Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sfintii Imparati Constantin si Elena

Marele intre imparati, fericitul si pururea pomenitul Constantin, a fost fiul lui Constantiu Clor si al cinstitei Elena.

Si s-a intamplat ca Maxentiu, imparatul Romei sa porneasca razboi contra lui Constantin.
Si istoriseste episcopul Eusebiu ca, plecand in intampinarea dusmanului sau, imparatul Constantin se ruga, cerand ajutor de la Dumnezeu, stiind ca oastea lui este mai slaba decat oastea lui Maxentiu.

Ca raspuns la rugaciunea lui, Constantin a vazut ziua in amiaza mare, stralucind pe cer o cruce luminoasa, pe care scria: "Prin acest semn vei invinge".
Iar in noaptea ce a urmat, tot el a vazut in vis pe Insusi Domnul Iisus Hristos apropiindu-se de el si indemnandu-l sa-si faca steag ostasesc cu semnul Sfintei Cruci pe el.

Deci, cu chipul cinstitei Cruci pe steaguri, a mers la Roma si a biruit pe Maxentiu. Incredintat ca prin biruinta lui a fost ajutat de Dumnezeul crestinilor, fericitul Constantin a dat in anul 313, ca imparat al Romei, o hotarare prin care a oprit prigonirea crestinilor si a dat libertate credintei in imparatia romanilor.
Actul acesta mare se numeste "Decretul din Milan". Mai tarziu, fericitul Constantin si-a mutat capitala imparatiei de la Roma, la Bizant.
Deci a zidit din nou aceasta cetate si impodobind-o cu tot felul de palate, ca pe o adevarata noua Roma crestina, a numit-o Constantinopol, dupa numele sau.

Ca imparat al crestinilor, Constantin a aratat multa ravna si pentru unitatea credintei crestine.
Si aceasta s-a vazut pe vremea ereziei lui Arie, cea mai mare ratacire din viata Bisericii lui Hristos. Intelegand ca numai prin unitatea credintei, Biserica era un mare sprijin pentru unitatea imparatiei, marele Constantin a hotarat tinerea Sinodului de la Niceea, la care el insusi a fost de fata
. Aici, episcopii din toata lumea crestina au osandit ratacirea lui Arie si au marturisit dreapta credinta, alcatuind cea mai mare parte din Crez, pe care il rostim si noi la orice Sfanta Liturghie. Si a fost ajutat Sfantul Constantin si de evlavia si ravna mamei sale, pe care a trimis-o la Ierusalim, pentru descoperirea locurilor sfinte din Evanghelii.

Si descoperind locul Golgotei, al Sfantului Mormant si lemnul Sfintei Cruci, imparateasa a zidit biserica Sfantului Mormant (Anastasis), biserica din Betleem, pe cea din Nazaret si alte sfinte locasuri.

Multe alte fapte de folos credintei lui Hristos au savarsit marele Constantin si maica sa Elena, pentru care s-au invrednicit a fi numiti "Sfintii Imparati, cei intocmai cu Apostolii".
Si a murit Sfantul Constantin, dupa ce s-a botezat, la anul 337, cu zece ani in urma mamei sale, Sfanta Elena.

“LA MULTI ANI !” celor ce poarta numele acestor Sfinti.

Preot Ionel Cudritescu    5/21/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian