Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Atitudini : Alegeri anticipate in Ontario ?

Apele politice în Ontario sunt agitate. Bugetul provincial urmează să fie supus votului parlamentar în curând, însă opozitia este deja în pozitie de atac. Sunt sanse ca votul negativ al bugetului să declaneseze alegeri anticipate. Votul bugetului ar putea fi însă ocazia nu si cauza alegerilor. Premiera Kathleen Wynne este tinta criticilor venite atât de la Conservatori (CP) cât si de la Noii Democrati (NDP). Chestiunea "centralelor nucleare" a explodat după alegerile anterioare, dar continuă să tină pagina întâi a ziarelor. Liberalii se fac responsabili de cheltuirea a 1 miliard dolari într-o investitie care a murit din ratiuni electorale în 2011.

Desi liberalii speraseră ca demisia lui Dalton McGuinty va sterge urmele acelui dezastru financiar, se pare că noi dovezi îi incriminează. Recent, premiera a fost acuzată că ar fi stiut de activitatatea lui David Livingston - computer specialist angajat de fostul premier să stearga toate emailurile si orice formă de comunicare cu privire la centralele nucleare din corespondenta electronică a guvernului. Wynne se separă categoric de fostul angajat a lui Dalton McGuinty, dar opozitia nu pare convinsă de nevinovătia ei. Un lucru e cert: Katheen Wynne era membră în echipa lui McGuinty deci implicit este responsabilă de greselile acelei echipe. Sunt semne deci că opozitia ar prefera alegeri, însă atât conservatorii cât si noii democrati sunt în expectativă. Sondajele recente, se pare, o clasează totusi pe actuala premieră pe o pozitie favorabilă în caz de anticipate, înaintea liderilor din opozitie. Următoarea miscare a opozitiei va fi să lucreze la uzurparea liberalilor. La rândul ei, Kathleen Wynne a făcut câteva schimbări în propriul cabinet, miscare care pare să sugereze preparative electorale. Mai mult, ca să convingă că este fără pată în cazul centralelor, ea îl dă în judecată pe Hudack pentru infamie.

Partidul care va avea vocea decisivă în declansarea anticipatelor este PND (NDP). Andrea Horvath - vocală si pragmatică - asteaptă strategic votarea bugetului. Desi pozitia partidului ei este cea care va decide sau nu alegerile, Horvath nu va vota negativ decât în conditiile în care partidul ei are sanse să obtină o pozitie comfortabilă în parlament. Electoratul pe care ea îl asteaptă vine doar de la stânga spectrului politic, sau dintre nehotărâti. Prin erodarea actualului guvern, Horvath speră să aducă Noii Demoncrati la guvernare, lucru care s-a mai întâmplat doar o singură dată în istoria partidului. PND (NDP) a câstigat alegerile provinciale, tot ca urmare a unor alegeri anticipate, în 1990.

La rândul său, liderul conservator Tim Hudack - desi continuă criticile insitente la adresa liberalilor pe exact aceleasi teme - nu pare să fie pregatit de alegeri. Acuzat de forte din propriul partid de slăbiciune politică, Hudack nu reuseste să cucerească mai mult electorat, ceea ce este critic pentru conservatori. Dacă nu conving să revină la putere într-un moment în care liberalli sunt demonizati public pentru pagube imense aduse la bugetul public, atunci când? Conservatorii au încercat în ultima conventie provincială să revitalizeze partidul; voci în înterior au cerut atunci înlocuirea lui Hudack. Nemultumitii din partid consideră ca actulaul lider este complet lipsit de charisma politică si, de asemenea, că are o perceptie publică slabă. Partidul a rămas însă în acelasi proiect. Criticii de stânga a lui Hudack acuză faptul că liderul conservator nu se identifică cu cetăteanul de rând. Indiferent de elementele critice, cu sigurantă conservatorii vor pierde enorm la nivel politic dacă nu vor reveni la putere în viitoarele alegeri. Un nou esec va aduce o reformare drastică a partidului si conducerii lui.

Tema alegerilor este una nucleară. Rămâne de văzut dacă liberalii vor plăti pretul pe care îl datorează la bugetul public prin simpla sanctiune electorală. Electoratul va decide, fie în 2014, fie la alegerile la termen.









Luiza Mureseanu    4/21/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian