Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


România de dincolo de vorbe : Creativitatea este propriul tău bun !

Nu de putine ori am privit cu mai multă sau mai putină invidie creatiile literare, inventiile tehnice ori ideile revolutionare din cele mai diverse domenii, imaginându-ne, oarecum vinovati ori chiar invidiosi, cum ar fi fost ca ideile respective să fi încoltit în propria noastră minte. Omul este cel mai creativ animal de pe Pământ, iar evolutia sa este strâns legată de transpunerea în practică sau pe hârtie a rezultatelor acestei calităti unice. Istoric vorbind, fiinta umană a simtit nevoia dintotdeauna să-si îmbunătătească viata sau să o coloreze în vorbe ori grafică. Au curs râuri de sudoare, s-au adunat nenumărate nopti nedormite si, încet-încet, Umanitatea si-a creat un patrimoniu tehnic, cultural si artistic urias.

Toate bune si frumoase până când, semeni de-ai nostri si-au dat seama că pot beneficia de acest patrimoniu nu pentru îmbogătirea lui ci pentru îmbogătirea lor. Asa au apărut falsificatorii , hotii de idei, aceia care au smuls mărul din pom si, în loc să-i planteze semintele pentru o nouă recoltă, l-au făcut marmeladă pe propria felie de pâine.
Reactionând fenomenului, statele, organizatiile non-profit, grupuri mari de intelectuali si inventatori din toata lumea, au simtit nevoia de a-si proteja propria creativitate si rezultatele ei, prin legi menite să pună la adăpost împotriva contrafacerii si multiplicării ilegale creatiile lor.
Încet-încet, în timp, a apărut ca notiune universal acceptata si pe cât posibil protejată, Proprietate intelectuală.

Ziua Mondială a Proprietătii Intelectuale este celebrată si în România din anul 2001. Data de 26 aprilie a fost aleasă pentru că, în anul 1970, in această zi a intrat în vigoare Conventia Internatională asupra Proprietătii Intelectuale (W.I.P.O.). Agentia nou creata de către O.N.U. are în mod curent 183 de state membre, administrează 23 de tratate internationale, având sediul mondial la Geneva, Elvetia. La fel ca majoritatea formelor multi-guvernamentale, W.I.P.O. este o organizatie formata din persoane numite pe perioade determinate.

Anul acesta in România, în cadrul seriei de manifestări ocazionate de celebrarea Zilei Mondiale a Proprietătii Intelectuale, a fost lansată Campania Natională „Nu Contrafacerii! Nu Pirateriei!”.
La ceremonie au fost invitati să dea o mână de ajutor, reprezentanti ai Curtii de Apel Bucuresti, Parchetului General, ai Guvernului României, Prefecturii Municipiului Bucuresti, Primăriei Generale a Capitalei. Nu puteau lipsi nici reprezentantii institutiilor si organizatiilor aflate în parteneriat cu A.N.P.C.P.P.S. - Info Cons: Inspectoratul General al Politiei Române, Jandarmeria Româna, Directia Generala a Vămilor, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.),Oficiul de Stat pentru Inventii si Mărci (O.S.I.M.), Patronatul Serviciilor de Securitate, oficiali din Republica Moldova, Italia, Olanda.

Toti au subliniat amploarea infractiunilor asupra Proprietătii intelectuale prin contrafacere si piraterie. Cifrele absolute sunt greu de estimat în contextul în care, în România, ca si în alte tări „cu traditie” în contrafacere si piraterie (China, India, tările din zona Asiei de Sud-Est), se falsifică aproape orice si se fură fără scrupule din mai toate domeniile creatiei intelectuale.
Vrem să ne păstrăm si să valorificăm legal partimoniul de creativitate si inteligentă extrem de ridicat din România protejând totodată munca autorilor. Din păcate, între buna intentie si realitatea îngrijorătoare s-a căscat o prăpastie uriasă în care trebuie să aruncăm cât mai curând, distruse iremediabil, produsele falsificate ce sunt acum valorificate, la preturi derizorii în piete, la gurile de metrou, în târguri, în trenuri si tramvaie ori, pur si simplu la colt de stradă.

Atunci când multimea de obiecte contrafăcute va dispărea sau va scădea semnificativ, atunci când ochelarii de soare, îmbrăcămintea si încăltămintea, produsele din tutun, aparatura electronică si electrică, telefoanele mobile, programele de calculator, unele alimente si multe, multe altele vor fi cu adevărat originale, creatorilor si producatorilor de mărci autentice li se va face dreptate. Pâna atunci să nu uităm însă că valoarea totală a marfurilor contrafăcute confiscate pe teritoriul Uniunii Europene doar în anul 2012 a fost de aproape 800 de milioane de EURO si că ea reprezintă o simplă picătură într-un imens ocean.

Să mai adăugăm că, multe dintre retelele de contrafacere sunt internationale, inclusiv transcontinentale si că, nu de putine ori, la vămile românesti ajung containere pline cu mărfuri ce etalează cu mândrie pe etichete denumiri aiuristice asemănătoare ca grafică Brand-urilor originale: „ABIBAS” în loc de „ADIDAS”, „LACONTE” în loc de „LACOSTE”, „BOS” în loc de „BOSCH”. Anual, numai in România sunt distruse sute de tone de produse contrafăcute confiscate dar, se pare, sechelele vremurilor în care „tenisii de Dragasani”, salamul cu soia ori confectiile „din nailon” erau la mare cinste în lipsă de altceva, sunt greu de uitat, iar românul de rând, cu venituri precare, cumpără contrafaceri pentru că sunt mult mai ieftine, deci accesibile, crezând că astfel a devenit cu adevărat „occidental”.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din România – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ) este, cu sigurantă vârful de lance în protectia proprietatii intelectuale in tara noastră si pentru acest lucru trebuie să se bucure de tot sprijinul. Altfel, am muncit si creat gratis, doar pentru piratii din domeniul falsificărilor, iar aceasta este deja o formă de sclavie modernă.

P.S. – Pentru că eu cred cu tărie în respectarea si protejarea proprietatii intelectuale si în eradicarea contrafacerior de orice fel, doresc să multumesc tuturor celor care, cu buna stiintă sau nu, mi-au furnizat informatii pentru acest articol, înlesnind redactarea lui.
Toata stima pentru munca lor!


pentru Observatorul,
Marian TUDOR

















Marian Tudor    5/1/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian