Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Justitia ca lampa lui Aladin

Presedintele Traian Băsescu si-a exprimat dorinta ca ,în 2014, Justitia să învingă în bătălia cu politicul iar Sfântul Sinod al BOR a declarat anul 2014 Anul omagial euharistic ( al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Ȋmpărtăsanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brâncoveni.

Ambele initiative vizează igiena spatiului social, din două perspective diferite: cel al legilor coercitive ale cetătii si cel al legii iubirii ("Să-L iubesti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău si din tot cugetul tău si pe aproapele tău ca pe tine însuti". Iar aproapele este si vrăjmasul nostru).

Chiar Dumnezeu a experimentat o lege coercitivă care a dat gres, nu pentru că n-ar fi stiut de esec, ci pentru a demonstra oamenilor că fără circumcizia inimii efectele sanitare ale legilor nu durează mult.

Pentru a avea sorti de izbândă, asanarea socială trebuie să înceapă cu igiena sufletească personală iar Taina Spovedaniei este singura procedură psihoterapeutică prin care crestinul , de mână cu Dumnezeu, coboară în tainitele sufletului său si face curătenie aruncând afară toată murdăria.
Pentru ca Anul omagial euharistic ( al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Ȋmpărtăsanii) să nu se consume numai în talk-show-uri academice, n-ar strica o informare într-un limbaj simplu, prin intermediul unor pliante, distribuite tuturor crestinilor ortodocsi, de la opincă pân' la vlădică. Multi se bat în piept cu credinta, vorbesc despre Dumnezeu, se înghesuie la agheazmă, la moaste, la nunti, la înmormântări etc. dar putini cuteză să se spele de păcate în baia spovedaniei. E o dovadă de mândrie. Din mândrie a căzut Lucifer, din mândrie s-au pierdut, se pierd si se vor mai pierde suflete.

Asadar, luând la cunostintă de cum stă treaba cu spovedania, un duh de pocăintă s-ar putea să cuprindă toate tagmele natiunii si cozi interminabile se vor face la biserici, asa cum evreii se înghesuiau la Iordan pentru a primi botezul lui Ioan. Politicieni, legiuitori, oameni de afaceri, cărturari cu capul plin de eresuri filozofice si stiintifice, ministri, parlamentari, presedinti , jurnalisti, vipuri din showbiz, militari, bogati si săraci, artisti, precupete si precupeti, sportivi, tărani ( câti au mai rămas), bărbati si femei, tineri si bătrâni etc. asteptând răbdători la coadă, să-si mărturisească, de bună voie , cu sinceritate, cu părere de rău, toate păcatele săvârsite de la botez, cu hotărârea de a nu le mai face si de a repara răul făcut. Păcate capitale (mândria, iubirea de argint, desfrânarea, invidia, lacomia, mânia si lenea) păcate împotriva Duhului Sfânt (necredinta, deznădăjduirea în mila si bunătatea lui Dumnezeu sau încrederea nesocotită că Dumnezeu iartă din oficiu, ura si pizmuirea aproapelui), păcate strigătoare la cer ( uciderea , avortul din stiintă si din nestiintă, sodomia, asuprirea/înselarea celor năpăstuiti, furtul, vorbirea desartă ,minciuna etc. )

Multi vor iesi de la spovedanie plângând, cu amar, în hohote. Imaginati-vă ce exemplu tonic să-l vezi pe domnul Iliescu smerit, cu capul plecat, suspinând la spovedanie sau pe domnul Băsescu , cu obrazul plin de lacrimi, mai abitir decât atunci când plângea pe umărul dragului său prieten , Stolo. Justitia, legată la ochi, pentru a nu căuta la fata omului, judecă drept după cum înclină talerele balantei, spre fapte bune sau spre fapte rele. Vinovatii se îndreaptă de buna voie spre închisori sau iau calea mănăstirii.

România devenită peste noapte o vale a plângerii... Lumea este consternată, institutiile europene sunt în derută. Deoarece constitutia UE nu mai face nicio referire la crestinism, se cer explicatii presedintelui, parlamentului si guvernului României. Parlamentul se întruneste în sesiune extraordinară pentru a hotărî: cu UE sau cu Hristos. Multimile scandează: " Cu noi este Dumnezeu!" Cu unanimitate de voturi parlamentul hotărste solemn, chiar de-ar fi să îndurăm martiriul Sfintilor Brâncoveni: Cu Hristos! ONU , UE si alte organisme internationale instituie sanctiuni, întreprind actiuni de pedepsire a Romaniei. Zadarnic! Dumezeu si-a întors fata către noi, Gradina Maicii Domnului înflorind ca niciodată!

Nu, nu se va întâmpla nimic din toate cele de mai sus. A fost doar un exercitiu de imaginatie.
Rareori mai amintim, mai invocăm dreptatea lui Dumnezeu. Toată nădejndea ne-o punem în justitia omenească, devenită în vremurile din urmă un idol, o lampa lui Aladin care împlineste toate dorintele omenesti celui care o poseda.

Justitia nu mai este oarbă. Cineva i-a smuls vălul de pe ochi si acuma vede ...prin lentilele de contact primite de la stăpânul sau. Se schimba stăpânul , se schimbă si lentilele. Din dorinta presedintelui Băsescu pentru 2014 deducem că în lupta împotriva coruptiei avem de-a face cu trei subiecti: presedintele, justitia si politicul. Chiar si după ce nu va mai fi presedinte, domnul Băsescu vrea să posede lampa justitiei pe care o va controla prin firele scurte pe care le-a instalat.

Fără botezul spovedaniei, al pocăintei, al lacrimilor , adică fără igiena sufltească personală, coruptia va muri, pe ici , pe colea, dar nu se va preda.


Somerville, MA
15 ianuarie 2014
Sf.Cuv.Pavel Tebeul si Ioan Colibasul
Ziua lui Eminescu







Nicusor Gliga    1/16/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian