Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Bucuria Sarbatorilor

Mi-amintesc bucuria sarbatorii pascale ca o strafulgerare pornita din licarul firav al lumanarii care se-aprindea in inimile noastre.Eram ca atinsi de trasnet,ne simteam intineriti de-o forta miraculoasa...

Ideea renasterii spirituale m-a dus cu gandul la motivul folcloric romanesc al tineretii fara batranete preluat de Mircea Eliade intr-una din nuvelele sale si prezent,de asemenea in Autobiografia sa.

Imi propun aici intr-un comentariu sumar sa surprind o parte din licarul incandescent al scriitorului,care s-a dovedit a fi un model de destin exemplar al intelectualului din Romania dupa primul razboi mondial,puternic implicat in evenimentele curente si in cele istorice.

Eroul nuvelei Tinerete fara batranete trateaza cazul profesorului Dominic ,care,prin influenta trasnetului dintr-o zi de primavara,va reintineri fizic si moral.
Profesorul trecuse anterior printr-un dezechilibru mental puternic cauzat de pierderea memoriei, fapt care-l dusese la gandul sinuciderii.Data aleasa pentru planul sau sinistru nu a fost intamplatoare,ci noaptea Pastelui,cand o putere salvatoare ii va abate in final decizia printr-un eveniment neobisnuit: eroul va fi atins de trasnet.
Asistam la o dedublare a personalitatii eroului,care intinereste,redescoperindu-se pe sine.Dialogurile si monologurile ne dezvaluie un personaj nou ,cunascator de limbi diferite, cu alte experiente de viata.
In paginile urmatoare ale Autobiografiei lui Eliade vom intalni 'un Dominic' reinviat cu suflu proaspat de primavara,revitalizat. In noua postura,el cunoaste tehnicile meditative din istoria culturii indiene si a celei din Asia rasariteana,isi aminteste cu recunostinta de dacalii sai-Papini,care-l initiase in literatura italiana si Lacusteanu,profesorul de limbi orientale.
Dupa cum recunoaste in Autobiografie,Eliade a fost fascinat de fulgere.Exista in cartea sa un pasaj referitor la o furtuna din Delta Dunarii intr-o excursie cu un grup de tineri, cand barca este aruncata de valuri ,aproape fara sanse de supravietuire.Starea de disperare ajunsa la paroxism se risipeste odata cu fulgerul,care va restabili calmul; noi ,cititorii,martorii vizuali ai scenei ,reusim sa ne-nseninam sub destinderea catarhica a autorului.Lumina produsa de fulger in Autobiografie e pornita dintr-un licar si simbolic reprezinta 'mansarda',unde scriitorul isi incepuse activitatea literara.
Atins el insusi de fulger si miracolul creator,Eliade si-a propus sa defineasca identitatea tarii sale in lume in anii de dupa primul razboi mondial,asumandu-si responsabilitatea generatiei sale de a extinde orizonturile culturii romanesti.
Credinta in puterea nebanuita a cuvantului scris i-a mentinut faclia:
'Cartile sunt uneori mai vii decat oamenii,le poti incarca cu dinamita si...poti deveni mai puternic decat ai crezut ca esti.' (Autobiografie)

Eliade si-a asumat modul romanesc de a trai in lume,dar si acela al universurilor straine,indepartate si exotice.Autobiografia lui Eliade reprezinta si o bogata si savuroasa descriere a experientelor de viata traite de scriitor la Calcutta unde devenise adeptul filozofiei yogiste si al culturii indiene.Eliade ni se prezinta apoi ca cercetator al religiilor indo -europene,profesor la diferite universitati europene si la Universitatea din Chicago unde va scrie 'Istoria Religiilor'.Il intalnim apoi prezent in cadrul societatilor literare ale vremii ,la 'Criterion',colaborator la 'Cuvantul',sau in compania de elita intelectuala a lui Nae Ionescu, Constantin Noica,Serban Cioculescu,Dan Botta,Hasdeu,s.a.

Paginile cartii sunt strabatute de momente din viata personala a autorului din anii de liceu si facultate,reflectii si introspectii psihologice ale sinelui proiectate in viitor,popasuri geografice in lumea de odinioara in Muntii Piatra Craiului,Pietrele Arse,Sinaia,etc,toate constituind intr-un fel ,scantei fulgerate in constiinta ,aducatoare de repaos dupa nelinisti.
Motivul 'intoarcerii la mansarda' inceputurilor sale creatoare semnifica neostenitul dor de Acasa,un fel de 'axis mundi' de care ne ancoram existenta.

Am ales ca final al comentariului meu, un pasaj minunat din Autobiografie care mi-a rascolit mintea la acest inceput de aprilie:se refera la obiceiul profesorului Mazilu de a da studentilor sai o topica de compunere pentru acasa: 'Cum am simtit eu venirea primaverii'.
Ma alatur acestui gand scriitoricesc cu sfatul de a deschide Autobiografia lui Eliade,mai exact la pagina 47,ca un fel de excercitiu de reintinerire,de reintoarcere la anii de liceu,de reinviere in asteptarea Sarbatorii Pastelui.



Nova Scotia - Canada





Laura Mason    4/14/2014


Contact:






 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian