Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Concert regal la Radio – Simfonia a IX-a de Beethoven

Chiar si în destinul capodoperelor există exceptii. Pentru Simfonia a IX-a în re minor, op.125 această consideratie este valabilă din toate punctele de vedere. Din perspectivă istorică, după prima sa interpretare, la Viena, în 7 mai 1824, Simfonia a IX-a a devenit prototipul marelui spectacol vocal-simfonic cu mesaj.

După cum spune Romain Rolland – „Popoarele i-au atribuit Simfoniei a IX-a un loc deosebit între toate celelalte opere muzicale…” Această definire traversează veacurile, fără ca semnificatia ei să-si fi modificat importanta, până în zilele noastre.
Mai mult, ideea inspiratoare – celebra Odă a bucuriei de Friedrich Schiller – a dăinuit în gândurile compozitorului încă din anii tineretii, unii biografi consemnând intentia sa de a scrie muzică pentru acest text chiar din l793.
Exceptia vizează însăsi ideea emblematică a lucrării – celebra temă a Finalului – care este prefigurată de elemente motivice ale unor creatii instrumentale timpurii si îsi manifestă apoi prezenta în mai multe scrieri, sub formă de schite sau variante vocal simfonice, simbolizând actualmente existenta Europei moderne.

O ocazie deosebită cum este un concert regal nu putea fi asociată decât unui repertoriu cu totul special: Simfonia a IX-a, marea capodoperă beethoveniană, una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor, va fi interpretată de ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO,CORUL ACADEMIC RADIO, vineri, 9 mai, la Sala de concerte “Mihail Jora” a Societătii române de Radiodifuziune. Evenimentul va avea loc în ajunul datei de 10 mai - sărbătoare a regalitătii în România.

Concertul, dirijat de Tiberiu Soare, maestru de cor Dan Mihai Goia, se va desfăsura cu participarea specială a patru importanti solisti lirici: Iulia Isaev, Sidonia Nica soliste ale Operei Nationale Bucuresti, Marius Vlad Budoiu prim solist si director al operei Nationale Cluj si basul Octavian Dumitru, solist al Operei Nationale Iasi.


Pentru Observatorul
Grigore Constantinescu
Prof. Grigore Constantinescu    5/1/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian