Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Noul program pentru refugiati

După un an de la implementarea noului program pentru cei care cer azil în Canada (refugiati), Chris Alexander, ministrul imigratiei, a raportat în luna ianuarie 2014 un succes deplin. Asa cum am mai amintit si cu alte ocazii, noul program referitor la refugiati a impus reguli draconice, generând două categorii de azilanti: cei care vin din tările desemnate ca producând istoriceste un număr mic de refugiati si cei din tările care, în general, sunt surse de refugiati.

In anul care a trecut, cererile de azil din tările desemnate au scăzut cu 86%. Dacă în 2011 cererile din Europa erau în jur de 6300, cu mult peste numărul cererilor din Africa si Asia, în prezent, numai cererile din Ungaria (tara cu cei mai multi aplicanti) au scăzut cu 97%, iar cele din USA cu 80%. In prezent, tările cu cele mai multe cereri de refugiati sunt: Afganistan, Congo, Egipt, Somalia si Siria.
Procesarea cererilor de azil se face foarte rapid: doar 30 - 45 de zile pentru cei care provin din tările desemnate si cel mult 216 zile pentru aplicantii din celelalte tări. Toti au dreptul la o audiere a faptelor, dar decizia se ia mult mai repede. Sub vechiul sistem, descrierea faptelor trebuia introdusă în decurs de 28 de zile; acum perioada s-a scurtat la 15 zile. De asemenea, perioada de asteptare pentru audierea faptelor putea dura în jur de doi ani. Acum perioada este mult mai scurtă, între 30 si 60 de zile de la introducerea cererii.

Procedura de apel s-a schimbat semnificativ, în sensul că nu toată lumea care este refuzată are drept de apel. Există anumite criterii care dau dreptul la apel. Cei care au acest drept trebuie să introducă cererea în decurs de 15 zile de la data refuzului cererii de azil, iar decizia la RAD (Refugee Appeal Division) se ia în cel mult 90 de zile, atunci când nu este nevoie de o audiere. IRB (Immigration and Refugee Board) nu mai are dreptul să redeschidă un caz hotărât la RAD, sau la Curtea Federală, cum era în cazul vechii proceduri de apel. Decizia luată la o curte superioară rămâne finală.
Cei cărora le este refuzată cererea de refugiati sunt îndepărtati din Canada în aproximativ 23 de zile, fată de 4,5 ani cât dura îndepărtarea sub vechea lege. In luna iunie 2012, în Toronto, s-a introdus un program pilot prin care persoanelor cărora li s-a refuzat cererea de azil li s-a oferit o sumă de bani, pentru a-i ajuta să plece voluntar din Canada. Circa 2.700 de persoane au fost ajutate să plece din Canada prin acest program.

In total, din luna decembrie 2012 până în prezent, aproximativ 10.000 de persoane refuzate au fost îndepărtate din Canada. In esentă, procesarea unei cereri de azil, de la data initierii ei si până la îndepărtarea din Canada, a persoanei căreia i s-a refuzat cererea durează doar patru luni.
Datorită faptului că Departamentul a primit mult mai putine cereri pentru statutul de refugiat, personalul s-a putut concentra pe rezolvarea cazurilor aflate în inventar, adică cca. 60.000 de cereri, începând cu luna martie 2010. Ca urmare, acest inventar a fost redus cu mai bine de două treimi.

Ca o consecintă a celor de mai sus, numărul azilantilor a scăzut dramatic. Departamentul de imigratie estimează că acest lucru a dus la economii în valoare de aproximativ 600 milioane de dolari, iar proiectia pe cinci ani indică o economie de 1,6 miliarde.

Schimbări esentiale au avut loc si în optiunile pe care o persoană refuzată le are, după obtinerea refuzului. Există o perioadă de un an de zile, timp în care cei refuzati nu mai au acces, decât în anumite conditii exceptionale, să facă o cerere pentru rezidentă permanentă pe baze umanitare (aceasta doar în cazuri unde bunăstarea copiilor este în joc sau viata persoanei datorită unei conditii medicale), sau să aibă drept la PRRA (pre-removal risk assessment). Aceste optiuni au fost folosite extensiv în trecut deoarece persoanele refuzate puteau să rămâne în Canada până epuizau toate căile legale.

In acelasi timp, s-au schimbat si regulile privind rezidentii permanenti cu cazier. Numai cei care au fost condamnati la închisoare pentru o perioadă mai mică de 6 luni au drept de apel. Cei cu condamnări mai lungi nu mai pot face apel si sunt îndepărtati din Canada.

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.commailto:mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu mihaela.boeriu@gmail.com    2/26/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian