Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Artisti romani celebrii : tenorul Vasile Moldoveanu

Romanii au trait zeci de ani in izolare,datorita spaimei care ii tinea departe unii fata de altii.Fortele negre care le dirija viata i-a determinat pe multi sa-si caute un loc cat mai departe de tara in care s-au nascut. Dupa o vreme au inceput sa apara sperantele si oamenii au devenit mai optimisti,ceea ce a facut sa dispara unele din deceptiile produse de “asa zisa revolutie”. Dupa trecerea altor ani ,oamenii pot afla ceva mai multe adevaruri. Cei plecati in cautarea si gasirea linistei si sigurantei au inceput sa aibe curajul de a reveni in tara unde s-au nascut,sau sa-si vada dosarele alcatuite de catre securitate. Ceea ce produce nedumerire, este necunoasterea,dupa atatia ani , a succeselor obtinute de catre compatriotii nostrii stabiliti in alte tari . Vedeti cat de plina-i viata de contradictii ? Binele si raul se amesteca continuu si nu stii niciodata in ce parte se inclina una dintre parti, decat in momentul in care se produce faptul respectiv.

Tema noastra de astazi este dedicata unor artisti romani ajunsi celebri in lume dar care in tara lor nu sunt cunoscuti sau despre ei se stie prea putin.

Vom incepe cu tenorul Vasile Moldoveanu cunoscut si apreciat in multe tari. Cine este Vasile Moldoveanu ? Un mare artist care nu este cunoscut de catre compatriotii sai.
S-a nascut in 1935 la Constanta unde a studiat cu Constanta Badescu si Victoria Costescu-Duca.In 1966 a debutat pe scena Operei bucurestene in “Gianni Schichi” de Puccini,dar n-a ramas prea mult timp si a plecat in strainatate pentru a participa la diverse concursuri si Festivaluri :Atena,Amsterdam,Bruxelles etc. In 1972 a avut norocul sa fie cunoscut si invitat in Germania la Stutgard unde era director un mare tenor wagnerian Wolfgang Windganen care i-a oferit imediat un contract pe 5 ani.
In acelas timp l-a cunoscut si a fost apreciat de impresarul –tot german- Friederich Paasch.Fiindu-i asigurata cariera s-a hotarat sa ramana in Germania.A dat auditii la toate teatrele de opera din Berlin,Munchen,Hamburg si Stutgard . La Munchen a colaborat cu Roman Polansky in opera “Don Carlos “ de Verdi,eveniment care i-a dus faima in America. In 1977 avea contract la Berlin si Chicago,in 1978 la Hamburg iar in 1979 a debutat la opera Metropolitan –New York unde i s-a oferit apoi un contrat pentru 11 ani.

In tara sa nu s-a stiut absolut nimic despre succesele sale ,in schimb a fost condamnat pe viata si chiar la moarte, condamnari despre care s-a aflat abia in anii din urma.Vasile Moldoveanu a fost aplaudat in toate marile sali de opera europene si americane.
In orasele din Germania, la CoventGarden-Londra,Paris,Viena,etc.salile de spectacol rasunau de aplauzele publicului venit sa-l asculte in operele: DonCarlos,Turandot, Tosca,Boema,Manon Lescaut si altele.A fost deseori asemanat cu marii tenori :Luciano Pavarotti si Placido Domingo , cunoscut si apreciat de catre acestia.Se stie in lumea artistica despre faptul ca Moldoveanu a fost prezent pe scena Metropolitan la 105 spectacole,lucru rar intalnit in cariera multor cantareti.

Despre tenorul roman s-a precizat intotdeauna ca este un artist care-si poarta talentul cu multa emotie si caldura si ca publicul simte aceste calitati.A colaborat destul de putin alaturi de artisti romani.Cel mai mult a cantat cu soprana Virginia Zeani –plecata si ea de mult din Romania.A cunosct pe baritonul Eduard Tumagianian ,pe sopranele Ileana Cotrubas si Maria Slatinaru.
Exista inregistrari pe CD si DVD cu opere sau fragmente din lucrari de acest gen realizate cu participarea tenorului Vasile Moldoveanu,alaturi de alti artisti printre care :Renata Scotto,de Sherill Milens,Jean Pierre Ponnelle, Tito Capolianco,etc Dirijorul cu care a colaborat mai mult si cu care are inregistrari este cunoscutul James Levine de la Metroplitan.

Dupa mai mult de 40 de ani a revenit sa-si vada tara pe care nu a uitat-o niciodata.
Cu multa emotie a revazut sala operei bucurestene unde si-a inceput cariera. Despre acest artist comparat deseori cu Franco Corelli datorita frumusetii timbrului care provoaca emotii s-a vorbit si s-a scris mult dar el a ramas de o modestie rar intalnita.
Ce trist este ca a fost cunoscut atat de tarziu in tara lui.


Toronto / Ianuarie 2014
Florica Gheorghescu    1/18/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian