Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Valori ale artei vocale romanesti ( VI )

Inainte de a continua a-i numi pe alti artisti romani, trebuie sa marturisesc marea mea surpriza si mai ales bucurie, cand ,cercetand unele documente informative, am aflat ca la orchestra simfonica din Philadelphia unul dintre cei trei dirijori permanenti este un roman :Cristian Macelaru.Pe acest dirijor il pot cunoaste romanii din Toronto pentru ca va dirija orchestra simfonica locala in concertele din 3 si 6 dec.a.c.in program lucrari de Ceaicowsky. Bucurie,nu ? Orice roman se bucura cand aude de orchestra din Philadelphia pentru ca George Enescu i-a fost multi ani dirijor, incepand din 1920 ,invitat fiind de catre Leopold Stokovsky dirijorul si directorul de-atunci al acestei formatii. Deci, sa-l asteptam cu drag pe dirijorul Cristian Macelaru, mandri pentru ca un roman intra in atentia lumii.
Reluam prezentarea marilor artisti incepand cu marele tenor Ion Dacian caruia ii datoram infiintarea teatrului de opereta. Ion Dacian si-a inceput cariera la Cluj in 1934 dupa terminarea studiilor.Aparitiile sale pe scena s-au bucurat de un asa mare suces incat a primit in scurt timp nu numai invitatia de a apare pe scenele bucurestene dar si contract la teatrul lui Nicolae Vladoianu.In vremea aceea exista teatrul Alhambra unde se cantau operete.Dupa Vladoianu Ion Dacian a condus teatrul respective.Lui I se datoreaza infiintarea adevaratului teatru de opereta din Bucuresti pe care l-a facut cunoscut in toata Europa. De la inceput s-a ocupat de formarea unui colectiv de interpreti,dirijori,compozitori de nivel inalt ,dar si un repertoriu bine ales asa incat publicul a fost in permanenta atras si incantat.Incepand din 1990 ,la cativa ani dupa moartea sa [in 1981] teatrul de operetta a capatat numele “Ion Dacian”. In 2011 Ion Dacian a fost sarbatorit cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea sa.Singura sa urmasa este Elena Dacian, fosta balerina la opera de Stat.
Avem doi tenori renumiti,nascuti la Cluj, verii primari, Ion Buzea si Ion Piso, care acum traiesc in strainatate. Ion Buzea,nascut in 1934 si-a inceput studiile la geologie si apoi canto pentru care a luat lectii cu prof.Lya Pop,la Cluj bineinteles. A continuat la Bucuresti cu Petre Stefanescu –Goanga si apoi la Roma cu Luigi Ricci. Primele spectacole le-a sustinut la Cluj si Bucuresti. Intr-un turneu la Viena, a sustinut spectacole pe scena operei care i-au adus aprecieri la nivel inalt,si un contract pentru 10 ani. Acest succes l-a determinat sa ramana in strainatate. Criticul german Martin Vogel sustinea in articolele sale ca :” Ion Buzea a devenit un idol al publicului vienez” Tenorul roman a avut o cariera stralucitoare bucurandu-se de invitatii de a canta pe marile scene ale lumii.Datorita succesului obtinut in : Aida,Bal mascat si Forta Destinului de Verdi,Mme Butterfly si Fata din Vest de Puccini si altele a fost cunoscut in Franta,Italia,Germania,Anglia,Austria,si alte tari europene dar si in cele americane. Incepand din 1964 cand a obtinut Premiul I la concursul”G.Enescu” Ion Buzea a priumit multe distinctii romanesti si streine.El este “cetatean de onoare” al orasului Cluj dar, traieste in Elvetia unde tine cursuri de interpretare.
Varul lui Ion Buzea este, tenorul Ion Piso ,nascut si el tot la Cluj in 1928. Despre el s-a scris adesea ca este..”mare si acasa si in exil”.. Dupa studiile implinite la Cluj ,tot aici si-a inceput cariera continuand-o pentru scurt timp si la Bucuresti.Cariera sa s-a desfasurat la fel de mult ca a varului sau Ion Buzea pe scenele streine.In tari europene si americane. S-a afirmat adesea ca reprezinta “ o perfectiune a sunetului vocii “ ca este “un tenor italienizat”. Tenorul Ion Piso este un mare admirator al compozitorului George Enescu,el fiind unul dintre cei mai apreciati interpreti ai liedurilor scrise pe versurile lui Clement Marot,lucrari care fac parte din repertoriul sau prezentat pe toate scenele.In ultimii ani Ion Piso vine foarte des in orasul sau natal unde se intalneste cu publicul admirator in salile de concert.
Este randul baritonului David Ohanesian care a fost alaturi de Herlea pe podiumul celebritatilor.S-a nascut in 1927 si si-a facut studiile la Conservatorul din Bucuresti la clasa profesorului Costescu Duca.Si-a inceput cariera pe scena operei din Cluj care i-a oferit mai tarziu titlul de “Dr.Honoris Causa” A fost solist al Operei bucurestene insa intre anii 1968 – 1977 a fost si solist al Operei din Hamburg – Germania. A cantat pe cele mai mari scene de opera din lume alaturi de:Luciano Pavarotti,Monserat Caballe,Placido Domingo,Leontine Price si Birgit Nilson dar si alaturi de romanii :Valentin Teodorian,Nicolae Secareanu,Arta Florescu,Elena Cernei,Magda Ianculescu si multi altii. Cand un cunoscator al muzicii spune Ohanesian il asociaza cu Oedip el fiind neintrecutul interpret al ilustrului personaj. Mereu s-a spus :”Fara Ohanesian n-ar fi existat opera Oedip pe scena” Pentru mareata realizare dar si pentru multe altele va ramane in istorie.
Cateva cuvinte despre tenorul Valentin Teodorian unul dintre rafinatii interpreti ai genului operei.S-a nascut in 1928 la Bucuresti intr-o familie de muzicieni.Tatal sau Constantin Teodorian,tot interpret de opera a fost membru fondator al Operei Romane iar mama sa a facut parte din formatia corala “Carmen”. Valentin Teodorian a avut un repertoriu foarte bogat cu roluri de opera dar si lieduri. El a fost cunoscut in in alte tari prin colaborarile sale la operele din :Paris,Viena,Praga,Moscova si altele unde a cantat de multe ori alaturi de sotia sa Magda Ianculescu. Valentin Teodorian a fost si creator de lucrari musicale,compositor mai ales de lieduri.
In mod sigur nu vor fi uitati nici Serban Tassian,Octav Enigarescu,Edgar Istrati George Folescu si multi altii ,precum nu vor fi uitate nici marile interprete precum:Florica Cristoforeanu,Virginia Zeani,Magda Ianculescu, mentionand doar cateva nume,de toti urmand a ne ocupa in aricolele viitoare.


Toronto / ON
Florica Gheorghescu    4/23/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian