwood_house_designed_by_harlan_georgescu.php#georgescu-17
Casa Pasinetti, Beverly Hills, CA (renovată)
• http://www.latimes.com/style/la-hm-pasinetti17-2009jan17-story.html#page=1
Casa Pasinetti
• www.georgescoart.com/cgs6/sl.htm
Lucrari ale arhitectului Haralan H. Georgescu in arhitvele Paul J. Getty
Sky Lots " A Proposal for Los Angeles 1966
• www.palmspringsfineartfair.com/sculptor-christopher-georgesco/
Sculptorul Christopher Georgescu si Evenimentul Palm Springs Art Fair 2013
• www.GeorgescoArt.com
Pginia de web a sculptorului Christopher Georgesco
• www.psmodcom.org
Pagina Web a Palm Springs Modern Committee – Preservation Foundation


Dr. Ileana Costea
Profesor, California State University, Northridge
24 Mai 2014

© Autoarea retine drepturile de copyright pentru acest material.

Dr. Ileana Costea    5/26/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian