Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Un permanent memorial

Exista o zi internationala a Holocaustului si exista zile ale Holocaustului (legate calendaristic de o tara sau alta) in care natiunile cu constiinta isi pleaca privirile in memoria milioanelor de victime nevinovate pierite in lagarele de concentrare, in ghetouri, in camerele de gazare, in fata plutoanelor de executie.

Ororile nazistilor si ale aliatilor lor din timpul celui de al doilea razboi mondial, atrocitatile de neinchipuit infaptuite de pretinsul "om civilizat", planificarea asa zisei solutii finale in scopul rezolvarii problemei evreiesti prin uciderea unui popor intreg poarta citeva nume de trista amintire: Auschwitz, Bergen-Belsen, Dachau, Treblinka, Maidanek, Terezenstadt, Buckenwald, Transnistria s.a. Pentru cei care au supravietuit acestei perioade negre si rusinoase a istoriei, memoria Holocaustului nu trebuie reinprospatata. Holocaustul si-a pus pecetea pe intreaga lor exstenta, marcindu-le inexorabil viata.

Artisti, compozitori, scriitori si poeti, pictori si sculptori - impresionati de cumplitele evenimente, au incercat in operele lor sa le imortalizeze, ca un memento mori contemporan care trebuie sa aminteasca omenirii porunca vie de a nu permite ca asemenea grozavii sa se mai repete vreodata. Au fost si pictorii care au murit in holocaust sau ca urmare a suferintelor din aceasta perioada ca Felix Nussbaum, Max Jacob, Haim Sutin, David Brainin, Jankel Adler, Samuel de Masquita, Max van Dam, Aurel Marculescu s.a. Din generatiile de supravietuitori care au urmat putem sa-i numim pe Samuel Back, Avigdor Aricka, Yoshua Grossbard, Jules Perahim, Ivan Schwebel si multi, multi altii a caror creatie este adesea marcata de aceasta nefericita perioada.

In lucrarile artistilor actuali tema genocidului capata o dimensiune tragica si filozofica sau psihologica si emotiva.
Pictorii se autoidentifica cu victimele, cautind uneori refugiu in rugaciune si dumnezeire, alteori dimpotriva, neacceptind ideia ca suprema entitate a putut permite sa se intimple o tragedie de asemenea proportii.
Dr Dorel Schor    4/29/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian