Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Atitudini : Politic corect înseamnă adesea moral corupt

Îmi revine în minte un editorial scris de cunoscutul jurnalist român C.T.Popescu pentru Adevărul cu multi ani în urmă. Titul acelui material era “Americii i s-a urât cu binele” si recunosc că mi-a fost imposibil să-l uit.
La vremea aceea eram la rândul meu ziarist în tară, cu doar ceva timp înainte de veni în Canada definitiv. CTP-ul – cum autorul e cunoscut în tară – a făcut în acel material o cronică dură la adresa slăbiciunilor de sistem americane. Tema era filosofia si practica politica coagulată în jurul ideii de “political correctness”. Materialul fusese scris după o vizită pe care autorul o făcuse în tara libertătilor absolute.

Aveam să înteleg abia după ce am venit în acest spatiu, toate nuantele acestui editorial. Îmi aduc totusi aminte că, în spiritul consonantei cognitive, nu m-a impresionat atunci plăcut colorarea Americii în culori pesimiste. Poate pentru că urma ca să mă stramut pe acest continent. Sincer, nu am priceput care era capul de acuzare, dar am considerat că CTPul nu poate fi specialist în probleme americane dupa o vizită de două săptămani pe teritoriul US.

Ideea centrală a textului era simplă: America se prabuseste din interior datorită slăbiciunilor generate de filosofia politicilor reparatorii si a îngrosării numărului de drepturi pentru minorităti. Recent, am căutat materialul prin arhive, dar mi-a fost imposibil să dau de el si sper să pot utiliza aici ideea centrală, chiar dacă nu am textul în fată.
Cunoscut pentru spiritul său critic, autorul atentiona la vremea respectivă că Americii i se va trage destul ponos pentru că a pierdut cârma moralei publice.
Într-un fel, America era comparată cu Imperiul Roman înainte de cădere; această prabusire nu a fost generată de inamici externi, ci de criza morală internă.

Anii pe care i-am petrecut în Canada m-au familiarizat consistent cu ideea de politic corect pe care am văzut-o în actiune. Încercarea de a repara o înjustitie politică sau socială este justificată prin politici publice adecvate. Până aici, toate bune.
Problema este însă că politicile reparatorii au generat la rândul lor injustitii. Cum îmi spunea natural o colega de servici: ca să aperi drepturile unei minorităti, merită să sacrifici orice majoritate. Pentru că am regăsit adesea aceasta idee în presă, am ajuns să înteleg de ce Americii…i s-a urât cu binele.

Practica de tip politic corect generează raspunsuri moral corupte. Este considerat acceptabil că poti să fii moral corupt, câtă vreme este politic corect.
Un prim efect al acestei gândiri este acela al “dreptului cu orice pret”, urmat de o simplă abordare mecanică a unui fenomen. Un alt efect, la fel de periculos, este de tip Orwellian, “toti avem drepturi, dar drepturile unora sunt mai presus de drepturile altora”.

Îmi revine în minte un caz petrecut recent la York University: un tânăr student, care urma să lucreze la un proiect de grup mixt, a cerut profesorului să îl mute într-un grup doar cu bărbati, pentru că, în cultura lui, el nu poate lucra cu femei. Profesoul a refuzat, studentul s-a conformat, dar presa a scos acest caz în piata dezbaterii de idei si au fost numeroase voci care au argumentat că tanarul trebuia acomodat. Că dreptul lui este suveran. În mod similar, o mamă singură a protestat vehement ca la scoala unde fata ei este elevă, există o traditie de tip “seară de dans cu tatii”. Femeia a cerut ca acest dans să fie îiterzis, pentru că fata ei s-ar putea simti ofensată pentru că nu ar putea participa. Au existat voci care să promoveze cerea acestei mame. Sunt numeroase aceste cazuri în care, plecând de la un aspect trivial, se propun viitoare drepturi de tip minoritar. Acest răspuns social este periculos.

Cel mai adesea însă este văzut în contexte mult mai ample. Politicile de angajare, în domeniul public ori privat- reprezintă un exemplu puternic. Pericolul vine din faptul că cel mai important critieriu – cel profesional – ajunge în umbra unor criterii secundare care, desi importante pe o anumită dimensiune, nu sunt la fel de importante în ceea ce priveste performanta în muncă.
Criticii politicilor afirmative în US sunt cei mai expliciti în a judeca viciile politicilor de tip corect.

O minte strălucită, David Horowitz, a precizat în cartea sa “Radicalii. Portretele unei pasiuni distructive » (2012) : “Dorinta de a face o lume mai bună este un impuls esential al umanitătii.
Dincolo de această limită a ceea ce este unam posibil, speranta se transformă în pasiune distructiva”. Horovitz a făcut o observatie generală în fata “fanteziilor reparatorii”, dar este evidentă în filosofia de tip politic corect, care a ajuns să fie o formă de dictatură mediatică si, uneori, o constrângere periculoasa a dreptului individual.





Luiza Mureseanu    2/17/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian